Φεμινιστικό κίνημα

Ταξονομία

Κώδικας

Σημείωση περιεχομένου

Σημείωση(εις) πηγής

Display note(s)

Ιεραρχημένοι όροι

Φεμινιστικό κίνημα

Equivalent terms

Φεμινιστικό κίνημα

Σχετικοί όροι

Φεμινιστικό κίνημα

4 Αρχειακή περιγραφή results for Φεμινιστικό κίνημα

4 results directly related Exclude narrower terms

Αρχείο Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας

  • GRGSA-ACH PRI008.01
  • Αρχείο
  • 1975-1990 (περ.)

Αποκόμματα εφημερίδων, το περιοδικό «το δελτίο της κίνησης δημοκρατικών γυναικών», ενημερωτικά φυλλάδια, ψηφοδέλτια, κατάλογος μελών, καταστατικά-διακηρύξεις, αφίσες κλπ.

Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας

Αρχείο Μιχαήλ Γ. Σακελλαρίου

  • Αρχείο
  • 19ος αι.-20ός αι.

Το αρχείο Μιχαήλ Γ. Σακελλαρίου αφορά στη ζωή και στη δράση δύο σημαντικών οικογενειών, της οικογένειας Λυκούργου-Λογοθέτη και της οικογένειας Σακελλαρίου, και διαθέτει πλήθος τεκμηρίων για τη θρησκευτική, κοινωνικοπολιτική και πνευματική ζωή στην Ελλάδα των δύο προηγουμένων αιώνων.

Αναλυτικότερα, στο αρχείο του Γεωργίου Λογοθέτη Λυκούργου (1772-1850) εντοπίζονται έγγραφα, τόσο προεπαναστατικά όσο και της περιόδου του Αγώνα, αλλά και μεταγενέστερα έως το 1850 περίπου: επιστολές, διπλώματα, ψηφίσματα, διοικητικά έγγραφα, καθώς και μία απόπειρα ερμηνείας της Αποκάλυψης του Ιωάννη, έργο με το οποίο ασχολήθηκε ο Λογοθέτης Λυκούργος στα τελευταία χρόνια της ζωής του. Περιλαμβάνεται επίσης ο Κώδικας οικονομικών στοιχείων του Αγώνα των ετών 1823-1833, τεκμήριο από το οποίο μπορεί κανείς να αντλήσει πληροφορίες για θέματα όπως οι στρατιωτικές δαπάνες της περιόδου εκείνης.

Η επόμενη αρχειακή ενότητα απαρτίζεται από αυτόγραφα ποιήματα και έγγραφα του ανιψιού του Γεωργίου Λογοθέτη Λυκούργου, Γεωργίου Αναγνώστου Κλεάνθη.

Εκτενές και σημαντικό είναι επίσης το αρχειακό υλικό που αφορά στη δράση του γιου του Γεωργίου Λογοθέτη Λυκούργου, Αλέξανδρου Λυκούργου, αλλά και το προσωπικό αρχείο της Ειρήνης Μαργέλου (ή Μαριέλου), ανιψιάς του Αλέξανδρου Λυκούργου, χάρη στην οποία ουσιαστικά διασώθηκε το αρχείο της οικογένειας. Σε αυτό περιλαμβάνεται το ημερολόγιό της και σχέδια βιογραφίας των προγόνων της.

Τέλος στο αρχείο του ακαδημαϊκού και ιστορικού Μιχαήλ Β. Σακελλαρίου εντοπίζονται έγγραφα, επιστολές, χειρόγραφα και ανάτυπα από τις πολυάριθμες δημοσιεύσεις του παραγωγού.

