Αρχείο Φ 1890-1896 - Αρχείο Πορφύρα (συλλογή Αγνής Πικιώνη)

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

Φ 1890-1896

Τίτλος

Αρχείο Πορφύρα (συλλογή Αγνής Πικιώνη)

Χρονολογία(ες)

  • 1992-1993 (Δημιουργία)
  • 1872-1975 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

115 τεκμήρια (έγγραφα, έντυπα και φωτογραφίες)

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

(1879-1932)

Βιογραφικό σημείωμα

Ο λυρικός ποιητής Λάμπρος Πορφύρας (κατά το φιλολογικό του ψευδώνυμο) γεννήθηκε στα Καρδάμυλα της Χίου. Λίγο αργότερα η οικογένειά του μετακόμισε στη Σύρα και μετά στον Πειραιά. Γράφτηκε στη Νομική σχολή αλλά δεν πήρε πτυχίο. Δεκαπέντε χρονών δημοσίευσε το πρώτο του ποίημα και το 1920 κυκλοφόρησε η ποιητική του συλλογή «Σκιές». Μία άλλη συλλογή, οι «Μουσικές φωνές», εκδόθηκε μεταθανάτια (1934). Ξεχώρισε για την ευαισθησία του και για τη μουσικότητα των στίχων του. Εκτός από το πρωτότυπο έργο του μετέφρασε ποιήματα των Βερλαίν, Ουγκώ, Σέλλεϋ κ.λπ. Ο νεότερος αδερφός του Θεόδωρος Σύψωμος έζησε για χρόνια στην Καλκούτα ως υπάλληλος του οίκου Ράλλη (όπως κι άλλοι Χιώτες συγγενείς του) και αργότερα στο Ντάρμπαν της Νότιας Αφρικής. Συντηρούσε οικονομικά τον ποιητή και μετά το θάνατό του φρόντισε κατά τις επισκέψεις του στην Ελλάδα να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του και να προωθήσει το έργο του.

Όνομα του παραγωγού

(1882-1976)

Βιογραφικό σημείωμα

Νεότερος αδερφός του ποιητή Λάμπρου Πορφύρα (φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτριου Σύψωμου). Έζησε για χρόνια στην Καλκούτα ως υπάλληλος του οίκου Ράλλη (όπως κι άλλοι Χιώτες συγγενείς του) και αργότερα στο Ντάρμπαν της Νότιας Αφρικής. Συντηρούσε οικονομικά τον ποιητή και μετά το θάνατό του φρόντισε κατά τις επισκέψεις του στην Ελλάδα να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του και να προωθήσει το έργο του.

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Διαδικασία πρόσκτησης

Δωρήθηκε το 2022 από την ανηψιά των Σύψωμων Αγνή Πικιώνη (κόρη του αρχιτέκτονα Δημ. Πικιώνη), μαζί με το πρωτότυπο χαρακτικό του Πικιώνη για τον τάφο του Πορφύρα, δύο ζωγραφικά πορτραίτα, ένα μπαστούνι που ανήκε στον ποιητή, και παράρτημα της εφημερίδας «Τα νέα του Görlitz» [Ιούνιος 1917].

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

1 (Φ 1890). Έγγραφα και ενθύμια του Λάμπρου Πορφύρα, 1886-1932: σχολικός έλεγχος, φοιτητική ταυτότητα, εκλογικά βιβλιάρια, τιμητικά διπλώματα, εκδοτικό συμφωνητικό του 1926 και 5 γράμματα του ποιητή προς το δικηγόρο Θ. Σεργάκη.
2 (Φ 1891). Έγγραφα συγγενών του Πορφύρα, 1872-1965: προικοσύμφωνο των γονιών του με σφραγίδα του ελληνικού προξενείου Χίου, γράμμα του πατέρα του από την Καλκούτα και 3 του αδερφού του από το Ντάρμπαν, στρατολογικά έγγραφα του τελευταίου.
3 (Φ 1892). Στίχοι: μονόστιχα Σολωμού και Ουγκώ, σατιρικά στιχάκια για το Χιώτη ποιητή Παντ. Πρώιο, δακτυλόγραφα, φφ.με ποιητικές μεταφράσεις του Πορφύρα και αγγλική μετάφραση στίχων του (1966).
4 (Φ 1893). Διάφορα γράμματα προς το Θόδωρο Σύψωμο με μνείες του ποιητή ή εκδηλώσεων στη μνήμη του, 1938-1975 (κυρίως: 1964-1966, 1971 κ.ε.)· μεταξύ των αποστολέων: Γ. Σταυρόπουλος, Θ. Δρακοπούλου (Μυρτιώτισσα), Ι. Παναγιωτόπουλος.
5 (Φ 1894). Αποκόμματα και φύλλα εφημερίδων της Αθήνας, του Πειραιά και της Χίου με μνείες του ποιητή ή εκδηλώσεων στη μνήμη του, 1964-1973.
6 (Φ 1895). Διάφορα μεταθανάτια σχετικά με τον Πορφύρα: επιστολή σχετική με την έκδοση των Απάντων του (1956), προγράμματα εκδηλώσεων και ιστορικά στοιχεία για την οικογένεια Σύψωμου.
7 (Φ 1896). Φωτογραφίες (περ.1880-1992). Οι πιο παλιές (περίπου 20) είναι του ίδιου του Πορφύρα ή των συγγενών του, οι υπόλοιπες από μεταθανάτιες εκδηλώσεις (και κυρίως από φιλολογική βραδιά που μάλλον έγινε το 1964 στην ταβέρνα του Γουζούαση).

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Από τις εφημερίδες διατηρήθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο τα σχετικά αποκόμματα.

Προσθήκες υλικού

Σύστημα ταξινόμησης

Τυπολογική κατάταξη από το Τμήμα Χειρογράφων

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Ελληνικά (και 1 φύλλο Αγγλικά)

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Αρχείο Λάμπρου Πορφύρα στο Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Πειραιά (δωρεά του Θ. Σύψωμου το 1966)

Σχετιζόμενες περιγραφές

Περιοχή παρατηρήσεων

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Ονόματα

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

20/2/2023

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Μιχάλης Κοκολάκης

Περιοχή εισαγωγών