Αρχείο - Αρχεία οικογένειας Λούντζη

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

Τίτλος

Αρχεία οικογένειας Λούντζη

Χρονολογία(ες)

  • 1800 - 1993 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

2,30 τρέχοντα μέτρα με γραπτά τεκμήρια, βιβλία-έντυπα, λίγα σχέδια και φωτογραφίες ή 25 αρχειακά κουτιά.

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

(1806-1868)

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Ερμάννος Αναστ. Λούντζης υπήρξε πνευματική, πολιτική και κοινωνική φυσιογνωμία του ελληνικού 19ου αι. Σπούδασε στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία νομικά και φιλοσοφία, εκλέχθηκε βουλευτής του Ριζοσπαστικού κόμματος στη Ζάκυνθο και έγραψε λογοτεχνικά έργα, φιλοσοφικά δοκίμια, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, λόγους αλλά κυρίως τα αξιόλογα ιστορικά του έργα για τα Ιόνια Νησιά που αναφέρονται στην Ενετοκρατία, την Α' Γαλλοκρατία και την Επτάνησο Πολιτεία, τα οποία τον καθιέρωσαν ως τον σημαντικότερο ιστοριογράφο των Επτανήσων.

Όνομα του παραγωγού

(1841-1913)

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Αναστάσιος Ερμ. Λούντζης σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και ασχολήθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του με την πολιτική. Εκλέχθηκε βουλευτής Ζακύνθου σε 4 βουλευτικές περιόδους (1879-1890), δήμαρχος Ζακυνθίων την περίοδο 1891-95 ενώ στα 1910-11 υποστήριξε τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Έγραψε και δημοσίευσε ποιήματα, φιλολογικές μελέτες και αρκετούς λόγους, κυρίως πολιτικούς-πανηγυρικούς.

Όνομα του παραγωγού

(1838-1901)

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Νικόλαος-Ιωάννης Ερμ. Λούντζης, πρωτότοκος γιος του Ερμάννου, σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και νομικά στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Μετά την επιστροφή του στη Ζάκυνθο ασχολήθηκε με την πολιτική. Συμμετείχε στη συντακτική επιτροπή της τοπικής εφημερίδας "Η 10η Οκτωβρίου *1862-63)" και αναδείχθηκε βουλευτής του νησιού (1872-79) με το κόμμα του Κωνσταντίνου Λομβάρδου.

Όνομα του παραγωγού

(1896-1972)

Βιογραφικό σημείωμα

Η Αλεξάνδρα Αναστ. Λούντζη, σύζυγος Φίλιππου Καρρέρ (1896-1972), η μεγαλύτερη κόρη του Αναστάσιου Ερμ. Λούντζη, με περιορισμένες σπουδές, ανέπτυξε σημαντική φιλανθρωπική δράση. Σε αυτή οφείλεται επίσης μια προσπάθεια τακτοποίησης του οικογενειακού αρχείου.

Όνομα του παραγωγού

(1904-1963)

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Αλέξανδρος Αναστ. Λούντζης, στερνοπαίδι του Αναστάσιου, σπούδασε γεωπόνος στη Γαλλία. Έζησε κυρίως στη Ζάκυνθο (Σαρακίνα), ασχολούμενος με την οικογενειακή κτηματική περιουσία και τη γεωπονία.

Όνομα του παραγωγού

(1936-)

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Νίκος (Νίκιας) Αλεξ. Λούντζης είναι νομικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Παράλληλα με το δίκαιο ασχολείται με την Επτανησιακή ιστορία και τέχνη, έχοντας δημοσιεύσει ποιήματα, μελέτες, δοκίμια, μεταφράσεις, κλπ.

Φορέας διατήρησης του αρχείου

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Η φροντίδα για τη συγκέντρωση και τακτοποίηση των τεκμηρίων του Ερμάννου, οφείλεται πρώτα στο γιο του Αναστάσιο. Αργότερα, οι κόρες του Αναστασίου, Αλεξάνδρα σύζ. Φιλίππου Καρρέρ και Αβιγαήλ σύζ. Αναστασίου Νικοκάβουρα (1900-1980), συνέχισαν το έργο που είχε ξεκινήσει ο πατέρας τους. Όλα τα αρχεία κατέληξαν στον μικρότερο αδελφό τους, Αλέξανδρο, και απ΄αυτόν στο γιο του, τον σημερινό κάτοχο, τον νομικό-λογοτέχνη Νίκο (Νίκια) Λούντζη.

