Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης "Ανδρέας Λεντάκης"

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

Καθιερωμένες μορφές του ονόματος

Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης "Ανδρέας Λεντάκης"

Παράλληλες μορφές του ονόματος

  • Foundation of Culture & Education "Andreas Lentakis"

Άλλες μορφές του ονόματος

  • Ίδρυμα Ανδρέας Λεντάκης

Τύπος

  • Ιδιωτικός αρχειακός φορέας

Περιοχή επαφής

 

Λεντάκη, Φωτεινή Βασική επικοινωνία

Τύπος

Διεύθυνση

Οδός

Αγίων Ασωμάτων 47

Τοποθεσία

Αθήνα

Περιοχή

Αττική

Όνομα Χώρα

Ελλάδα

Ταχυδρομικός Κωδικός

10553

Τηλέφωνο

210 322 6054

Fax

210 322 6075

Email

Σημείωση

Περιοχή περιγραφής

Ιστορικό

Το Ίδρυμα Πολιτισμού & Εκπ/σης «Ανδρέας Λεντάκης» έχει συσταθεί για να τιμήσει την ξεχωριστή αυτή προσωπικότητα στον πνευματικό και πολιτικό στίβο, τον Ανδρέα Λεντάκη, να διαδώσει το έργο και τις αξίες του, αλλά και να συνεχίσει την κοινωνική προσφορά του.

Ο Ανδρέας Λεντάκης είναι γνωστός ως σύμβολο της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας χάρη στην μαχητικότητα και τους αγώνες του για την εδραίωση της δημοκρατίας στον τόπο μας.

Το Ίδρυμα από τη νομική του σύσταση με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 45Β 27/1/1999) και μέχρι σήμερα, έχει επιδείξει δυναμικά την παρουσία του στον χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης έχοντας στο ενεργητικό του πολλά πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δρώμενα –διεθνή συνέδρια, Ημερίδες, σεμινάρια, επιμορφωτικούς κύκλους, διαλέξεις, υποτροφίες, χρήση επιστημονικής Βιβλιοθήκης και του ιστορικού αρχείου του Α. Λεντάκη, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία - συνεργαζόμενοι κατά περίπτωση και με άλλους φορείς, όπως το Ίδρυμα Βουλής των Ελλήνων, το Παν/μιο Αθηνών, την Α’βάθμια και Β’βάθμια εκπαίδευση, με Δήμους κ.α.

Ο Ανδρέας Λεντάκης σε όλη του τη ζωή και με ποικίλους τρόπους απέδειξε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτελούν απλά και μόνο αντικείμενο θεωρητικών προβληματισμών, αλλά στις οριακές στιγμές προσβολής τους –αποδείκνυε πόσο πιστεύει σε αυτά- διακινδυνεύοντας την ζωή του.

idryma ledakis

Δεν μιλούσε ευκαιριακά ή περιστασιακά για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα έκανε σημαία του και στάση ζωής, τόσο στην εποχή των Φοιτητικών Κινημάτων τις δεκαετίες του ’50 και του’60, που ήταν στοχοποιημένος από την ασφάλεια και τους παρακρατικούς, όσο και στα δύσκολα χρόνια της αντίστασης κατά της Χούντας, δεν λύγισε, δεν δήλωσε μετάνοια, μήτε και όταν οι δήμιοί του επί δικτατορίας σκηνοθέτησαν την εκτέλεσή του.

Το Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης που φέρει το όνομά του, θεωρεί χρέος του την διαφύλαξη, την ταξινόμηση και διάδοση της προσωπικότητας και του πλούσιου έργου του, υπηρετεί τον σκοπό αυτό με αφοσίωση και προσφέρει την πολιτική, πνευματική και διαχρονική παρακαταθήκη του Ανδρέα Λεντάκη μέχρι σήμερα στην κοινωνία μέσα από προγράμματα και ποικίλες δραστηριότητες- εκδηλώσεις.

Γεωγραφικό και πολιτιστικό πλαίσιο

Νομικό/κανονιστικό πλαίσιο

Διοικητική δομή

Διαχείριση ενεργών και ημιενεργών αρχείων και πολιτική προσκτήσεων

Κτίρια

Συλλογές

Αρχείο Ανδρέα Λεντάκη: προσωπικό αρχείο και συλλογή εντύπων.
Το αρχείο μπορεί να χωριστεί σε τρεις κατηγορίες:

  1. Φοιτητικά Κινήματα

  2. Νεολαιίστικα Κινήματα

  3. Νεολαία και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Θα αναφερθούμε με λίγα λόγια στην κάθε κατηγορία προσπαθώντας να διευκρινίσουμε το περιεχόμενό τους και να τις κατανοήσουμε.

