Fonds 02/16Θ - Κατσουγιάννη, οικογένεια

Identity area

Reference code

GR ELIA-MIET 02/16Θ

Title

Κατσουγιάννη, οικογένεια

Date(s)

  • 1861-1939 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

2 αρχειακά κουτιά (7 κατάστιχα, 1 τετράδιο 2 βιβλία αντιγραφής επιστολών)

Context area

Name of creator

Biographical history

Ο Θωμάς Μ. Κατσουγιάννης (1815 - μεταξύ 1892 και 1894) γεννήθηκε και έζησε στο Κρούσοβο. Εμπορευόταν κυρίως υφάσματα στο Κρούσοβο και στο Μοναστήρι ενώ ασχολήθηκε και με τον δανεισμό χρημάτων. Η επωνυμία της επιχείρησής του ήταν «Θωμάς Κατσουγιάννης και υιοί» η οποία το 1875 εμφανίζεται να έχει έδρα το Μονοαστήρι. Μετά τον θάνατο του Θωμά Κατσουγιάννη η επιχείρηση πέρασε σε τέσσερις από τους γιους του (Μιχαήλ, Ματθαίος, Πέτρος και Στέργιος, ενώ ο Κωνσταντίνος αποχώρησε). Η επιχείρηση τα τελευταία χρόνια του 20ού αιώνα μεγάλωσε πολύ, σημείωσε έντονη κερδοφορία και επεκτάθηκε, άτυπα, στον πιστωτικό τομέα. Η επιχείρηση διατηρήθηκε έως το 1902 όταν και διαλύθηκε.
Μεταξύ των ετών 1904-1906 τα αδέλφια Μιχαήλ και Ματθαίος Κατσουγιάννης λειτούργησαν τη δική τους επιχείρηση, η οποία διαλύθηκε μετά τη δολοφονία του δευτέρου από βούλγαρο κομιτατζή. Και αυτή η επιχείρηση ασχολήθηκε με το εμπόριο υφασμάτων και με το δανεισμό χρημάτων.
Ο Μιχαήλ (1842-1915) και οι γιοι του, Θωμάς και Τηλέμαχος (1882-1964) , συνέχισαν την εμπορική και πιστωτική δραστηριότητα της οικογένειας. Δύο χρόνια μετά το θάνατο του Μιχαήλ η έδρα της επιχείρησης μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη. Η οικογενειακή επιχείρηση περνάει στον έλεγχο του Τηλέμαχου Κατσουγιάννη και μετά το θάνατό του στο γιο του Μιχαήλ. Η επιχείρηση λειτούργησε μέχρι το 1983.
Στο αρχείο συναντάται και επιχείρηση με την επωνυμία «Δήτσας Κατσουγιάννης και Νιτσιώτας» με έδρα τη Θεσσαλονίκη και υποκατάστημα στα Σκόπια.

Πηγές σύνταξης βιογραφικού: Βασίλης Κ. Γούναρης, Στις όχθες του Υδραγόρα.Οικογένεια οικονομία και αστική κοινωνία στο Μοναστήρι 1897-1911, Εκδόσεις Στάχυ, Αθήνα 2000.
Υλικό του αρχείου.

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Δωρεά Λόλας Κατσουγιάννη-Δεληγιάννη και Φανής Κατσουγιάννη-Δεληγιάννη στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης της Εθνικής Τράπεζας γύρω στο 1995.

Content and structure area

Scope and content

Το αρχείο παρουσιάζει μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της οικογένειας Κατσουγιάννη από το 1868 έως το 1939. Περιέχει τεκμήρια των επιχειρήσεων «Θωμά Μ. Κατσουγιάννη και υιών», «Μιχάλη και Ματθαίου Κατσουγιάννη», «Μιχαήλ Κατσουγιάννη και υιών», «Δήτσα Κατσουγιάννη και Νιτσιώτα» και «Τηλέμαχου Μ. Κατσουγιάννη».
Το αρχείο παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον για την εμπορική δραστηριότητα στην περιοχή του Μοναστηρίου στα τέλη του 19ου αι. και στις αρχές του 20ου αι. Μέσα από βιβλία ισολογισμών, βιβλία λογαριασμών πελατών, ταμειακές καταγραφές και άλλα τεκμήρια διαγράφεται η ανοδική πορεία της επιχείρησης, σκιαγραφείται η εμπορική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Μοναστηρίου, κυρίως στα τέλη του 19ου αιώνα, και δίνονται σημαντικά στοιχεία για τα εμπορικά δίκτυα της εποχής. Δεδομένης της έλλειψης παρόμοιων πηγών για τη Μακεδονία των τελών του 19ου και των αρχών του 20ού, το αρχείο χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντικό.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η καταγραφή των διαφόρων ειδών υφασμάτων καθώς δίνονται αναλυτικά τύποι, ονόματα και τιμές.

Appraisal, destruction and scheduling

Δεν έγιναν εκκαθαρίσεις.

Accruals

Δεν αναμένονται προσθήκες.

System of arrangement

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσβαση.

Conditions governing reproduction

Language of material

  • French
  • Greek
  • Serbian

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Το μελάνι σε ορισμένα σημεία των βιβλίων αντιγραφής επιστολών έχει ξεθωριάσει.

Finding aids

Αναλυτική περιγραφή φακέλου/υποφακέλου σε ηλεκτρονική κι έντυπη μορφή.

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Στο ΕΛΙΑ Θεσσαλονίκης βρίσκεται επίσης το αρχείο του Τηλέμαχου Μ. Κατσουγιάννη το οποίο περιέχει χειρόγραφα και δακτυλόγραφα δοκίμια με διορθώσεις, σημειώσεις και πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη του Τ.Κατσουγιάννη με θέμα την καταγωγή και τη γλώσσα των Βλάχων των ελληνικών χωρών, που εκδόθηκε σε δύο τόμους το 1964-1966.

Related descriptions

Publication note

-Βασίλης Κ. Γούναρης, Στις όχθες του Υδραγόρα. Οικογένεια οικονομία και αστική κοινωνία στο Μοναστήρι 1897-1911, Εκδόσεις Στάχυ, Αθήνα 2000.
-Ευάγγελος Χεκίμογλου, «Έμποροι και τραπεζίτες, ο Οίκος Κατσουγιάνη στο Μοναστήρι (1875-1906): μερικές ερμηνευτικές παρατηρήσεις» στο Ευάγγελος Χεκίμογλου, Θεσσαλονίκη,Τουρκοκρατία και Μεσοπόλεμος, University Studio Press, Θεσσαλονίκη 1996, σ. 306-315.

Notes area

Note

Αλέξης Ντάσιος (στα πλαίσια πρακτικής άσκησης του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.)
Γιώργος Κουμαρίδης

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

ΔΙΠΑΠ (Γ) 2η έκδοση

Dates of creation revision deletion

Φεβρουάριος 2017

Script(s)

Sources

Δελτίο περιγραφής Φορέα

Accession area