Βαλσαμάκης, Επαμεινώνδας

Identity area

Type of entity

Person

Authorized form of name

Βαλσαμάκης, Επαμεινώνδας

Parallel form(s) of name

Standardized form(s) of name according to other rules

Other form(s) of name

Identifiers for corporate bodies

Description area

Dates of existence

History

Ο Επαμεινώνδας Βαλσαμάκης (Ολτενίτζα Ρουμανίας, 1887 - Αθήνα ; ), ήταν γιος του εμποροκτηματία Αντωνίου Βαλσαμάκη και της Αμαλίας. Οι γονείς του, εγκατεστημένοι στη Ρουμανία, κατάγονταν από την Κεφαλλονιά. Το 1906 η οικογένεια διώχτηκε από την Ρουμανία και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου ο Επαμεινώνδας σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες και ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Δικαίου, της Φιλοσοφίας και των Πολιτικών Επιστημών.
Έλαβε μέρος στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους, τραυματίστηκε μάλιστα στη μάχη των Γιαννιτσών. Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αρχηγός λεγεώνας ελλήνων εθελοντών στο πλευρό των Γάλλων. Ο ίδιος τραυματίστηκε και προβιβάστηκε σε λοχαγό, τιμήθηκε δε από τον πρόεδρο της γαλλικής Βουλής και τον γάλλο υπουργό Στρατιωτικών.
Ο Επαμεινώνδας Βαλσαμάκης υπήρξε εξέχων δικηγόρος και αρθρογραφούσε σε εφημερίδες για δικαστικές υποθέσεις. Παράλληλα αναμίχθηκε στην πολιτική, αρχικά ως βενιζελικός υποψήφιος βουλευτής Κεφαλλονιάς (στις εκλογές του Μαΐου του 1915), κατόπιν ως υποστηρικτής του βασιλιά Κωνσταντίνου. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 1923 συμμετείχε στο κρυφό μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο, που έγινε στο σπίτι της Ελένης Αναστασίου Μεταξά όπου και απήγγειλε το ποίημά του «Στον θάνατό του». Την ίδια χρονιά ήταν υποψήφιος του Βασιλικού Αντιδημοκρατικού Συνδυασμού στην Κεφαλλονιά. Το 1935 εμφανίζεται φανατικός υποστηρικτής του Κονδύλη, και της επαναφοράς της βασιλείας. Στις 28/11/1936, δημοσίευσε στην εφημερίδα Εθνική δύο ποιήματα αφιερωμένα στη μνήμη του Κωνσταντίνου («Στον θάνατό του» και «Επιστροφή»), με την ευκαιρία της μετακομιδής των λειψάνων της βασιλικής οικογένειας στην Ελλάδα.
Επίσης ασχολήθηκε με τη συγγραφή θεατρικών έργων, όπως τις επιθεωρήσεις «Παρί-Ψυρρή» (1926) και «Πιφ-Παφ-Πουφ» (με το ψευδώνυμο Όντας Βήτα) και το δράμα «Κοντέσσα Θεοτόκη», που ερμηνεύτηκαν από το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Την περίοδο 1932-1935 υπήρξε συνεργάτης του εβδομαδιαίου παρισινού περιοδικού Détéctive, ενώ το 1935 έθεσε υποψηφιότητα ως έκτακτος καθηγητής Πολιτικής και Διπλωματικής Ιστορίας, και του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου. Την ίδια χρονιά προσπάθησε να οργανώσει τμήμα ελλήνων εθελοντών για να πολεμήσουν με τα ιταλικά στρατεύματα στην Αιθιοπία.
Ο Βαλσαμάκης υπήρξε δεινός ξιφομάχος, υποστηρικτής του θεσμού της μονομαχίας. Το 1931 δημοσιεύτηκε σειρά συνεντεύξεών του στην εφημερίδα Ελληνική με θέμα την επαναφορά του θεσμού και την εξιστόρηση διαφόρων μονομαχιών.
Τιμήθηκε με πολλά μετάλλια.

Places

Legal status

Functions, occupations and activities

Mandates/sources of authority

Internal structures/genealogy

General context

Relationships area

Access points area

Subject access points

Place access points

Occupations

Control area

Authority record identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Status

Level of detail

Dates of creation, revision and deletion

Language(s)

Script(s)

Sources

Δελτίο περιγραφής ΕΛΙΑ Αθήνας

Maintenance notes

  • Clipboard

  • Export

  • EAC

Related subjects

Related places