Αρχείο 07/14Θ - Οικοδομικός Συνεταιρισμός Ηράκλειας «Η Αναγέννησις της Τζιουμαγιάς»

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

GR ELIA-MIET 07/14Θ

Τίτλος

Οικοδομικός Συνεταιρισμός Ηράκλειας «Η Αναγέννησις της Τζιουμαγιάς»

Χρονολογία(ες)

  • 1930-1960 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

1 αρχειακό κουτί

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

Διοικητική ιστορία

Η Τζουμαγιά, σήμερα Ηράκλεια, είναι σημαντική κωμόπολη του νομού Σερρών. Η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς βρέθηκε ανάμεσα σε στρατεύματα της Αντάντ και των Κεντρικών Δυνάμεων. Η κυβέρνηση Βενιζέλου του 1917-1920 και ο τότε υπουργός Συγκοινωνίας Αλέξανδρος Παπαναστασίου δραστηριοποιήθηκαν για την άμεση αποκατάσταση των πληθυσμών της ανατολικής Μακεδονίας, υιοθετώντας ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα σχεδιασμού. Η πτώση της κυβέρνησης Βενιζέλου θα καθυστερήσει την ανοικοδόμηση της Τζουμαγιάς, η οποία θα πραγματοποιηθεί τελικά την περίοδο 1928-1930.

Συνέπεια της πρώτης προσπάθειας ανοικοδόμησης το 1919 και του νόμου 1728/1919 ήταν η υποχρέωση των ιδιοκτητών των οικοπέδων της αγοράς της Τζουμαγιάς να συστήσουν οικοδομικό συνεταιρισμό, ώστε να κατανεμηθούν ομοιόμορφα τα οικονομικά βάρη και τα οφέλη της ανάπτυξης. Ο συνεταιρισμός αυτός των επαγγελματιών ιδρύθηκε τελικά το 1930 από 178 μέλη με το όνομα Οικοδομικός Συνεταιρισμός Ηρακλείας «Η Αναγέννησις της Τζιουμαγιάς». Το κάθε μέλος είχε υποχρέωση να προκαταβάλει το 20% του κόστους ανέγερσης του καταστήματος του, μόλις ο συνεταιρισμός κατάφερνε να εξασφαλίσει τραπεζικό δάνειο για το σύνολο του έργου. Μετά την πτώση της κυβέρνησης των Φιλελευθέρων το 1932, ο συνεταιρισμός δεν κατάφερε να εξασφαλίσει δάνειο για την συνολική ανοικοδόμηση, καθώς οι επόμενες κυβερνήσεις δεν έδειξαν σχετικό ενδιαφέρον.

Με τον νόμο 6403/1934 ακυρώθηκαν όλες οι πράξεις που είχαν γίνει από την κοινότητα Ηράκλειας για πώληση οικοπέδων. Ο νόμος προέβλεπε ότι όλα τα οικόπεδα θα επέστρεφαν στην κοινότητα Ηράκλειας, η οποία θα διέθετε όσα ήθελε στον Συνεταιρισμό. Ακόμη προέβλεπε ότι η σύνθεση του Συνεταιρισμού θα άλλαζε καθώς πλέον αυτός υποχρεωνόταν να περιλάβει στια τάξεις του όλους τους ασχολούμενους με το εμπόριο στην πόλη καθώς και τους άλλοτε οικοπεδούχους της κεντρικής περιοχής, επαγγελματίες ή όχι. Ο νομός επεδίωκε ουσιαστικά να ξαναδώσει δικαιώματα σε ιδιοκτήτες οικοπέδων τα οποία μετά την ολοσχερή καταστροφή της πόλης και τον επανασχεδιασμό της είχαν πάψει να υφίστανται. Άνοιγε με τον τρόπο αυτό ένα παράθυρο για ικανοποίηση ιδιοτελών συμφερόντων, παρατυπιών και αυθαιρεσιών. Η τελική διανομή 450 οικοπέδων έγινε μόλις το 1939 καθώς ανέκυψαν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των μελών του Συνεταιρισμού για τον τρόπο διανομής.

Πηγές σύνταξης: Κική Καυκούλα, «Mια ευρωπαϊκή πόλη από Ευρωπαίους αρχιτέκτονες. Οραματισμός και τεχνογνωσία στην ανοικοδόμηση της Τζουμαγιάς Σερρών μετά το 1918», Οι Σέρρες και η περιοχή τους από τη οθωμανική κατάκτηση μέχρι τη σύγχρονη εποχή, Πρακτικά Β΄ Διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, τόμ. Β΄, Σέρρες 2013, σσ.681-701. Γιώργου Καφταντζή, Η ιστορία της Ηράκλειας νομού Σερρών, Δήμος Ηράκλειας, 1973, σσ. 20-24.
Υλικό του αρχείου.

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Εντοπίστηκε από την Κική Καυκούλα τον Μάιο του 1994 με την υπόδειξη του μηχανικού, επικεφαλής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηράκλειας, Θωμά Ρόϊκου.

Διαδικασία πρόσκτησης

Δωρεά της Κικής Καυκούλα τον Δεκέμβριο του 2014.

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Το αρχείο περιλαμβάνει φωτοαντίγραφα διαφόρων εγγράφων του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Ηράκλειας «Αναγέννησις της Τζιουμαγιάς», κυρίως για την περίοδο 1936-1939.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Δεν έγιναν εκκαθαρίσεις.

Προσθήκες υλικού

Δεν αναμένονται προσθήκες.

Σύστημα ταξινόμησης

Διατηρήθηκε η αρχική ταξινόμηση.

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσβαση.

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

  • Ελληνικά

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Δακτυλόγραφος κατάλογων περιεχομένων της Κικής Καυκούλα, όπου σημειώνεται ακόμη ότι κάποια από τα τεκμήρια που αντιγράφηκαν είναι ενδεικτικά του συνόλου των τεκμηρίων που βρέθηκαν.
Αναλυτική περιγραφή φακέλου/υποφακέλου σε ηλεκτρονική κι έντυπη μορφή.

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Δήμος Ηράκλειας (;)

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Αρχείο Κικής Καυκούλα, αρχείο Αλέκας Γερόλυμπου.

Σχετιζόμενες περιγραφές

Σημείωση δημοσίευσης

  • Κική Καυκούλα, «Εξευρωπαϊσμός και μεταρρύθμιση σε δύσκολους καιρούς. Το πρόγραμμα ανοικοδόμησης της Ανατ. Μακεδονίας το 1919», Τεχνογράφημα, τχ. 442 (1.6.2012), σσ. 10-11.
  • Κική Καυκούλα, «Mια ευρωπαϊκή πόλη από Ευρωπαίους αρχιτέκτονες. Οραματισμός και τεχνογνωσία στην ανοικοδόμηση της Τζουμαγιάς Σερρών μετά το 1918», Οι Σέρρες και η περιοχή τους από τη οθωμανική κατάκτηση μέχρι τη σύγχρονη εποχή, Πρακτικά Β΄ Διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, τόμ. Β΄, Σέρρες 2013, σσ. 681-701.

Περιοχή παρατηρήσεων

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Ονόματα

Είδη

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

ΔΙΠΑΠ (Γ) 2η έκδοση

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Μάρτιος 2015

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Δελτίο περιγραφής Φορέα

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Γιώργος Κουμαρίδης σε συνεργασία με την Γιάννη Κοφινά (πρακτική άσκηση του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ)

Περιοχή εισαγωγών

Σχετιζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Σχετιζόμενα είδη

Σχετιζόμενοι τόποι