Διαδικασία πρόσκτησης

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Τα οικογενειακά αυτά αρχεία καλύπτουν χρονικά ολόκληρο σχεδόν τον δέκατο ένατο αιώνα και τον μισό εικοστό. Η συντριπτική πλειονότητα των τεκμηρίων αναφέρεται στη δράση του ιστορικού Ερμάννου Αναστ. Λούντζη και του μικρότερου γιου του, Αναστασίου, ενώ ένα πολύ μικρό τμήμα αφορά τον μεγαλύτερο γιο του Νικόλαο-Ιωάννη, καθώς και τα παιδιά του Αναστασίου-εγγόνια του Ερμάννου-Αλεξάνδρα σύζ. Φίλ. Καρρέρ και Αλέξανδρο. Το ογκωδέστερο και πλουσιότερο τμήμα του υλικού αποτελούν τα κατάλοιπα του Ερμάννου Λούντζη: χειρόγραφα από δημοσιευμένα και ανέκδοτα, άγνωστα, έργα του, αντιγραμμένο πρωτογενές υλικό που χρησισμοποίησε ατις ιστορικές μελέτες του, οικονομικά κατάστιχα και δικαιοπρακτικά έγγραφα, πλούσια προσωπική αλληλογραφία με διαφόρους επιφανείς Επτανησίους και Ευρωπαίους, λογοτεχνικά σχεδιάσματα, ημερολόγια, τετράδια σημειώσεων, κλπ. Ακολουθούν τα τεκμήρια των δύο γιων του, του μικρότερου Αναστασίου και του Νικολάου-Ιωάννη. Στα προσωπικά αρχεία των γιων του, πολιτικών και πνευματικών παραγόντων της Ζακύνθου, εκτός από τα δικά τους κατάλοιπα, τα κατάστιχα ή τα εκδομένα τους έργα, σώζεται η αξιόλογη αλληλογραφία τους με πολιτικές προσωπικότητες και κυρίως οι περίφημες επιστολές του πατέρα τους, μέρος των οποίων είχε δημοσιεύσει το 1962ο Ντίνος Κονόμος. Περιέχονται επίσης αρκετά βιβλία, φυλλάδια και έντυπα, κυρίως επτανησικά. Τα υπόλοιπα "υπο-αρχεία", της Αλεξάνδρας Αναστ. Λούντζη συζ. Φίλιππου Καρρέρ, του Αλεξάνδρου Αναστ. Λούντζη και του Νίκου (Νίκια) Αλεξ. Λούντζη δεν συγκροτούν ολοκληρωμένα σώματα.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Δεν έγινε καμία εκκαθάριση στο υλικό από τον επιμελητή που επεξεργάστηκε, ταξινόμησε και ευρετηρίασε όλο το οικογενειακό αρχείο.

Προσθήκες υλικού

Δεν αναμένονται προσθήκες (εκτός από την πιθανότητα να εξασφαλιστούν τεκμήρια του Αναστασίου Ερμ. Λούντζη από το σημερινό κάτοχό τους Αναστάσιο Ερμ. Λούντζη εγγονό).

Σύστημα ταξινόμησης

Δεν υπήρχε ή είχε χαθεί οποιαδήποτε προηγούμενη τάξη στο υλικό. Το οικογενειακό αρχείο ταξινομήθηκε με βάση τα πρόσωπα της οικογένειας, θεματικά και χρονολογικά.

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Η πρόσβαση σε ολόκληρο το οικογενειακό αρχείο είναι ελεύθερη για ερευνητικούς σκοπούς.

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

  • Αγγλικά
  • Γαλλικά
  • Γερμανικά
  • Ελληνικά
  • Ιταλικά
  • Λατινικά

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Μερικά τεκμήρια, όπως χειρόγραφα, επιστολές, σχέδια, προσβλημένα από μούχλα ή οξειδωμένα από τα μελάνια της εποχής χρειάζονται συντήρηση.

Εργαλεία έρευνας

Υπάρχει ευρετήριο συνταγμένο από τον επιμελητή που επεξεργ'αστηκε, ταξινόμησε και ευρετηρίασε όλο το οικογενειακό αρχείο: Ζήσιμος Χ. Συνοδινός, Αρχεία Οικογένειας Λούντζη. Ευρετήριο, Πρόλογος Νίκια Αλεξ. Λούντζη, Αθήνα, 2003.

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Τεκμήρια που αφορούν τη δράση του ιστοριογράφου Ερμάννου Λούντζη φυλάσσονται στη Ζάκυνθο στο Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων και στο προσωπικό αρχείο του αδελφού του, Νικολού-Κορράδου-Ναθαναήλ, το οποίο σήμερα βρίσκεται στην κατοχή της Αγγελικής-Διονυσίας Μερκάτη, συζ. Χαραλάμπη Λ. Ζώη, εγγονής του Δημητρίου-Σολωμού Λούντζη. Ακόμη, στην κατοχή του Νίκια Αλεξ. Λούντζη βρίσκονται ορισμένα τεκμήρια, αντικείμενα αρχειακής-καλλιτεχνικής αξίας και δημοσιεύματα του Ερμάννου και του Αναστασίου, όπως πανεπιστημιακά διπλώματα, φωτογραφίες, πίνακες, δημοσιεύματά τους και ελάχιστα δεμένα χειρόγραφα του Αναστασίου. Επίσης τεκμήρια του Αναστασίου πιθανόν να βρίσκονται ακόμη στην κατοχή του εγγονού Αναστασίου Ερμ. Λούντζη.

Σχετιζόμενες περιγραφές

Περιοχή παρατηρήσεων

Σημείωση

Το οικογενειακό αρχείο οργανώθηκε, ταξινομήθηκε και ευρετηριάστηκε από τον ιστορικό-αρχειονόμο Ζήσιμο Χ. Συνοδινό την περίοδο 1994-2001, μετά από εντολή του νόμιμου κατόχου Νίκου (Νίκια) Αλεξ. Λούντζη.

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Θέματα

Τόποι

Ονόματα

Είδη

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Επισήμανση.
Αρχεία οικογένειας Λούντζη: ευρετήριο/Συνοδινού, Ζ. Χ., Εκδόσεις Περίπλους, 2004

Περιοχή εισαγωγών

Σχετιζόμενα θέματα

Σχετιζόμενα είδη

Σχετιζόμενοι τόποι