Fonds Α.Ε. 621 - Παπαρρόδου, Νικόλαος

Identity area

Reference code

GR ELIA-MIET Α.Ε. 621

Title

Παπαρρόδου, Νικόλαος

Date(s)

  • 1922-1984 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

2 αρχειακά κουτιά

Context area

Name of creator

Biographical history

Ο Νικόλαος Παππαρόδου (Λαμία 1902-Αθήνα 1980;) ήταν στρατιωτικός. Γιος του συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Παπαρρόδου και αδελφός του Ιωάννη, που έπεσε ηρωικά στον ελληνογερμανικό πόλεμο του 1941, ο Νικόλαος Παπαρρόδου πήρε μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία, στον πόλεμο του 1940-41 και στον εμφύλιο πόλεμο. Διετέλεσε, ανάμεσα σε άλλα, στρατιωτικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτων (1948-1950), διοικητής Β΄ Σώματος Στρατού (1956), Διοικητής Σχολής Εθνικής Αμύνης (1955-1956), υπαρχηγός αναπληρωτής Αρχηγού ΓΕΣ (1959, οπότε και αποστρατεύτηκε). Από το 1965 ως το 1967 ήταν Αρχηγός του Στρατιωτικού Οίκου της Αυλής (ΣΟΑΜ). Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Ο.Π.Α.Π. και υπήρξε πρωταθλητής σπάθης και μετείχε στην εθνική οπλομαχητική ομάδα. Μετείχε επίσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου (1936) και σε άλλους διεθνείς αγώνες.
Ο Παπαρρόδου ήταν ευρυμαθής και γνώστης πολλών ξένων γλωσσών. Έγραψε στρατιωτικά βιβλία και μετέφρασε έργα ξένων λογοτεχνών.
Ο Παπαρρόδου ήταν παντρεμένος με τη Βούλα Ροντήρη.
[Πηγή σύνταξης βιογραφικού σημειώματος: Who is Who, 1965]

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Αγορά το καλοκαίρι του 1994. Η αλληλογραφία της περιόδου 1922-1947 προστέθηκε στο αρχείο τον Μάιο του 1999 με την ευγενική φροντίδα του Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Content and structure area

Scope and content

Το αρχείο του Νικολάου Παπαρρόδου αποτελείται από αλληλογραφία, πιστοποιητικά, χειρόγραφα τετράδια, έντυπα κ.ά. που αφορούν τη στρατιωτική σταδιοδρομία του και τη γυναίκα του Βούλα Παπαρρόδου (το γένος Ροντήρη).
Το αρχείο χωρίζεται σε δύο ενότητες: Νικόλαος Παπαρρόδου και Βούλα Παπαρρόδου.
Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει αλληλογραφία, έντυπα, πιστοποιητικά και ποικίλο υλικό που αφορούν τη στρατιωτική σταδιοδρομία του Παπαρρόδου και προσωπικά, διάφορα μέλη της οικογένειας Παπαρρόδου και τον Ιωάννη Παπαρρόδου. Η δεύτερη περιλαμβάνει αλληλογραφία και ποικίλο υλικό της Βούλας Παπαρρόδου.
Στο υλικό που αφορά τον Νικόλαο Παπαρρόδου περιλαμβάνεται:
Αλληλογραφία: επιστολές του Νικολάου προς τους γονείς του Κωνσταντίνο και Βασιλική (1922-28, κυρίως 1922-1924), επιστολές του Παπαρρόδου προς τις «μητέρες» του από την Ουάσιγκτων την περίοδο που ήταν στρατιωτικός ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία (1950) και τηλεγραφήματα πολιτικών (1922-1968). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αλληλογραφία της περιόδου 1922-1924 όταν υπηρετούσε στο μικρασιατικό μέτωπο αλλά και κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα.
Ποικίλα: Έξι χειρόγραφα τετράδια (μελέτη για ομηρικά έπη;), τεύχη των περιοδικών Περιοδικό Ελληνίδων Βορείου Ελλάδος, τ. 157, 1984, Δελτίον ελληνικής παροικίας Τεχεράνης φ. 7, Χειμώνας 1971-1972 (ο Παπαρρόδου ήταν πρόεδρος του Ελληνοιρανικού Συνδέσμου), Βωμοί, τ. 34, Νοέμβριος – Δεκέμβριος 1976) και ένας κατάλογος του διπλωματικού σώματος στην Αθήνα (1955). Τεκμήρια από την εκπαίδευσή του στη σχολή λοχαγών στη Γαλλία (1934-1935), αποκόμματα εφημερίδων και προγράμματα για τη γιορτή του Κωνσταντίνου και τη βάπτιση του Παύλου (1967) από την υπηρεσία του ως ΣΟΑΜ, πιστοποιητικά, συμφωνητικό με τις εκδόσεις Μπεργάδη για τη μετάφραστη του έργου του Στήβεν Ράνσιμαν Η μεγάλη εκκλησία εν αιχμαλωσία (1972;) κ.ά.
Ιωάννης Παπαρρόδου: Κείμενα λόγων και δημοσιεύσεων που αναφέρονται στο θάνατό του κατά τη διάρκεια του ελληνογερμανικού πολέμου.
Διάφορα μέλη της οικογένειας Παπαρρόδου: Πιστοποιητικά των Κλέαρχου Γεωργίου Παπαρρόδου, Ιουλίας Γεωργίου Μηλιώνη (σύζυγος Κλέαρχου), Γεωργίου Παπαρρόδου (γιος Κλέαρχου), Κλέαρχος Γεωργίου Παπαρρόδου (γιος του Γεωργίου) (1924-1979)
Στο υλικό που αφορά τη Βούλα Παπαρρόδου περιλαμβάνεται:
Αλληλογραφία: Επιστολές Βούλας Παπαρρόδου προς τη θεία της Άννα Ροντήρη (1948-1952), ευχαριστήριες επιστολές του βασιλιά Κωνσταντίνου (1977-1987).
Ποικίλα
Στο αρχείο περιέχονται ακόμα ημερολόγια – ατζέντες της Βούλας Παπαρρόδου (1955-1977) και πολλές ευχετήριες κάρτες προς τους Νικόλαο και Βούλα.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Η ταξινόμηση είναι κατά πρόσωπα.

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Ελληνικά, γαλλικά

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Publication note

Notes area

Note

Στον φάκελο του Ιωάννη Παπαρρόδου υπάρχει το πρώτο μεταπολεμικό Δελτίον της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, πρώτη τριμηνία 1947.

Note

Alternative identifier(s)

Access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

ΔΙΠΑΠ (Γ) 2η έκδοση

Dates of creation revision deletion

Ιανουάριος 1007

Script(s)

Sources

Δελτίο περιγραφής Φορέα.

Archivist's note

Γιώργος Χαρωνίτης

Accession area