Σακελλαρίου, Μιχαήλ Γ. (1948- )

Αρχείο Σοροπτιμιστικού Ομίλου Λάρισας

  • GRGSA_LAR COL011.01
  • Αρχείο
  • 1985 - 2005

Το αρχείο αποτελείται από το καταστατικό του ομίλου, υλικό από την δράση, τις εκδηλώσεις και το έργο του, φακέλους αλληλογραφίας με σοροπτιμιστικούς ομίλους στην υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό, εκλογών, ταμείου, πεπραγμένα, οικονομικά στοιχεία, αποδείξεις, τιμολόγια, στοιχεία μελών, περιοδικά και έντυπο ενημερωτικό υλικό για τις δράσεις και τους στόχους του ομίλου.

Σοροπτιμιστικός Σύλλογος Λάρισας

Φλέμιγκ, Αμαλία

  • GR ELIA-MIET αρ. comp. 406
  • Αρχείο
  • 1955 - 1986

Το αρχείο περιέχει υλικό που σχετίζεται με τον αντιδικτατορικό αγώνα, τη βουλευτική θητεία της Αμαλίας Φλέμιγκ και την ένταξή της στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., τον αγώνα της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δράση της στο γυναικείο κίνημα, το Κυπριακό, καθώς και τη θητεία της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Περιέχονται επίσης διάφορα έγγραφα σχετικά με τον Αλέξανδρο Φλέμιγκ.
Αναλυτικότερα το αρχείο περιλαμβάνει τις εξής σειρές
Α) : Mαρτυρίες πολιτικών κρατουμένων για βασανιστήρια, εκκλήσεις της Αθηνάς Παναγούλη για τη σωτηρία των δύο γιων της, κείμενα για το Πολυτεχνείο, έντυπα διαφόρων αντιστασιακών οργανώσεων του εξωτερικού (ανάμεσά τους και του ΠΑΚ), σειρά του ενημερωτικού δελτίου της Κεντρικής Επιτροπής Πολιτικών Προσφύγων Ελλάδας Καθημερινό Δελτίο Ειδήσεων, αποκόμματα ελληνικών και ξένων εφημερίδων για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις διώξεις εναντίον της Αμαλίας Φλέμιγκ καθώς και συμφωνητικά , δακτυλογραφημένα αντίγραφα και αλληλογραφία για την έκδοση του βιβλίου της A piece of truth.
Β) Βουλή: Διάφορα βουλευτικά και υλικό σχετικά με επερωτήσεις της σε διάφορα υπουργεία
Γ) Ανθρώπινα δικαιώματα: Αναφορές και αλληλογραφία σχετικά με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διάφορες χώρες: Βραζιλία, Παλαιστίνη, Ινδονησία, Τουρκία (Κουρδιστάν), Αϊτή, Ουρουγουάη Ιράν, Βολιβία (1971-1984) και στην Ελλάδα κυρίως για υποθέσεις αντιρρησιών συνείδησης (1971-1881).
Δ) ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Αλληλογραφία με τον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ανδρέα Παπανδρέου, κείμενα ομιλιών του και έντυπα σχετικά με την οργάνωση του κόμματος, τις εκλογές του 1981 και την κυβερνητική πολιτική (1977-1984).
Ε) Μεταπολίτευση – Διάφορα: Ελληνικά και ξενόγλωσσα έντυπα του Συνδέσμου Κυπρίων Γυναικών Επιστημόνων, της Ελληνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, έκθεση υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό (1977-1983), διάφορα από τη συμμετοχή της σε οργανώσεις για τα δικαιώματα της γυναίκας, και αποκόμματα εφημερίδων της μεταπολιτευτικής περιόδου (1974-1983).
ΣΤ) Αλληλογραφία με Έλληνες και ξένους
Ζ) Προσωπικά: Διάφορα προσωπικά, υλικό (κυρίως δημοσιεύματα) σχετικά με τον Αλέξανδρο Φλέμιγκ (επετειακά για τη γέννησή του και την ανακάλυψη της πενικιλίνης), κατάλοιπα Χαράλαμπου Κουτσούρη, Ινστιτούτο Βασικής Βιολογικής Έρευνας «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» (1955-1984)
Η) Έντυπα (1977-1986).

Φλέμιγκ, Αμαλία