Αρχείο αρ.comp. 131 - Θεοτόκης, Σπυρίδων

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

GR ELIA-MIET αρ.comp. 131

Τίτλος

Θεοτόκης, Σπυρίδων

Χρονολογία(ες)

  • 1885-1956 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

2 φάκελοι

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

(1876-1940)

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Σπυρίδων Θεοτόκης (Κέρκυρα, 1876-1940), ιστορικός συγγραφέας ήταν γιος του αρχειοφύλακα του Αρχείου της Ιονίου Πολιτείας, Μάρκου Θεοτόκη και της Αγγελικής Πολυλά (εξαδέλφη του Ιάκωβου) και αδελφός του γνωστού λογοτέχνη Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Το 1912 ανέλαβε τη διεύθυνση του Αρχείου της Ιονίου Πολιτείας, θέση που διατήρησε έως το 1935 εκτός από τα χρόνια που πολέμησε στους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913) και όταν ήταν εξόριστος (1917-1920). Το 1935 τοποθετήθηκε ως νομάρχης στο Ηράκλειο Κρήτης, σύντομα όμως αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας της αντίδρασης των κατοίκων λόγω του αυταρχισμού του.
Τον Μάρτιο του 1920 στάλθηκε από τον υπουργό των Εξωτερικών, Νικόλαο Πολίτη, στη Βενετία για να μελετήσει το περιεχόμενο των εκεί κρατικών αρχείων ως προς την Ελληνική Ιστορία. Η αποστολή του διακόπηκε απότομα και οριστικά τον Απρίλιο του 1923, λόγω των εξαιρετικών συνθηκών που επικράτησαν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Με βάση την έρευνα των πηγών στη Βενετία δημοσίευσε, το 1926, με δαπάνη του υπουργείου Εξωτερικών τη μελέτη «Εισαγωγή εις την έρευναν των μνημείων της Ελληνικής Ιστορίας και ιδία της Κρήτης εν τω κρατικώ αρχείω της Βενετίας». Η έκδοση, ωστόσο, από την Ακαδημία Αθηνών του μεγαλύτερου μέρους του υλικού που είχε συλλέξει ο Θεοτόκης (χειρόγραφα αντίγραφα των εγγράφων), κατέστη δυνατή μόνο μετά από την οικονομική ενίσχυση της Έλενας Βενιζέλου. Έτσι κατά τα έτη 1933-1937 εκδόθηκαν οι τρεις τόμοι των «Μνημείων της Ελληνικής Ιστορίας». Το 1937 έκανε προσπάθειες να πείσει τον υπουργό Εθνικής Εκπαιδεύσεως να χρηματοδοτήσει την έκδοση του υπόλοιπου μέρους του υλικού καθώς και να συνεχίσει την έρευνά του στη Βενετία, επιδίωξη που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Δημοσίευσε πολλά άρθρα σε περιοδικά και έκανε πολλές επιστημονικές ανακοινώσεις και ομιλίες σε διεθνή συνέδρια και στην Ακαδημία Αθηνών. Συνέβαλε, ως γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής Κέρκυρας, στην επιτυχία της μεγάλης Αναμνηστικής Πανιονίου Εκθέσεως του 1914, για τα 50 χρόνια από την ενσωμάτωση της Επτανήσου στην Ελλάδα. Συνέγραψε, με βάση το υλικό της έκθεσης το έργο «Αναμνηστικόν τεύχος της Πανιονίου Αναδρομικής εκθέσεως. Μέρος Α΄. Ενετοκρατία, Κέρκυρα 1914, Μέρος Β΄. Δημοκρατούμενοι Γάλλοι, Κέρκυρα 1917.
Ο Σπυρίδων Θεοτόκης υπήρξε μέλος πολλών κερκυραϊκών επιτροπών, συλλόγων και πολιτιστικών εταιριών, (Φιλαρμονική Εταιρεία, Αναγνωστική Εταιρεία, Επιτροπή Δημοτικού Θεάτρου, Κεντρική Επιτροπή Εκατονταετηρίδας, Σύλλογος Προστασίας Κερκυραϊκών συμφερόντων κ.ά.). Ήταν επίσης μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο Θεοτόκης ήταν παντρεμένος με την Μαρίκα (Μαρία) Παλαιολόγου, κόρη του Λέανδρου και της Φωτεινής, το γένος Χριστοδουλίδη, και απέκτησε μαζί της δύο κόρες, τη Ζαΐρα και την Ζηνοβία. Μετά το 1935 φαίνεται ότι παντρεύτηκε την Λουκία Κολιακοπούλου, χήρα του Γεωργίου Κολιακόπουλου και μητέρα δύο παιδιών του Άκη (Αναστάσιου) και του Έκτορα.
Το αρχείο περιέχει υλικό και για άλλα μέλη της οικογένειας Θεοτόκη όπως τον πατέρα του, Μάρκο, τα αδέλφια του Δημήτριο και Όλγα , το σύζυγο της Όλγας, Μίμη Φραγκόπουλο και την οικογένειά του κ.ά. (βλ. γενεαλογικό δέντρο).

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Διαδικασία πρόσκτησης

Δωρεά του Θεόφιλου Δ. Φραγκόπουλου to 1986.