  1. Φοιτητικά Κινήματα

Στο αρχείο του ιδρύματος μπορεί κανείς να βρει στοιχεία που αφορούν τα φοιτητικά κινήματα ήδη από τη δεκαετία του ’50. Ο Ανδρέας Λεντάκης ως ηγετικό στέλεχος των κινημάτων διέθετε μια μεγάλη προσωπική συλλογή γύρω από τα φοιτητικά ζητήματα, η οποία αφορά στην ανάπτυξη και τη δράση των φοιτητικών κινημάτων έως και τα τέλη της δεκαετίας του ’60. Σαφώς μεγάλο μέρος της αρχειακής συλλογής του Ιδρύματος αφορά τα ζητήματα της γενιάς του 1-1-4 και του 15%, ζητήματα που απασχόλησαν σε μεγάλο βαθμό το φοιτητικό κίνημα των αρχών της δεκαετίας του ’60. Τα κείμενα, που αφορούν τη γενιά του 1-1-4, περιγράφουν αναλυτικά τη σύσταση του κινήματος, τη δράση του και τους στόχους του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αρχείων, για τη γενιά του 1-1-4 αποτελεί το αφιέρωμα στην Εφημερίδα Ελευθεροτυπία, του 1982, το οποίο αναφέρει λεπτομερώς το παρασκήνιο και το κλίμα μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε το κίνημα, το ρόλο και τη συμβολή των φοιτητριών σε αυτό, καθώς και το γενικότερο ύφος της εποχής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται το αφιέρωμα της Πανσπουδαστικής. Πολλά από τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα και υπάρχουν στο αρχείο είναι του ίδιου του Ανδρέα Λεντάκη, εμπνευστή και πρωτεργάτη του κινήματος. Ακόμα στο αρχείο μπορεί να βρει κανείς αναλυτικές αναφορές της εποχής για το κίνημα, καθώς και στοιχεία για συμμετέχοντες και υποστηρικτές.

Στο αρχειακό υλικό για τα φοιτητικά κινήματα συγκαταλέγονται ευάριθμα στοιχεία από ημερίδες, συνέδρια, παρεμβάσεις, άρθρα σε εφημερίδες, πλούσιο ηχητικό καθώς και φωτογραφικό υλικό. Υπάρχει ακόμα σειρά άρθρων τόσο του Ανδρέα Λεντάκη, όσο και πολλών άλλων συναγωνιστών με διάφορα θέματα που αφορούν τη φοιτητική νεολαία στο σύνολο της. Χαρακτηριστικά είναι τα άρθρα του Ανδρέα Λεντάκη σχετικά με τις υποτροφίες των φοιτητών και άλλα εκπαιδευτικά αιτήματα, τα οποία είχαν προκαλέσει αίσθηση, αλλά και κείμενα δημοσιευμένα στην Πανσπουδαστική, που αφορούν διάφορες πανεπιστημιακές Σχολές. Ακόμα στο αρχείο, υπάρχουν δημοσιεύσεις, χειρόγραφες σημειώσεις και φωτογραφικό υλικό, που αφορούν αποκλειστικά τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια, στα οποία ο Ανδρέας Λεντάκης έλαβε μέρος, είτε ως απλός παρατηρητής, είτε ως εκπρόσωπος της Νεολαίας της ΕΔΑ.

  1. Νεολαιίστικα Κινήματα

Η δεύτερη αυτή κατηγορία αρχειακών κειμένων σχετικά με τη Νεολαία είναι και η μεγαλύτερη, καθώς αποτελείται από μια σειρά υποκατηγοριών με ξεχωριστή σημασία η καθεμία για την εποχή της. Οι υποκατηγορίες αυτές στις οποίες θα αναφερθούμε είναι οι ακόλουθες:

• Νεολαία ΕΔΑ
• Δημοκρατική Κίνηση Νέων «Γρηγόρης Λαμπράκης» (Νεολαία Λαμπράκηδων) 1963-67
• Κίνημα Ειρήνης και Πολιτισμού (ΚΕΠ) 1974-76
• Αδέσμευτη Κίνησης Ειρήνης (ΑΚΕ) 1981-85

Τα κείμενα, που υπάρχουν στο αρχείο σχετικά με τη Νεολαία της ΕΔΑ, αφορούν θέματα, που άπτονται τόσο της λειτουργίας και της οργάνωσης της Νεολαίας, όσο και γενικότερων θεμάτων ιδεολογίας. Έτσι στο αρχείο μπορεί να βρει κανείς Πολιτικές Αποφάσεις της Νεολαίας της ΕΔΑ μετά την εκλογική ήττα του ’77, στα οποία η Νεολαία αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί, κείμενα με ανάλυση της κομματικής οργάνωσης της Νεολαίας, στα οποία αντικατοπτρίζεται το πνεύμα και το ύφος της εποχής, αλλά και κείμενα στα οποία αναλύεται ξεκάθαρα ο ρόλος της Νεολαίας και ποια ακριβώς οφείλει να είναι η δράση της, προκειμένου να προωθηθούν οι ιδέες και οι σκοποί του κινήματος της ΕΔΑ. Ακόμα, στο αρχείο μπορεί κανείς να βρει κείμενα, που παρουσιάζουν τόσο την ιστορική πορεία του κινήματος, όσο και τις μελλοντικές του προοπτικές. Τέλος στο αρχείο της Νεολαίας ΕΔΑ υπάρχουν μια σειρά από ομιλίες των εκάστοτε προέδρων της ΕΔΑ, οι οποίες εξάρουν το πνεύμα και τη μαχητικότητα της Νεολαίας και την προτρέπουν να συνεχίσει το δημιουργικό της έργο.

