Αρχείο - Λαογραφικό Αρχείο Λυκείου των Ελληνίδων

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

Τίτλος

Λαογραφικό Αρχείο Λυκείου των Ελληνίδων

Χρονολογία(ες)

  • Δεκαετίες 1970-1990 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

Μαγνητοταινίες, ταινίες 8mm, κασέτες VHS, ταινίες ήχου, φωτογραφίες.
Περισσότεροι από 300 δίσκοι βινυλίου LP, 1.200 ψηφιακοί δίσκοι (cd).

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

(1911 -)

Διοικητική ιστορία

Το Λύκειον των Ελληνίδων, σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1911 από την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν, πρωτοπόρο του φεμινιστικού κινήματος και του εθελοντισμού στην Ελλάδα.
Προτάσσοντας στους καταστατικούς στόχους του την προάσπιση των δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών της γυναίκας αποτέλεσε πρωτοπόρο φορέα κοινωνικής δράσης, με δυναμική συμβολή στη χειραφέτηση των γυναικών και την παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση, στην υγεία και την εργασία. Παράλληλα, συνδέοντας εξαρχής τη δράση του με τη διατήρηση και την ανάδειξη των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων ως μέρος της εθνικής κληρονομιάς, το Λύκειον των Ελληνίδων αναδείχθηκε σε πρότυπο σωματείο με καθοριστική συνεισφορά στην περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας.
Το έργο του στηρίζεται πάντα στην εθελοντική προσφορά των μελών του, που αποτελεί και την κινητήρια δύναμή του, και στις ευγενικές χορηγίες φυσικών προσώπων και εταιρειών.
Από το 1935 το σωματείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο, επί της οδού Δημοκρίτου, αριθμός 14, στο σημερινό ευρέως γνωστό ως "κεντρικό κτήριο" του Λυκείου των Ελληνίδων.
Σήμερα το ΛτΕ "ηγείται" ενός δικτύου που περιλαμβάνει 55 Παραρτήματα στην Ελλάδα και 14 Γραφεία στο εξωτερικό, όπου υπάρχει ελληνισμός της διασποράς, που διαπνέονται από τις ίδιες αρχές και αξίες και εργάζονται για τους ίδιους σκοπούς.
Το Λύκειον των Ελληνίδων έχει βραβευθεί δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ το 2012 πιστοποιήθηκε ως συμβουλευτικός οργανισμός της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Με αφετηρία και σκοπό τη μελέτη, διατήρηση και ενδυνάμωση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων, καθώς και την ισότητα των φύλων, η αποστολή του Λυκείου των Ελληνίδων παραμένει στα βασικά σημεία της αναλλοίωτη μέχρι σήμερα.
Το ΛτΕ αναλαμβάνει όλο και συχνότερα, όλο και επισημότερα, να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, τον πολιτισμό της και την ιστορία της ενώπιον ημετέρων και ξένων μέσα από την οργάνωση μουσικοχορευτικών παραστάσεων, εκθέσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Παράλληλα, μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις, διαλέξεις, συνέδρια, σεμινάρια και εκδόσεις επιδιώκει την προβολή του πολύτιμου υλικού που έχει κατά καιρούς συλλέξει και μελετήσει.
Συγχρόνως το Λύκειον των Ελληνίδων υπηρετεί την προσπάθεια για την επίτευξη της Ισότητας των Φύλων και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του παιδιού οργανώνοντας ενημερωτικές εκδηλώσεις και Ημερίδες.

Φορέας διατήρησης του αρχείου

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Το οπτικοακουστικό υλικό του Αρχείου συγκεντρώθηκε από επιτόπιες αποστολές.
Το "Δισκογραφικό Αρχείο" δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990, με πρωτοβουλία του Λευτέρη Δρανδάκι, δασκάλου και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΛτΕ, και με τη συνεργασία του Γιώργου Παπαδάκη.

Διαδικασία πρόσκτησης

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Το Αρχείο σήμερα διαθέτει πλούσιο υλικό μαγνητοταινιών, ταινιών 8mm, κασετών vhs, ταινιών ήχου και φωτογραφιών που συγκεντρώθηκαν από επιτόπιες αποστολές και αποτυπώνουν ποικίλες και κατά τόπους μορφές και εκφράσεις του λαϊκού βίου, όπως εθιμικά δρώμενα, τελετουργίες των εορτών των Χριστουγέννων, του Πάσχα και της Αποκριάς, εκδηλώσεις της λαϊκής λατρείας, διαβατήρια έθιμα κ.ά.

Ως επί το πλείστον πρόκειται για ανέκδοτο υλικό, αλλά αρκετά τεκμήρια έχουν χρησιμοποιηθεί στις δισκογραφικές εκδόσεις του Λυκείου των Ελληνίδων, σε προγράμματα παραστάσεων ή σε έντυπες εκδόσεις, όπως "Ο Τρανός Χορός στη Βλάστη Κοζάνης" και "Ο Καλόγερος. Ένα πολυσήμαντο θρακικό έθιμο".

Στις συλλογές του περιλαμβάνονται και οι εργασίες που υποβλήθηκαν στον Κουτλίδειο διαγωνισμό κατά τη δεκαετία του 1970, καθώς και το "Δισκογραφικό Αρχείο", που σκοπό έχει την ενημέρωση των δασκάλων και των χορευτών του Λυκείου και περιλαμβάνει περισσότερους από 300 δίσκους βινυλίου LP και 1.200 ψηφιακούς δίσκους (cd).

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες υλικού

Σύστημα ταξινόμησης

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Η πρόσβαση και η χρήση του αρχειακού υλικού από ερευνητές γίνεται κατόπιν αποστολής σχετικού αιτήματος στο email info@lykeionellinidon.gr.

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Σχετιζόμενες περιγραφές

Σημείωση δημοσίευσης

  • Δρανδάκις Λ. (2015). Ο τρανός χορός στη Βλάστη Κοζάνης (Λαογραφικές Καταγραφές, Τετράδιο Νο 3). Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
  • Δρανδάκις Λ. (2018). Ο Καλόγερος: Ένα πολυσήμαντο θρακικό έθιμο (Λαογραφικές Καταγραφές, Τετράδιο Νο 4). Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.

Περιοχή παρατηρήσεων

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Τόποι

Ονόματα

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Επισήμανση από την ιστοσελίδα του Φορέα. Βλ. https://lykeionellinidon.com/el/sylloges/laografiko-arheio. Προσπελάστηκε στις 30/5/2023.

Περιοχή εισαγωγών

Σχετιζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Σχετιζόμενοι τόποι