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Το αρχείο περιλαμβάνει αλληλογραφία του Θεοτόκη με το υπουργείο Εξωτερικών, τον πρόξενο της Ελλάδας στη Βενετία Ι. Φορέστη, τους Ν. Πολίτη, Ι. Βλαχογιάννη, Θωμά Βελιανίτη, Γ. Δροσίνη, Ά. Ρωμάνο, Κ. Θ. Δημαρά, Ιωάννη Θεοτόκη, Σπ. Μινώττο (υπουργός Γεωργίας), και άλλους έλληνες και ξένους επιστήμονες, γόνους επιφανών οικογενειών (κυρίως επτανησιακών), ιταλικούς επιστημονικούς φορείς, ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης κ.ά., τον πρόεδρο και διάφορα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, διάφορους φορείς της Κέρκυρας, την οικογένειά του, συγγενείς (κυρίως Δημήτριο Θεοτόκη, Όλγα και Μίμη Φραγκόπουλο, Κωνσταντίνο Φραγκόπουλο και τη γυναίκα του Gella, τους ανιψιούς του Μάρκο Θεοτόκη και Αντώνη Καποδίστρια και τον εξάδελφό του, Τζων Θεοτόκη κ.ά.), χειρόγραφα λόγων του, αντίγραφα αρχειακών πηγών, περιλήψεις επιστημονικών ανακοινώσεων, χειρόγραφα άρθρων του, διάφορα οικονομικά και ποικίλο υλικό. Επίσης περιέχει υλικό (κυρίως αλληλογραφία) σχετικό με διάφορα άλλα μέλη των οικογενειών Θεοτόκη και Φραγκόπουλου και συγκεκριμένα τους Μάρκο, Δημήτριο και Ernestine Θεοτόκη, Βασίλειο και Ήρα Εκμέ, καθώς και για τη Λουκία Κολιακοπούλου τους γιους της Άκη και Έκτορα, τον Μαρίνο Κολιακόπουλο (κουνιάδο της Λουκίας) κ.ά.
Το υλικό αφορά την αποστολή του Θεοτόκη στη Βενετία, τη δημιουργία ελληνικού τυπογραφείου στη Βενετία, την παροχή πληροφοριών για γενεαλογικές έρευνες, την έκδοση έργων του και την πραγματοποίηση διαλέξεων, την οργάνωση της Πανιονίου Εκθέσεως και την επιστροφή εκθεμάτων σε ιδιώτες, την οργάνωση των αρχειοφυλακείων της Επτανήσου, τη σύσταση της Γενεαλογικής και Εραλδικής Εταιρείας, τη συνεργασία με περιοδικά, την αποστολή αντιτύπων των βιβλίων του και ευχαριστήριες/συγχαρητήριες επιστολές για αυτά , την παροχή βοήθειας σε ερευνητές, τη συμμετοχή του σε συλλόγους, εταιρείες κ.λπ. της Κέρκυρας, και οικογενειακά του Θεοτόκη και άλλων συγγενών του.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες υλικού

Σύστημα ταξινόμησης

Η ταξινόμηση είναι θεματική και χρονολογική, ενώ διατηρήθηκε η αρχική ταξινόμηση όπου ήταν δυνατόν.
Διάγραμμα ταξινόμησης
ΦΑΚΕΛΟΣ 1 Επιστημονική και επαγγελματική δραστηριότητα (1911-1937)
Υποφάκελος 1.1 Βενετία (1920-1937)
Υποφάκελος 1.2 Ακαδημία και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα (1917-1937)
Υποφάκελος 1.3 Αλληλογραφία με διάφορους (1909-1940))
Υποφάκελος 1.4 Κέρκυρα ( 1911-1936)
Υποφάκελος 1.5 «Ιστορικαί σημειώσεις» (λόγοι, πηγές, ανακοινώσεις)
ΦΑΚΕΛΟΣ 2 Οικογενειακά (1885-1956)
Υποφάκελος 2.1 Οικογενειακή αλληλογραφία (1911-1932)
Υποφάκελος 2.2 Οικογενειακή αλληλογραφία (1910-1938)
Υποφάκελος 2.3 Διάφοροι συγγενείς (1885-1956)
Υποφάκελος 2.4 Διάφορα (1920-1937)

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Η γλώσσα των εγγράφων είναι ελληνική, ιταλική και γαλλική.

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Ε.Λ.Ι.Α.: Υλικό για άλλον κλάδο της οικογένειας Θεοτόκη υπάρχει στο αρχείο Στρέϊτ.

Σχετιζόμενες περιγραφές

Σημείωση δημοσίευσης

Περιοχή παρατηρήσεων

Σημείωση

Σημείωση

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Θέματα

Είδη

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Δελτίο περιγραφής Φορέα

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια επιστολή του Θωμά Βελιανίτη προς τον Θεοτόκη (14-27/2/1923) για την κατάσταση των αρχειοφυλακείων της Επτανήσου, η επιστολή ενός Φαίδωνα για την αντιδικία του Θεοτόκη με τον Βλαχογιάννη και η αλληλογραφία με τον Γ. Παπαδάκη (Ιστορικό Αρχείο Κρήτης) για την επιστροφή προς τον Θεοτόκη του χειρογράφου του Καστροφύλακα.

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Περιοχή εισαγωγών

Σχετιζόμενα θέματα

Σχετιζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Σχετιζόμενα είδη

Σχετιζόμενοι τόποι