Πρακτική Γεωργική Σχολή Παναγή Βαλλιάνου

Περιοχή αναγνώρισης

Τύπος της οντότητας

Νομικό Πρόσωπο

Καθιερωμένες μορφές του ονόματος

Πρακτική Γεωργική Σχολή Παναγή Βαλλιάνου

Παράλληλες μορφές του ονόματος

Μορφές του ονόματος σύμφωνα με άλλους κανόνες

Άλλες μορφές του ονόματος

Κωδικοί καταχώρισης νομικών προσώπων

Περιοχή περιγραφής

Χρονολογίες ύπαρξης/δραστηριότητας

1906 -

Ιστορικό

Η Πρακτική Γεωργική Σχολή ΠΑΝΑΓΗ ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ ιδρύθηκε το 1906 από τη Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος Παναγή Α. Βαλλιάνου και προικοδοτήθηκε με ένα κτήμα 140 περίπου στρεμμάτων με κτιριακές εγκαταστάσεις και ετήσια επιχορήγηση από το Κληροδότημα για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας της.
Η Γεωργική Σχολή (τίτλος που συνήθως χρησιμοποιείται από τους Κεφαλονίτες) σκοπό είχε την αρωγή των μικροκαλλιεργητών και των απόρων αγροτών της εποχής εκείνης. Έτσι δημιουργήθηκε πρότυπο σπουδαστήριο για την εκμάθηση σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας της ελιάς και της αμπέλου και εξίσου πρότυπο φυτώριο για τη δωρεάν παροχή οπωροφόρων δέντρων και φυτών.
Στην άνθησή της, κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, η Γεωργική Σχολή, με επικεφαλής τον Αυστριακό Γεωπόνο Βρέμετς, εκπαιδεύει περίπου 20 με 25 οικότροφους μαθητές και το κτήμα καλλιεργείται σ' όλη του την έκταση. Ο πόλεμος και στη συνέχεια οι σεισμοί, φέρνουν το τέλος αυτής της περιόδου και ταυτόχρονα στην ιστορική εξέλιξη του αγροτικού τομέα της Κεφαλονιάς.
Η περίοδος που ακολουθεί χαρακτηρίζεται από κοινωνική και οικονομική συρρίκνωση και η Σχολή παραμελημένη και χωρίς στόχους έρχεται αντιμέτωπη με το οριστικό κλείσιμο και διαμελισμό της περιουσίας της.
Στο τέλος της 10ετίας του ΄80 επιδιώκεται από το Κληροδότημα Παναγή Α. Βαλλιάνου η αναγέννηση της Γεωργικής Σχολής, όπου ανά χρονικά διαστήματα παρουσιάζει σημαντικό έργο τόσο στο χώρο των καλλιεργειών, όσο και της αγροτικής εκπαίδευσης.
Η Γεωργική Σχολή δεν περιορίστηκε μόνο στον αγροτικό τομέα, δραστηριοποιήθηκε κοινωνικά και συνεχίζει να το κάνει, είτε διαθέτοντας προσωρινά χώρους της ακίνητης περιουσίας της για κοινωφελή σκοπό, είτε συμβάλλοντας οικονομικά σε ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.
Η Διοικητική Επιτροπή της Γεωργικής Σχολής που είναι εκλεγμένη από το Κληροδότημα Παναγή Α. Βαλλιάνου με τριετή θητεία, φιλοδοξεί για το μέλλον να δρομολογήσει δράσεις σε τομείς που το περιεχόμενό τους θα συμφωνεί με τις ανάγκες του αγροτικού κλάδου του τόπου και θα ενισχύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά τις προϋποθέσεις βιωσιμότητάς της.

Τόποι

Νομικό καθεστώς

Λειτουργίες/αρμοδιότητες, ασχολίες και δραστηριότητες

Νομικό/κανονιστικό πλαίσιο

Εσωτερική δομή/γενεαλογία

Γενικό πλαίσιο

Περιοχή σχέσεων

Περιοχή σημείων πρόσβασης

Θέματα

Τόποι

Ασχολίες

Περιοχή ελέγχου

Κωδικός αναγνώρισης καθιερωμένης εγγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Κατάσταση επεξεργασίας της εγγραφής

Επίπεδο λεπτομέρειας της περιγραφής

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Γλώσσα(ες)

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Ιστορικό στον ιστότοπο της σχολής. Βλ. http://www.vallianiosgeorgikisxoli.gr/ (ανακτήθηκε στις 4/5/2020).

Πληροφορίες για τη σύνταξη/ενημέρωση της περιγραφής

  • Clipboard

  • Εξαγωγή

  • EAC

Σχετιζόμενα θέματα

Σχετιζόμενοι τόποι