Αρχείο αρ. comp. 170 και 462 - Κολυβάς, Αλέξιος και Κωνσταντίνος

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

GR ELIA-MIET αρ. comp. 170 και 462

Τίτλος

Κολυβάς, Αλέξιος και Κωνσταντίνος

Χρονολογία(ες)

  • 1878 -1941 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

10 φάκελοι RB

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

(1848-1915)

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Αλέξιος Κολυβάς ήταν λόγιος από τη Ζάκυνθο. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στις Βρυξέλλες. Το 1876 διηύθυνε στη Ζάκυνθο την εφημερίδα Ο μοχλός και αργότερα το 1885 την εφημερίδα Εξεταστής. Δίδαξε ελληνικά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στο Βαρβάκειο Λύκειο. Το 1897 ανέλαβε την ιδιοκτησία και διεύθυνση της Νέας Εφημερίδος του Ιωάννη Καμπούρογλου. Διετέλεσε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως και χρημάτισε πολλές φορές βασιλικός επίτροπος στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Για είκοσι χρόνια κατείχε τη θέση του γραμματέα της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων. Είχε καταρτίσει συλλογές χειρογράφων και κωδίκων και συλλογή βυζαντινών εικόνων. Παντρεύτηκε την Σοφία Γρηγορίου Μπουρνιά με την οποία απέκτησε τρία παιδιά: τον Κωνσταντίνο, την Αγγελική (σύζυγο Πλάτωνα Χατζημιχάλη) και την Άννα.

Όνομα του παραγωγού

(1894-1941)

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Κωνσταντίνος Α. Κολυβάς κατετάγη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1914. Υπηρέτησε στο 1ο και 3ο σύνταγμα Ιππικού (1916-1920) και το Νοέμβριο του 1921 προήχθη σε ίλαρχο. Το 1923 παραιτήθηκε από το στράτευμα, εργάστηκε ως επιθεωρητής στην Εταιρεία Διαχειρίσεως Υπεγγύων Προσόδων και ως έφεδρος αξιωματικός πολέμησε στον πόλεμο του 1940. Πέθανε από συγκοπή καρδιάς στη Θεσσαλονίκη στις 7 Μαρτίου 1941.

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Διαδικασία πρόσκτησης

Δωρεά Έρσης Χατζημιχάλη, κόρης της Αγγελικής και του Πλάτωνα Χατζημιχάλη.

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Το αρχείο περιλαμβάνει προσωπικά έγγραφα (διορισμούς, διακρίσεις, διπλώματα συλλόγων, τεκτονικά, 1878-1911) του ζακυνθινού λογίου Αλέξιου Κολυβά, έγγραφα σχετικά με την έκδοση της Νέας Εφημερίδος και τις συλλογές βυζαντινών εικόνων και χειρογράφων που είχε καταρτίσει καθώς και αλληλογραφία με τους Αλέξανδρο και Σοφία Ρώμα, Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, Αλέξανδρο Ζαΐμη και προσκλήσεις σε εκδηλώσεις στα ανάκτορα (1870-1914). Επίσης επιστολές και δηλώσεις μαρτύρων σχετικές με την υπόθεση της μονομαχίας Δ. Γεωργιάδου-Α. Δοκού (1877). Το τμήμα του αρχείου που αναφέρεται στον αξιωματικό του Ιππικού Κωνσταντίνο Κολυβά περιλαμβάνει στρατιωτικά και υπηρεσιακά έγγραφα (1919-1941), διάφορα προσωπικά έγγραφα, κυρίως τεκτονικά και άλλα σχετικά με το θάνατό του (1911-1941) και μικρό αριθμό επιστολικών δελταρίων προς την αδελφή του Αγγελική Πλ. Χατζημιχάλη (1940-1941). Επίσης συλλογή σαράντα ενός (41) στρατιωτικών εντύπων (οδηγίες, εγχειρίδια κ.ά.) που αφορούν κυρίως το Ιππικό.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες υλικού

Τον Ιούνιο του 2010 προστέθηκαν 5 φάκελοι RB με υλικό του Γρηγορίου, του Κωνσταντίνου και της Άννας Κολυβά, που βρέθηκε στην αποθήκη των αρχείων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στρατιωτικά και υπηρεσιακά έγγραφα του 1922-1923 του Κωνσταντίνου Κολυβά.

Σύστημα ταξινόμησης

Στον πρώτο φάκελο έχουν συγκεντρωθεί (με τη σειρά που περιγράφονται στην παρουσίαση περιεχομένου) τα έγγραφα του Αλεξίου Κολυβά, στον δεύτερο του Κωνσταντίνου και στον τρίτο η συλλογή στρατιωτικών εντύπων του τελευταίου.

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσβαση.

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Ελληνικά

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Σχετιζόμενες περιγραφές

Σημείωση δημοσίευσης

Περιοχή παρατηρήσεων

Σημείωση

1) Σε ένα αρχειακό κουτί με ένδειξη «Συλλογή κωδίκων Αλεξίου Κολυβά» που είναι τοποθετημένο στη συνέχεια (δίπλα) στο αρχείο Κολυβά έχουν συγκεντρωθεί οι κώδικες θεολογικού κυρίως περιεχομένου που προέρχονται από δωρεά των κληρονόμων Διονυσίου Λοβέρδου το 1989 και ήταν τοποθετημένοι μαζί με διάφορα άλλα χειρόγραφα. Οι κώδικες έχουν συνοπτική περίληψη περιεχομένου από άγνωστο σε εμάς συντάκτη. (Παλαιά ένδειξη: Λοβέδος-Κολυβάς, Κώδικες, αρ. 462)
2) Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιστολή του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου Ε΄ προς τον βοεβόδα Ιωάννη Μιχαήλ Γρηγορίου Σούτζο (1821), τεκμήριο της συλλογής χειρογράφων του Κολυβά
3) Πλούσια συλλογή στρατιωτικών εντύπων, καταγεγραμμένων από τον Ηλία Ράπτη, που δεν εντάχθηκαν στη βιβλιοθήκη του ΕΛΙΑ.4) Στο αρχείο Κολυβά βρέθηκαν (όγκος ένας φάκελος) έγγραφα σχετικά με τον Κωνσταντίνο Βικέλα και την Ευφροσύνη (το γένος Δόκου), χωρίς να διαπιστώνεται ο αρχειακός δεσμός των τεκμηρίων με τους δημιουργούς του αρχείου. Άλλο τμήμα εγγράφων που αφορούν την οικογένεια Βικέλα βρίσκονται στο αρχείο Αθανασίου Βερναρδάκη, όπου υπάρχει συγγενική σχέση (η Θαλία Βικέλα ήταν σύζυγος του Αθαν. Βερναρδάκη). Τα έγγραφα βρίσκονται σε έναν ξεχωριστό φάκελο με ένδειξη Κ. Βικέλας, είναι ταξινομημένα κατά πρόσωπα, αλλά δεν έχουν περιγραφή.

Σημείωση

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Ονόματα

Είδη

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

30/10/2001

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Δελτίο περιγραφής Φορέα

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Χριστίνα Βάρδα

Περιοχή εισαγωγών

Σχετιζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Σχετιζόμενα είδη

Σχετιζόμενοι τόποι