Αρχείο 1/08Θ - Κανάκη - Πασχαλίδου, Αφροδίτη

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

GR ELIA-MIET 1/08Θ

Τίτλος

Κανάκη - Πασχαλίδου, Αφροδίτη

Χρονολογία(ες)

  • 1911-2007 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

22 φάκελοι και ένα κουτί με φωτογραφίες

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

Βιογραφικό σημείωμα

Η Αφροδίτη (Αφρούλα) Κανάκη-Πασχαλίδου, κόρη του Λεωνίδα και της Καλλιόπης Κανάκη, γεννήθηκε το 1914 στη Συληβρία της Ανατολικής Θράκης. Φοίτησε στο Διδασκαλείο Θηλέων Θεσσαλονίκης (1928-1934), του οποίου τη διεύθυνση είχε αναλάβει την περίοδο εκείνη (1927-1930) ο σημαντικός παιδαγωγός Μίλτος Κουντουράς.

Διορίστηκε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το 1934. Υπηρέτησε σε σχολεία στη Γουμένισσα (1934-1937) και στην Αξιούπολη Κιλκίς (1937-1949) και ως αποσπασμένη στην Έδεσσα και στη Θεσσαλονίκη. Το 1950 παραιτήθηκε από τη δημόσια εκπαίδευση και εργάστηκε για πολλά χρόνια σε ιδιωτικά δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης. Αναλυτικότερα, δίδαξε στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Αθηνά» (1950-1952), στα «Μακεδονικά Εκπαιδευτήρια» (1952-1954) και στα εκπαιδευτήρια «Κοραής» (1954-1974). Ως δασκάλα χρησιμοποίησε πρωτοποριακές μεθόδους, κυρίως στον τομέα της εκμάθησης ανάγνωσης και γραφής, όπου εφάρμοσε το σύστημα Decroly (σύστημα εκμάθησης μέσω καρτών).

Μετά τη συνταξιοδότησή της, και μαζί με άλλες μαθήτριες του Μίλτου Κουντουρά, εργάστηκαν για πολλά χρόνια για την ανάδειξη του έργου του ως τότε λησμονημένου παιδαγωγού. Πρώτος καρπός της δραστηριότητας των παλιών μαθητριών υπήρξε ο συλλογικός τόμος Μίλτος Κουντουράς. Διδασκαλείο Θηλέων Θεσσαλονίκης 1924-1930, Αθήνα, Gutenberg, 1976.

Παντρεύτηκε τον Ηρακλή Πασχαλίδη, υπάλληλο των Τ.Τ.Τ. και απέκτησε δύο παιδιά, την Καλλιόπη (1945-) και τον Αδαμάντιο (1947-). Πέθανε το 2007.

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Διαδικασία πρόσκτησης

Δωρεά των παιδιών της, Πόπης Μοσκώφ και Μάκη Πασχαλίδη, Φεβρουάριος 2008.

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Το αρχείο παρακολουθεί τα μαθητικά χρόνια της Αφρούλας Κανάκη-Πασχαλίδου, την επαγγελματική της σταδιοδρομία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και το έργο της ίδιας και άλλων μαθητριών του Κουντουρά για την ανάδειξη του έργου του παιδαγωγού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το υλικό από το Διδασκαλείο Θηλέων Θεσσαλονίκης (ομαδικές και ατομικές εργασίες, θεατρικά, ημερολόγια και πρακτικά συγκεντρώσεων, υλικό από εκδηλώσεις, αλληλογραφία, φωτογραφίες), καθώς φωτίζει τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου και δίνει στοιχεία για τον τρόπο που οι ίδιες οι μαθήτριες βίωναν την εμπειρία τους στο διαφορετικό αυτό σχολείο. Το αρχείο περιλαμβάνει επίσης υλικό (αντίγραφα και φωτοαντίγραφα) από το αρχείο του Μίλτου Κουντουρά. Περιέχεται ακόμη υλικό σχετικό με τις διάφορες δραστηριότητες των μαθητριών του Μίλτου Κουντουρά. Μεγάλο μέρος του αρχείου καταλαμβάνει η επαγγελματική δραστηριότητα της Αφρούλας Κανάκη-Πασχαλίδου. Εκθέσεις και απολογισμοί έργου, εργασίες, ομιλίες και εισηγήσεις, κυρίως παιδαγωγικού ενδιαφέροντος, εκπαιδευτικό υλικό και υλικό μαθητών και μαθητριών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκθέσεις και οι απολογισμοί του διδακτικού της έργου κατά τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας της (1934-1939) (ανάμεσα στα άλλα βρέθηκαν σχέδια για την καταπολέμηση της χρήσης της βουλγαρικής γλώσσας από τους μαθητές). Περιέχονται ακόμη, προσωπική αλληλογραφία, τεκμήρια σχετικά με την υπηρεσιακή και μισθολογική της εξέλιξη καθώς και οικονομικά και φορολογικά της ίδιας και του συζύγου της.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Έγιναν εκκαθαρίσεις των πολλαπλών, των λυτών κενών σελίδων ημερολογίου, των λογαριασμών Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Ε.Υ.Α.Θ. και των φακέλων αλληλογραφίας (στην περίπτωση που δεν προσέφεραν πληροφορίες για την επικοινωνία, τον παραλήπτη ή τον αποστολέα). Κρατήθηκαν δείγματα.

Προσθήκες υλικού

Πιθανές προσθήκες υλικού.

Σύστημα ταξινόμησης

Διάγραμμα ταξινόμησης:

Φάκελοι 1-2ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

1928-1994)

Φάκελος 3 ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ (1911-2003)

Φάκελοι 4-5 ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΜΙΛΤΟΥ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ (1975-2000)

Φάκελοι 6-10 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ (1934-1974)

Φάκελος 11 Α

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσβαση.

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Ελληνικά

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Αναλυτική περιγραφή φακέλου/υποφακέλου σε ηλεκτρονική κι έντυπη μορφή.

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Το αρχείο του Μίλτου Κουντουρά, που βρίσκεται στην κατοχή του γιου του, Λίνου Κουντουρά. Επίσης το αρχείο του Διδασκαλείου Θηλέων Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. (βλ. καταγραφή του αρχείου από τον Αποστόλη Ανδρέου στον υποφάκελο 2.4).

Σχετιζόμενες περιγραφές

Σημείωση δημοσίευσης

-Συντακτική επιτροπή, Μίλτος Κουντουράς. Διδασκαλείο Θηλέων Θεσσαλονίκης 1927-1930, Αθήνα Gutenberg, 1976.

-Μίλτος Κουντουράς, Κλείστε τα σχολεία (εκπαιδευτικά άπαντα), τομ. Α΄ και Β΄, επιμέλεια-σχόλια Αλέξης Δημαράς, Αθήνα, Γνώση, 1985.

Περιοχή παρατηρήσεων

Σημείωση

Στο αρχείο δεν υπήρχε αρχική τάξη. Βρέθηκαν εντούτοις ορισμένες ομαδοποιημένες ενότητες οι οποίες και διατηρήθηκαν. Η παραγωγός έγραφε σε κομμένες σελίδες τετραδίων, ημερολογίων και ευρετηρίων καθώς και στο πίσω μέρος ψηφοδελτίων.

Σημείωση

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Τόποι

Είδη

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

ΔΙΠΑΠ (Γ), 2η έκδοση

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Οκτώβριος 2008

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Γιώργος Κουμαρίδης

Περιοχή εισαγωγών

Σχετιζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Σχετιζόμενα είδη

Σχετιζόμενοι τόποι