Στο αρχείο του Ιδρύματος υπάρχουν ακόμα μια σειρά από τεκμήρια και ντοκουμέντα, που αφορούν τη Νεολαία των Λαμπράκηδων. Ο Ανδρέας Λεντάκης υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων «Γρηγόρης Λαμπράκης» και ηγετικό στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη ως το 1967 και ως εκ τούτου στο προσωπικό του αρχείο υπάρχουν μια σειρά από δημοσιεύματα της εποχής γύρω από τη συγκρότηση της Νεολαίας, τη δράση της, αλλά και την απήχησή της στη νεολαία της εποχής. Επιπλέον, μπορεί κανείς να βρει στο αρχείο μαρτυρίες από νέους της εποχής για την επίδραση της Νεολαίας Λαμπράκηδων, καθώς και μεταγενέστερες μαρτυρίες για το ρόλο της. Ακόμα, υπάρχουν εκτεταμένα δημοσιεύματα σχετικά με συλλογικές δράσεις των στελεχών και μελών της Νεολαίας Λαμπράκη, ενώ στο αρχείο μπορεί να βρει κανείς ζώσες μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της περιόδου και αφιερώματα των εντύπων της εποχής, αλλά και μεταγενέστερων εντύπων γύρω από την επίδραση και τον αντίκτυπο της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

Αναφορικά με το Κίνημα Ειρήνης και Πολιτισμού (ΚΕΠ) στο αρχείο υπάρχουν κείμενα που αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας του Κινήματος. Ανάμεσα σε άλλα υπάρχουν εισηγήσεις του Μίκη Θεοδωράκη, του Ανδρέα Λεντάκη και Τάκη Παλιού από συνεδριάσεις, συναντήσεις, συνέδρια, ημερίδες κ.ά.

Σχετικά με την Αδέσμευτη Κίνηση Ειρήνης (ΑΚΕ) υπάρχει αρχειακό υλικό που αφορά στη σύσταση του Κινήματος, τις γενικές δραστηριότητές του, τους σκοπούς του, καθώς και την επιρροή του στο πολιτικό σκηνικό της εποχής. Ακόμα, αρχεία από έντυπα της εποχής που αναδεικνύουν τη δράση του και προσωπικές μαρτυρίες των πρωτεργατών του.

  1. Νεολαία και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το υλικό, που υπάρχει στο αρχείο σχετικά με το θέμα «Νεολαία και Τοπική Αυτοδιοίκηση», αφορά τη σημαντικότατη πορεία του Ανδρέα Λεντάκη στα χρόνια που διετέλεσε Δήμαρχος Υμηττού. Έτσι μέσα στα αρχεία μπορεί κανείς να βρει πρωτογενές υλικό, που αφορά τόσο τη σύσταση διαχρονικών θεσμών όπως είναι το Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, τα ΚΑΠΗ, το Θέατρο Βράχων, καινοτόμα προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», πρόληψης για τη μη χρήση τοξικών ουσιών - θεσμούς, που πρωτοεφάρμοσε ο Α. Λεντάκης-, όσο και κείμενα που αφορούν στο ρόλο και τη δράση των νέων στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέσα από το υλικό αποδεικνύεται η μεγάλη πίστη του Ανδρέα στη Νεολαία και οι προσπάθειές του για τη δραστηριοποίησή της, αλλά και τη μεγαλύτερη συμμετοχή της στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, μπορεί να βρει κανείς στο αρχείο κείμενα, που αφορούν δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ως στόχο έχουν την εκπαίδευση, την απασχόληση και ακόμα την ψυχαγωγία των νέων. Τα άρθρα, οι ομιλίες, αλλά και τα πρακτικά των Διοικητικών Συμβουλίων που υπάρχουν στο αρχείο, αποτελούν πηγή μελέτης και έμπνευσης οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου, ενώ συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να αποτελούν τροφή για συζήτηση και προβληματισμό για τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εργαλεία έρευνας, κατάλογοι και δημοσιεύσεις

Περιοχή πρόσβασης

Ωράριο λειτουργίας

Συνθήκες και όροι πρόσβασης

Συνθήκες προσπέλασης

Περιοχή παρεχόμενων υπηρεσιών

Υπηρεσίες έρευνας

Υπηρεσίες αναπαραγωγής

Χώροι ανοικτοί στο κοινό

Περιοχή ελέγχου

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Κατάσταση επεξεργασίας της εγγραφής

Τελικό

Επίπεδο λεπτομέρειας της περιγραφής

Μερική

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Γλώσσα(ες)

Αλφάβητο(α)

Πληροφορίες για τη σύνταξη/ενημέρωση της περιγραφής

Σημεία πρόσβασης

Σημεία Πρόσβασης

  • Clipboard

Βασική επικοινωνία

Αγίων Ασωμάτων 47
Αθήνα, Αττική
GR 10553