Μαύρη Θάλασσα

Ταξονομία

Κώδικας

Σημείωση περιεχομένου

Σημείωση(εις) πηγής

Display note(s)

Ιεραρχημένοι όροι

Μαύρη Θάλασσα

Equivalent terms

Μαύρη Θάλασσα

Σχετικοί όροι

Μαύρη Θάλασσα

4 Αρχειακή περιγραφή results for Μαύρη Θάλασσα

4 results directly related Exclude narrower terms

Le Palus-Méotide et le Pont-Euxin: Pour Le voyage du Jeune Anacharsis [Η Μαιώτιδα λίμνη και ο Εύξεινος Πόντος: Για την "Περιήγησιν του Νέου Αναχάρσιδος"] [The Maeotian Lake and the Black Sea: For the "Travels of Anacharsis the Younger"]

  • GRGSA-CA- PCENGRAVI.F01.000249
  • Αρχείο
  • 1781

Στο χάρτη που δημιουργήθηκε για το βιβλίο "Περιήγησις του Νέου Αναχάρσιδος", αποτυπώνεται η Θάλασσα του Αζόφ ("Palus Maeotis" των Λατίνων, "Μπαχρ Αζάκ" των Τούρκων, "Ντελήκ Νταντζίκ" των Ταρτάρων, "Σουράζησε Μόρε" των Ρώσων, "Μαιώτιδα λίμνη" των αρχαίων Ελλήνων, "Τερεμίνθα" των Σκυθών) και ο Εύξεινος Πόντος.

Σχεδιαστής: Aubert, L
Χαράκτης: Tardieu, P. F.
Χαρτογράφος: Barbié du Bocage, J. D.

Taurica Chersonesus. Nostrā aetate Przecopsca et Gazara dicitur [Ταυρική Χερσόνησος. Η νυν αποκαλούμενη Przecopsca και Gazara]

  • GRGSA-CA- PCENGRAVI.F01.000075
  • Αρχείο
  • [1638]

Γεωγραφικός χάρτης που απεικονίζει την περιοχή της ταυρικής (κριμαϊκής) χερσονήσου, τη Θάλασσα του Αζόφ, και τμήματα των χωρών που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα (Εύξεινο Πόντο) στην εικονιζόμενη περιοχή.

Αρχείο Ελληνισμού Μαύρης Θάλασσας

  • Αρχείο

Το Αρχείο Ελληνισμού Μαύρης Θάλασσας περιέχει:

-Περίπου 3500 μονογραφίες και βιβλία που έχουν εκδοθεί από το 1600 έως σήμερα στη ρωσική, την ελληνική, τη γεωργιανή, την αγγλική, τη γερμανική, τη γαλλική και την τουρκική γλώσσα.
-Τριάντα τίτλους περιοδικών από το 19ο αιώνα έως σήμερα στην ελληνική και τη ρωσική γλώσσα.
-Πενήντα τίτλους εφημερίδων από το 19ο αιώνα έως σήμερα στην ελληνική και τη ρωσική γλώσσα.
-Περίπου 10.000 φωτογραφίες και καρτ ποστάλ από το 19ο αιώνα έως σήμερα με θεματογραφία που αναφέρεται στη δραστηριότητα των ελληνικών πληθυσμών της Παρευξείνιας ζώνης.
-Περίπου 150 κορνίζες αρχαιολογικού περιεχομένου της Κριμαίας, προσωπογραφιών και τόπων αναφορικά με τον Ελληνισμό της πρώην ΕΣΣΔ.
-Περίπου 4000 έγγραφα: Χειρόγραφα και δακτυλογραφημένα έγγραφα στη ρωσική κυρίως γλώσσα αλλά και στην ελληνική, τη γεωργιανή, την ουκρανική, την αρμενική και την οθωμανική.
-Συνολικά 389 φωτοαντίγραφα στη ρωσική γλώσσα: αποσπάσματα βιβλίων του 19ου αιώνα (93), άρθρα περιοδικών του 19ου αιώνα (203) και άρθρα εφημερίδων του 19ου αιώνα (93).
-Συνολικά 24 πρωτότυπους χάρτες μεταξύ των οποίων: Χάρτης της Μαύρης Θάλασσας (Λονδίνο 1850), Χάρτης Μαύρης Θάλασσας (Γερμανία 1877), Χάρτης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1909) και Χάρτης Ρωσικής Αυτοκρατορίας (1900).
-Οπτικοακουστικά τεκμήρια: 328 βιντεοταινίες, 135 CD και DVD, 210 κασέτες ήχου, μαγνητοταινίες με τραγούδια των Ελλήνων της Αζοφικής και μικροφίλμ με ιστορικό υλικό για την Τραπεζούντα.
-Άλλα έντυπα

Τα 4.000 περίπου έγγραφα από Κρατικά Αρχεία της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης, του Κράσνονταρ, της Μαριούπολης, της Οδησσού, της Τιφλίδας και άλλων περιοχών, αφορούν τους Έλληνες, το πώς ζούσαν, πού μετακόμισαν κτλ. Πολλά από τα βίντεο είναι ντοκιμαντέρ, αλλά και από τηλεοπτικές εκπομπές για τον ελληνισμό της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Επίσης, υπάρχουν πάνω από εκατό φωτογραφίες Ελλήνων ναυάρχων και στρατηγών που υπηρέτησαν στο ρωσικό στρατό, καθώς και δεκάδες φωτογραφίες σε κορνίζες με τα αντίστοιχα στοιχεία των εκκλησιών, τις οποίες έχτισαν Έλληνες στην παρευξείνια ζώνη από το 18ο αιώνα έως σήμερα».

Κούππας, Γρηγόριος

  • GR ELIA-MIET αρ.comp. 455
  • Αρχείο
  • 1863-1883

Αντίγραφα επιστολών του Γρηγορίου Κούππα, εμπόρου σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, προς τον πατέρα και τα αδέλφια του Παναγή, Επαμεινώνδα, Αχιλλέα Κούππα κ.ά.

Κούππας, Γρηγόριος