Αρχείο Α.Ε. 14/99 - Κοντογόνης, Κωνσταντίνος

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

GR ELIA-MIET Α.Ε. 14/99

Τίτλος

Κοντογόνης, Κωνσταντίνος

Χρονολογία(ες)

  • 1858-1862 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

1 φάκελος RB

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

(1812-1878)

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Κωνσταντίνος Κοντογόνης, καθηγητής Θεολογίας, γεννήθηκε στη Τεργέστη το 1812 και πέθανε στην Αθήνα το 1878. Μαθήτευσε στην Ελληνική Σχολή της Τεργέστης, έκανε σπουδές Φιλοσοφίας και Θεολογίας στη Γερμανία και στη συνέχεια πήγε στη Βιέννη, όπου συνεργάστηκε για ένα διάστημα με τον Κ. Γκαρπολά και άλλους λογίους στην έκδοση του λεξικού του Άνθιμου Γαζή (1836). Όταν ήρθε στην Ελλάδα διορίστηκε καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο, όπου δίδαξε για σαράντα χρόνια, ενώ συγχρόνως δίδασκε και στη Ριζάρειο Σχολή. Το 1854-55 διετέλεσε πρύτανις του Πανεπιστημίου. Ο Κοντογόνης εξέδιδε για μεγάλο διάστημα το μηνιαίο περιοδικό Ευαγγελικός Κήρυξ (1857-1871) και δημοσίευσε πολλά επιστημονικά συγγράμματα ποικίλου περιεχομένου. Τιμήθηκε από τη Θεολογική Σχολή, που τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα το 1862, καθώς και από την Εκκλησιαστική Ακαδημία της Πετρούπολης. Έργα του : 1) Επιτομή της ελληνικής μυθολογίας (δ΄έκδ. 1872) 2) Εγχειρίδιον της εβραϊκής αρχαιολογίας (1844) 3) Φιλολογική και κριτική ιστορία των από α΄- η΄εκατονταετηρίδος ακμασάντων πατέρων της Εκκλησίας (1851-53) 4) Εισαγωγή εις την Αγίαν Γραφήν και στοιχεία ερμηνευτικής (1859) 5) Εκκλησιαστική ιστορία.

Όνομα του παραγωγού

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Παύλος Ιωάννου ήταν καθηγητής Εγχειρητικής, Ανατομίας και Επιδεσμολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Καταγόταν από την Καστοριά της Μακεδονίας και γνωρίζουμε ότι πέθανε το 1897. Μετά το διαδακτορικό του δίπλωμα (1858) πήγε στη Γερμανία και Γαλλία, όπου ασχολήθηκε ειδικότερα με την Ανατομία και τη Χειρουργική. Όταν επανήλθε στην Ελλάδα διορίστηκε το 1862 καθηγητής στην Ιατρική Σχολή. Το 1883 του ανατέθηκε η διεύθυνση του νοσοκομείου αφροδισίων νοσημάτων και η διδασκαλία των σχετικών μαθημάτων. Το 1891-92 διετέλεσε πρύτανις του Πανεπιστημίου. Έργα του: Εγχειρίδιον συστηματικής ανατομίας του ανθρώπου (Αθήναι 1878, γ΄έκδ, 1884) και Εγχειρίδιον Χειρουργικής (1884). Δημοσίευσε άρθρα στην Ιατρική Εφημερίδα, Γαληνό και Ασκληπιό. Δημοσίευσε μελέτες για την αρχαία ιατρική (“Μελέται περί της χειρουργικής των αρχαίων”, “Περί της κατ΄αναφοράν προς την ανατομίαν αρχαίας ελληνικής πλαστικής του ανθρωπίνου σώματος”). Στο συνέδριο συφιλιδολογίας και δερματολογίας στη Βιέννη, είχε μιλήσει για τη σύφιλη στους αρχαίους.

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Η αλληλογραφία βρέθηκε στο σπίτι της κας Αβέρωφ, κόρης Καυταντζόγλου, χωρίς να γνωρίζει η ίδια την προέλευσή της. Από το περιεχόμενο της αλληλογραφίας δεν τεκμηριώθηκε κάποια συγκεκριμένη σχέση, παρά μόνο το στοιχείο ότι ο Ιωάννου αναφέρεται και στέλνει χαιρετίσματα στον Καυταντζόγλου

Διαδικασία πρόσκτησης

Δωρεά Μαίρης Αβέρωφ, Μάιος 1999.

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Ογδόντα δύο (82) επιστολές του Παύλου Ιωάννου προς τον Κωνσταντίνο Κοντογόνη κατανεμειμένες στη χρονική περίοδο 1858-1862 ως εξής: δέκα τέσσερις επιστολές από Βιέννη (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 1858), σαράντα δύο επιστολές από Βιέννη (Ιανουάριος - Δεκέμβριος 1859), επτά επιστολές από Βιέννη (Ιανουάριος - Φεβρουάριος 1860), έντεκα επιστολές από Παρίσι και Λονδίνο (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 1861), οκτώ επιστολές από Παρίσι και Πίζα (Ιανουάριος - Μάρτιος 1862).
Το περιεχόμενο των επιστολών αναφέρεται στις συνθήκες διαβίωσης του Ιωάννου, στη θεωρητική και πρακτική άσκησή του στη Χειρουργική και Ανατομία, στις επιστημονικές και συγγραφικές δραστηριότητές του γενικότερα, και σε πρόσωπα (Έλληνες και ξένους) που συναναστρέφεται κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ευρώπη.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες υλικού

Σύστημα ταξινόμησης

Χρονολογική κατάταξη αλληλογραφίας

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Ε.Λ.Ι.Α.: αρχείο Θ. Φαρμακίδη

Σχετιζόμενες περιγραφές

Περιοχή παρατηρήσεων

Σημείωση

Οι επιστολές είναι γραμμένες στα ελληνικά και μερικές στα γερμανικά.

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Τόποι

Ονόματα

Είδη

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Δελτίο περιγραφής Φορέα

Περιοχή εισαγωγών

Σχετιζόμενα θέματα

Σχετιζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Σχετιζόμενα είδη

Σχετιζόμενοι τόποι