Αρχείο Σκ - Αρχείο Γιώργου Σκούρτη

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

Σκ

Τίτλος

Αρχείο Γιώργου Σκούρτη

Χρονολογία(ες)

  • (κυρίως 1961-2018) (Δημιουργία)
  • 1919-2018 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

47 κουτιά αποθήκευσης και 1 φάκελος με προσωπικά αντικείμενα

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

(1940-2018)

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Γιώργος Σκούρτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940 από γονείς εργάτες. Ξεκίνησε να δουλεύει από 7 χρονών. Δουλεύοντας τελείωσε το γυμνάσιο και πέρασε σε δύο πανεπιστημιακές σχολές, τις οποίες εγκατέλειψε «προτιμώντας να είναι αυτοδίδακτος». Άρχισε να γράφει από τα 19 του χρόνια διηγήματα και θέατρο. Μέχρι τα 27 του είχε εκδώσει ένα βιβλίο με διηγήματα και είχε τελειώσει εφτά μονόπρακτα και δύο τρίπρακτα έργα, τα οποία όμως δεν έδωσε να παιχτούν γιατί «ήθελε να μάθει τα μυστικά της θεατρικής γραφής». Μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών έφυγε στο εξωτερικό. Έζησε σε Λονδίνο, Βρυξέλλες, Μόναχο, Παρίσι και ταξίδεψε στις Ανατολικές Χώρες. Άλλαξε διάφορες δουλειές για να ζήσει αυτός, η γυναίκα του Αγγελική Ελευθερίου (αδερφή του Μάνου Ελευθερίου) και ο γιός τους. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1970 με το εμβληματικό έργο Οι Νταντάδες, το οποίο ανέβηκε από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη. Το 1974 επέστρεψε στην Αθήνα όπου και έμεινε πλέον μόνιμα έως τον θάνατό του.

Από το Θέατρο Τέχνης ανέβηκαν ακόμη τα έργα: Οι μουσικοί (1972), Ο καραγκιόζης παρά λίγο βεζίρης (1973), Κομμάτια και θρύψαλα (1976), Πού πάει το λεωφορείο (1978, συλλογικό), Οι εκτελεστές (1988 και 2001). Κάποια από τα έργα του λογοκρίθηκαν από την Χούντα, ανάμεσά τους και Η Θηλειά, η οποία ανέβηκε τελικά από το Εθνικό Θέατρο το 1975. Την ίδια εποχή συγκρότησε δύο φορές θιάσους που διαλύθηκαν για λόγους οικονομικούς. Άλλα θεατρικά του είναι τα εξής: Κομμέντια (Ανοιχτό Θέατρο, 1973), το συλλογικό έργο/ επιθεώρηση …Και συ χτενίζεσαι (Ελεύθερο Θέατρο, 1973), η θεατρική ιστορική τριλογία Η κωμωδία του Βασιλιά Ιουγούρθα (1979), Η δίκη του Σωκράτη (1993) και Υπόθεση Κ.Κ.(1993) κ.ά.

Ο Σκούρτης έγραψε ακόμα στίχους και σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ενώ από το 1976 έως το 2005 αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Τα Νέα και για ένα χρόνο στην Αυγή. Διασκεύασε και μετέφρασε θεατρικά έργα (Σαίξπηρ, Αριστοφάνη, Ευριπίδη), ενώ σκηνοθέτησε πολλά από τα έργα του στη σκηνή, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Σημαντικό είναι και το πεζογραφικό έργο του. Έγραψε διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα και ποίηση. Μεταξύ άλλων: Το ημερολόγιο του D.S (1966), Μπάρμπα-Τζωρτζ… Μια φορά ήταν ένας μόνος του (1980), Ιστορίες με πολλά στρας (1989), Το συμπόσιο της Σελήνης (1993), Ο Κίλερ (2004), Εκποίηση (2004). Συμμετείχε ως μέλος στην ‘Ενωση Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος από το 2001 έως το 2003, στο Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών και στο Σωματείο Ελλήνων Σεναριογράφων. Πέθανε στις 18 Νοεμβρίου του 2018, σε ηλικία 78 ετών.

[πηγή: εισαγωγή από κατάλογο της Β. Αρβανιταντώνη κσι αυτοβιογραφικό σημείωμα του Γ. Σκούρτη που περιέχεται στο αρχείο].

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Την ταξινόμηση και καταγραφή του αρχείου πραγματοποίησε η Βασιλική Αρβανιταντώνη.

Διαδικασία πρόσκτησης

Δωρήθηκε στην ΕΒΕ τον Ιούνιο του 2021 από τον γιο του συγγραφέα, Σπύρο Σκούρτη.

