Fonds Α.Ε. 5/19 - Διαμαντάκος, Γεώργιος

Identity area

Reference code

GR ELIA-MIET Α.Ε. 5/19

Title

Διαμαντάκος, Γεώργιος

Date(s)

  • 1916-1920 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

1 φάκελος

Context area

Name of creator

(1895-1989)

Biographical history

Ο Γεώργιος Διαμαντάκος, γιος του γεωργοκτηματία Βασίλειου Διαμαντάκου και της Αικατερίνης, το γένος Δημητρίου Αφέντου, γεννήθηκε το 1895 στη Ζαγορά Πηλίου. Είχε δύο αδελφές, την Φιλίτσα και την Μαρία (Μαργίτσα). Μαθήτευσε στο τετρατάξιο Δημοτικό και στο Σχολαρχείο Ζαγοράς και στη συνέχεια στο Γυμνάσιο Βόλου ώς τα 14 χρόνια του, οπότε έφυγε στην Αίγυπτο και εργάστηκε στο κατάστημα του θείου του Ιωάννη Αφέντου και αργότερα στο κατάστημα του επίσης ζαγοριανού Ιωάννη Δασκαλόπουλου. Έμεινε στην Αίγυπτο ώς τον Σεπτέμβριο του 1916. Επέστρεψε στον Βόλο και κατατάχθηκε στον στρατό όπου υπηρέτησε ώς τον Νοέμβριο του 1920. Τον Φεβρουάριο του 1921 κλήθηκε πάλι στο στρατό και υπηρέτησε στην Μικρά Ασία ως την μικρασιατική καταστροφή. Επέστρεψε στη Ζαγορά στα τέλη Σεπτεμβρίου 1922 και έφυγε πάλι στην Αίγυπτο. Εκεί εργάστηκε στο κατάστημα του συμπατριώτη του Χαράλαμπου Κατσώνη στο Αμπούτ Κερκάς, στο κατάστημα του βαμβακέμπορου Αλέξανδρου Βόλτου στο Καφρ Ζαγιάτ, στην εταιρεία παραγωγής και εμπορίας βαμβακιού «Κομμέρσιαλ» στη Μίνια και για λίγο στην Γκέρκα της Αιγύπτου.
Μετά τον θάνατο της αδελφής του Μαρίας από φυματίωση (1929), ο Γ. Διαμαντάκος επέστρεψε στη Ζαγορά και τον Νοέμβριο του 1930 παντρεύτηκε εκεί την Αικατερίνη, κόρη του ιερέα Νικολάου Γεραμπίνη και άνοιξε κατάστημα λιπασμάτων στο Χορευτό. Το 1952 άνοιξε παντοπωλείο στη Ζαγορά και το διατήρησε περίπου ώς το 1970. Απέκτησε τρεις γιους τον Βασίλη (1931), τον Νίκο (1935) και τον Γιάννη (1941). Πέθανε στις 22.5.1989.

[Πηγή σύνταξης βιογραφικού: Εκτενές βιογραφικό σημείωμα που συνόδευε τη δωρεά.]

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Δωρεά της εγγονής του Αικατερίνης Διαμαντάκου, Ιούνιος 2019.

Content and structure area

Scope and content

  • Δύο ημερολόγια από την υπηρεσία του Γ. Διαμαντάκου στο στρατό (1916-1920).
    Πρόκειται για δύο όμοια σημειωματάρια με ανοιχτόχρωμο καφέ δέσιμο και θέση για μολύβι (14,5x9,7 εκ). Φέρουν ενδείξεις 1ο και 2ο αντίστοιχα, σημειωμένες με μελάνι στο εξώφυλλό τους.
    Στο πρώτο αναγράφεται «Το παρόν ανήκει εις τον Διαμαντάκον Γεώργιον, λοχίαν 29ου Πεζικού Συντάγματος, 3ου Λόχου Πολυβόλων», περιλαμβάνει 124 πυκνογραμμένες σελίδες και πίνακα περιεχομένων. Έχει γενικό τίτλο «Από τον στρατιωτικόν βίον». Είναι χωρισμένο σε τρία μέρη και το καθένα περιέχει 3, 7 και 14 κεφάλαια αντίστοιχα. Στο τέλος του πίνακα περιεχομένων του 1ου τετραδίου σημειώνεται: «Το παρόν βιβλίον εγράφη υπ’ εμού καθ’ ον χρόνον ήμην απεσπασμένος εις τον 7ον λόχον, ως αρχιφύλαξ του 12ου φυλακίου προκαλύψεως. Γ. Διαμαντάκος λοχίας. 12ον Φυλάκιον, τη 28 Σεπτεμβρίου 1919». Επομένως η τελική σύνθεση της αφήγησης είναι αναδρομική, του 1919.
    Στο δεύτερο αναγράφεται: «Από τον Στρατιωτικόν βίον, Μέρος Γ΄ (Συνέχεια). Το παρόν βιβλιάριον ανήκει εις τον λοχίαν Διαμαντάκον Γεώργιον του Βασιλείου, 29ου Πεζικού Συντάγματος, 3ης Πυροβολαρχίας. Φυλάκιον 12ον, τη 1 Οκτωβρίου 1919». Περιλαμβάνει τα κεφάλαια 15-22 του τρίτου μέρους και το τέταρτο μέρος με 19 κεφάλαια και καταλαμβάνει 123 σελίδες. Η αφήγηση κλείνει με την επιστροφή του στη γενέτειρά του Ζαγορά, τον Νοέμβριο του 1920.
  • Έμμετρο διαλογικό ποίημα με θέμα τη μάχη του Σκρα. Λείπει η πρώτη ή οι πρώτες εξωτερικές σελίδες, οπότε δεν σώζεται η αρχή και το τέλος καθώς και ο τίτλος του έργου. Πρόκειται για μικρό τετράδιο (17,5x11 εκ) με φύλλα κατριγέ. Το κείμενο καταλαμβάνει 60 σελίδες.
  • Πέντε αντίγραφα φωτογραφιών από τη στρατιωτική θητεία του Γ. Διαμαντάκου (1917-1922).

Appraisal, destruction and scheduling

Δεν έγιναν εκκαθαρίσεις.

Accruals

System of arrangement

Χρονολογική ταξινόμηση

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσβαση.

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Ελληνική

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Σύμφωνα με το σημείωμα που συνοδεύει το αρχειακό υλικό, στην οικογένεια του Γ. Διαμαντάκου σώζονται περίπου 150 επιστολές του από την Αίγυπτο (1922-1930) σε βιβλίο αντιγραφής επιστολών και έξι τετράδια ημερολογίου (1940-1950).

Related descriptions

Notes area

Alternative identifier(s)

Access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

ΔΙΠΑΠ (Γ) 2η έκδοση

Dates of creation revision deletion

ΔΙΠΑΠ (Γ) 2η έκδοση

Script(s)

Sources

Δελτίο περιγραφής ΕΛΙΑ Αθήνας

Archivist's note

Σοφία Μπόρα

Accession area