Εμφανίζει 1 αποτελέσματα

Αρχειακή περιγραφή
Μόνο περιγραφές ανώτατου επιπέδου Ίδρυμα Κωστή Παλαμά
Προεπισκόπηση εκτύπωσης Προβολή:

Αρχείο Κωστή Παλαμά

  • Αρχείο

Τα χειρόγραφα του Παλαμά, ομαδοποιημένα αρχικά από τον ίδιο, κατόπιν από την κόρη του και ακολούθως από τον Κατσίμπαλη, αριθμούν 470 φακέλους, ενώ ανέρχονται σε χιλιάδες τα λυτά φύλλα. Κυρίως φυλάσσονται χειρόγραφα ποιητικών και πεζών έργων, ομιλίες, σχεδιάσματα απαντητικών επιστολών, επίσημα έγγραφα, συμφωνητικά, λογαριασμοί, σημειωματάρια, ημερολόγια, καθώς και φωτογραφίες.

Ενδεικτικά φυλάσσονται χειρόγραφα ομιλιών του για τον Goethe και τον Hugo και ποιητικών έργων του, όπως Η Φλογέρα του Βασιλιά, Οι Πεντασύλλαβοι, Οι νύχτες του Φήμιου, ο Κρητικός Απρίλης, Το πανηγύρι της Κακάβας. Επίσης σώζεται το χειρόγραφο του Φοιτητικού ύμνου που συνέγραψε ο Παλαμάς το 1897, όταν διορίσθηκε Γενικός Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ηλικία 38 ετών. Στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών σώζεται πολύτιμο υλικό: τόμοι ολόκληροι με τα πρακτικά της Συγκλήτου ή λυτά πρυτανικά έγγραφα της περιόδου 1897-1928 συνταγμένα από τον Παλαμά και γραμμένα από το ίδιο του το χέρι, με τον γνωστό καλλιγραφικό του χαρακτήρα. Το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας για να τιμήσει τη μνήμη του επί τριάντα χρόνια Γραμματέα του, ονόμασε το πνευματικό του κέντρο κτίριο Παλαμά.

Πέρα όμως από τα χειρόγραφα του ίδιου του Παλαμά, φυλάσσονται και επιστολικά κείμενα ομοτέχνων φίλων του, αλλά και πολιτικών ανδρών, καθώς και ανθρώπων του πνεύματος γενικότερα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν δύο επιστολές, ενός λογοτέχνη της προγενέστερης του Παλαμά γενιάς, και ενός νεώτερου. Το 1909, ο νεωτεριστής των γραμμάτων Νίκος Καζαντζάκης έστειλε στον Παλαμά εξίσου θερμή επιστολή. Επίσης, ο Παλαμάς δέχεται θερμές επιστολές και από ομοτέχνους του τού Εξωτερικού, όπως για παράδειγμα από τον ιδρυτή του Φουτουρισμού F. T. Marinetti.

Από τους πολιτικούς επιστολογράφους του Παλαμά, ο Βενιζέλος, ο οποίος με αφορμή τον εορτασμό της πεντηκονταετηρίδας της πνευματικής δημιουργίας του Παλαμά στη Θεσσαλονίκη, του έστειλε ένα θερμό γράμμα στις 24 Δεκεμβρίου 1927 αλλά και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, στις 30 Νοεμβρίου 1921, αποστέλλει από τη Χαϊδελβέργη στον Παλαμά, με ένα συνοδευτικό γράμμα, ορισμένα νεανικά ποιήματά του που σκόπευε να εκδώσει. Για τον λόγο αυτόν ζητάει προηγουμένως τις συμβουλές τού εθνικού ποιητή.

Παλαμάς, Κωστής