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Το αρχείο περιλαμβάνει υλικό που αφορά στο πολύπλευρο θεατρικό, πεζογραφικό, ποιητικό και μεταφραστικό του έργο όπως: χειρόγραφα και δακτυλογραφημένα σχεδιάσματα γνωστών και άγνωστων έργων, σενάρια, ιδέες και περιλήψεις σεναρίων, έντυπο υλικό παραστάσεων (θεατρικά προγράμματα, αφίσες, προσκλήσεις κ.ά.), αποκόμματα εφημερίδων με συνεντεύξεις, κριτικές, βιβλιοπαρουσιάσεις, αποκόμματα της αρθρογραφίας του, φωτογραφίες παραστάσεων και προσωπικές φωτογραφίες. Περιλαμβάνεται ακόμα προσωπική και επαγγελματική αλληλογραφία, ιδιωτικά έγγραφα, συμβόλαια, συμφωνητικά, δικαιώματα, συμβάσεις, υλικό σχετικά με τις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές δραστηριότητες του συγγραφέα και τη στιχουργική του, τα εκδοθέντα βιβλία του, οπτικοακουστικό υλικό με λίγες ηχητικές καταγραφές και ψηφιακά αρχεία (κασέτες, δισκέτες, cd/dvd), μελέτες και προσχέδια ομιλιών, κάποια προσωπικά αντικείμενα. Περιλαμβάνονται επίσης δύο ημερολόγια συγγενών του συγγραφέα: του στρατιώτη Χρίστου Σκούρτη (1919) και του Παναγιώτη Ελευθερίου, αδερφού της μητέρας του (1944).

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Δεν έχουν γίνει εκκαθαρίσεις στο υλικό. Από το αρχικό σώμα του αρχείου διαχωρίστηκαν τα έντυπα βιβλία του Γ. Σκούρτη και κάποια βιβλία τρίτων, 2 γραφομηχανές, διάφορα κάδρα και πίνακες.

Προσθήκες υλικού

Στις 17/5/2022 η Β. Αρβανιταντώνη δώρισε 1 usb stick με βίντεο από την τελευταία ανάγνωση του Γ. Σκούρτη στο ανέκδοτο θεατρικό του έργο Ιφιγένεια εν αργία. Είναι πιθανόν να υπάρξουν επιπλέον προσθήκες.

Σύστημα ταξινόμησης

Το υλικό έχει ταξινομηθεί θεματικά και χρονολογικά.

Διάγραμμα ταξινόμησης:
I.ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΑΡΧΕΙΟ
II. ΘΕΑΤΡΟ
III. ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ -ΠΟΙΗΣΗ
IV. ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ
V. ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ (ΣΕΙΡΕΣ, ΕΚΠΟΜΠΕΣ, ΘΕΑΤΡΟ, ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΕΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ)
VI. ΜΟΥΣΙΚΗ/ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
VII. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ/ΣΕΝΑΡΙΑ
VIII.ΤΥΠΟΣ (ΚΡΙΤΙΚΕΣ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ-ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΙΑΣΕΙΣ)
VIIII. ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΟΥΡΤΗ
X. ΟΜΙΛΙΕΣ-ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΟΥΡΤΗ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ, ΠΕΖΑ, ΣΕΝΑΡΙΑ
XI. ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΘΡΑ-ΚΕΙΜΕΝΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ κ.ά. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΣΚΟΥΡΤΗ
XII. ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ (ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ/ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ/ΚΑΡΤΕΣ)
XIII. ΨΗΦΙΑΚΟ/ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
XIV. ΆΛΛΟ ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ
XV. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
XVI. ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Eλληνικά (λίγα τεκμήρια στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, αλβανικά).

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Αναλυτικός κατάλογος από τη Β. Αρβανιταντώνη

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Σχετιζόμενες περιγραφές

Σημείωση δημοσίευσης

Το ημερολόγιο του στρατιώτη Χρίστου Σκούρτη με τίτλο «Βιβλίον βασάνον και πιοιμάτων της Ρωσίας κατά το έτος 1919» δημοσιεύτηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό Πλανόδιον από το Λεωνίδα Καλλιβρετάκη, μαζί με μια ιστορική εισαγωγή (Πλανόδιον, τχ. 22, Αθήνα, Οκτώβριος 1995, σελ. 85-124).

Περιοχή παρατηρήσεων

Σημείωση

Επισήμανση από το Μηνιαίο Δελτίο Προσκτήσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, 3 (1 Σεπτεμβρίου 2022).

Σημείωση

Σημείωση

Ένα μικρό μέρος του αρχείου Γ. Σκούρτη (κυρίως ανέκδοτα έργα του συγγραφέα) βρίσκεται στην κατοχή του Σπύρου Σκούρτη.

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Τόποι

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Δεκέμβριος 2022

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Μαρία Παπαστεργίου

Περιοχή εισαγωγών