Αρχείο Α.Ε. 5/19 - Διαμαντάκος, Γεώργιος

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

GR ELIA-MIET Α.Ε. 5/19

Τίτλος

Διαμαντάκος, Γεώργιος

Χρονολογία(ες)

  • 1916-1920 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

1 φάκελος

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

(1895-1989)

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Γεώργιος Διαμαντάκος, γιος του γεωργοκτηματία Βασίλειου Διαμαντάκου και της Αικατερίνης, το γένος Δημητρίου Αφέντου, γεννήθηκε το 1895 στη Ζαγορά Πηλίου. Είχε δύο αδελφές, την Φιλίτσα και την Μαρία (Μαργίτσα). Μαθήτευσε στο τετρατάξιο Δημοτικό και στο Σχολαρχείο Ζαγοράς και στη συνέχεια στο Γυμνάσιο Βόλου ώς τα 14 χρόνια του, οπότε έφυγε στην Αίγυπτο και εργάστηκε στο κατάστημα του θείου του Ιωάννη Αφέντου και αργότερα στο κατάστημα του επίσης ζαγοριανού Ιωάννη Δασκαλόπουλου. Έμεινε στην Αίγυπτο ώς τον Σεπτέμβριο του 1916. Επέστρεψε στον Βόλο και κατατάχθηκε στον στρατό όπου υπηρέτησε ώς τον Νοέμβριο του 1920. Τον Φεβρουάριο του 1921 κλήθηκε πάλι στο στρατό και υπηρέτησε στην Μικρά Ασία ως την μικρασιατική καταστροφή. Επέστρεψε στη Ζαγορά στα τέλη Σεπτεμβρίου 1922 και έφυγε πάλι στην Αίγυπτο. Εκεί εργάστηκε στο κατάστημα του συμπατριώτη του Χαράλαμπου Κατσώνη στο Αμπούτ Κερκάς, στο κατάστημα του βαμβακέμπορου Αλέξανδρου Βόλτου στο Καφρ Ζαγιάτ, στην εταιρεία παραγωγής και εμπορίας βαμβακιού «Κομμέρσιαλ» στη Μίνια και για λίγο στην Γκέρκα της Αιγύπτου.
Μετά τον θάνατο της αδελφής του Μαρίας από φυματίωση (1929), ο Γ. Διαμαντάκος επέστρεψε στη Ζαγορά και τον Νοέμβριο του 1930 παντρεύτηκε εκεί την Αικατερίνη, κόρη του ιερέα Νικολάου Γεραμπίνη και άνοιξε κατάστημα λιπασμάτων στο Χορευτό. Το 1952 άνοιξε παντοπωλείο στη Ζαγορά και το διατήρησε περίπου ώς το 1970. Απέκτησε τρεις γιους τον Βασίλη (1931), τον Νίκο (1935) και τον Γιάννη (1941). Πέθανε στις 22.5.1989.

[Πηγή σύνταξης βιογραφικού: Εκτενές βιογραφικό σημείωμα που συνόδευε τη δωρεά.]

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Διαδικασία πρόσκτησης

Δωρεά της εγγονής του Αικατερίνης Διαμαντάκου, Ιούνιος 2019.

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

  • Δύο ημερολόγια από την υπηρεσία του Γ. Διαμαντάκου στο στρατό (1916-1920).
    Πρόκειται για δύο όμοια σημειωματάρια με ανοιχτόχρωμο καφέ δέσιμο και θέση για μολύβι (14,5x9,7 εκ). Φέρουν ενδείξεις 1ο και 2ο αντίστοιχα, σημειωμένες με μελάνι στο εξώφυλλό τους.
    Στο πρώτο αναγράφεται «Το παρόν ανήκει εις τον Διαμαντάκον Γεώργιον, λοχίαν 29ου Πεζικού Συντάγματος, 3ου Λόχου Πολυβόλων», περιλαμβάνει 124 πυκνογραμμένες σελίδες και πίνακα περιεχομένων. Έχει γενικό τίτλο «Από τον στρατιωτικόν βίον». Είναι χωρισμένο σε τρία μέρη και το καθένα περιέχει 3, 7 και 14 κεφάλαια αντίστοιχα. Στο τέλος του πίνακα περιεχομένων του 1ου τετραδίου σημειώνεται: «Το παρόν βιβλίον εγράφη υπ’ εμού καθ’ ον χρόνον ήμην απεσπασμένος εις τον 7ον λόχον, ως αρχιφύλαξ του 12ου φυλακίου προκαλύψεως. Γ. Διαμαντάκος λοχίας. 12ον Φυλάκιον, τη 28 Σεπτεμβρίου 1919». Επομένως η τελική σύνθεση της αφήγησης είναι αναδρομική, του 1919.
    Στο δεύτερο αναγράφεται: «Από τον Στρατιωτικόν βίον, Μέρος Γ΄ (Συνέχεια). Το παρόν βιβλιάριον ανήκει εις τον λοχίαν Διαμαντάκον Γεώργιον του Βασιλείου, 29ου Πεζικού Συντάγματος, 3ης Πυροβολαρχίας. Φυλάκιον 12ον, τη 1 Οκτωβρίου 1919». Περιλαμβάνει τα κεφάλαια 15-22 του τρίτου μέρους και το τέταρτο μέρος με 19 κεφάλαια και καταλαμβάνει 123 σελίδες. Η αφήγηση κλείνει με την επιστροφή του στη γενέτειρά του Ζαγορά, τον Νοέμβριο του 1920.
  • Έμμετρο διαλογικό ποίημα με θέμα τη μάχη του Σκρα. Λείπει η πρώτη ή οι πρώτες εξωτερικές σελίδες, οπότε δεν σώζεται η αρχή και το τέλος καθώς και ο τίτλος του έργου. Πρόκειται για μικρό τετράδιο (17,5x11 εκ) με φύλλα κατριγέ. Το κείμενο καταλαμβάνει 60 σελίδες.
  • Πέντε αντίγραφα φωτογραφιών από τη στρατιωτική θητεία του Γ. Διαμαντάκου (1917-1922).

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Δεν έγιναν εκκαθαρίσεις.

Προσθήκες υλικού

Σύστημα ταξινόμησης

Χρονολογική ταξινόμηση

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσβαση.

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Ελληνική

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Σύμφωνα με το σημείωμα που συνοδεύει το αρχειακό υλικό, στην οικογένεια του Γ. Διαμαντάκου σώζονται περίπου 150 επιστολές του από την Αίγυπτο (1922-1930) σε βιβλίο αντιγραφής επιστολών και έξι τετράδια ημερολογίου (1940-1950).

Σχετιζόμενες περιγραφές

Περιοχή παρατηρήσεων

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Τόποι

Ονόματα

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

ΔΙΠΑΠ (Γ) 2η έκδοση

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

ΔΙΠΑΠ (Γ) 2η έκδοση

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Δελτίο περιγραφής ΕΛΙΑ Αθήνας

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Σοφία Μπόρα

Περιοχή εισαγωγών

Σχετιζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Σχετιζόμενα είδη

Σχετιζόμενοι τόποι