Εμφανίζει 1 αποτελέσματα

Αρχειακή περιγραφή
Γερμανός, μητροπολίτης Ηλείας
Προεπισκόπηση εκτύπωσης Προβολή:

Γερμανός, μητροπολίτης Ηλείας

  • GR ELIA-MIET Α.Ε. 38/97
  • Αρχείο
  • 1885-1975

Το τμήμα του αρχείου που αφορά τον Γερμανό περιέχει υπηρεσιακή και προσωπική αλληλογραφία, υπηρεσιακά έγγραφα, δημοσιεύματα κ.ά. σχετικά με το ποιμαντικό και συγγραφικό έργο του.
Ειδικότερα το αρχείο περιλαμβάνει:
i) Δικαστικά και συμβολαιογραφικά έγγραφα για την εκμετάλλευση δασικής περιοχής και εγκυκλίους από την περίοδο που ήταν μητροπολίτης Ναυπακτίας - Ευρυτανίας (1914-1944).
ii) Υπηρεσιακή αλληλογραφία με δημόσιους φορείς ως μητροπολίτης Ηλείας (υπουργεία, νομαρχία Ηλείας, δήμους, στρατιωτικές αρχές, μητροπόλεις κ.ά.) και προσωπική με ιεράρχες, καθηγητές της Θεολογικής Σχολής κ.ά.(1946-1967).
iii) Εσωτερικές λειτουργίες της μητρόπολης Ηλείας: αναφορές και εκθέσεις ιερωμένων, και εγκύκλιοι προς αυτούς, αναθέσεις πνευματικής πατρότητας, ανακρίσεις κατά ιερωμένων, αιτήσεις εγγραφής στον Εθνικό Λούρδειο Παιδικό Σταθμό (στον Πύργο), έγγραφα που αφορούν τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το κατώτερο εκκλησιαστικό φροντιστήριο της Σκαφιδιάς, προγράμματα εκκλησιασμών και κατηχήσεων κ.ά. (1894-1967).
iv) Προσωπική αλληλογραφία με ιερωμένους για τις “Σταγόνες αγάπης" και με ομογενείς της Αμερικής για την προώθηση του φυλλαδίου του “Χριστιανική οικογένεια" (1956-1960).
v) Χειρόγραφα κειμένων, εορταστικών μηνυμάτων και λόγων που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες (1945-1966).
vi) Ποικίλα προσωπικά (1936-1975).
vii) Aλληλογραφία Ιεράς Συνόδου με τη μητρόπολη Ηλείας, που αφορά τις μεταξύ τους σχέσεις, την “Αποστολική Διακονία", την “Επιτροπή αλληλοβοηθείας και σχέσεων μετά ξένων εκκλησιών", την “Επιτροπή μεταρρυθμίσεως καταστατικού χάρτου εκκλησίας" (1945-1964).
viii) Φύλλα εφημερίδων Αθήνας, Ηλείας, Ζακύνθου και Αμερικής που αφορούν τον Γερμανό και τον Κωνσταντακόπουλο (1946-1948).
Το τμήμα που αφορά την οικογένεια Γκούμα περιλαμβάνει κυρίως δικογραφίες του Παναγή Γκούμα (1885-1948). Μικρό μέρος του υλικού (αποδείξεις και συμβολαιογραφικά έγγραφα) αφορά άλλα μέλη της οικογένειας.
Το τμήμα που αφορά τον Κωνσταντακόπουλο περιέχει δικογραφίες, “δικαιολογητικά απολογισμού διαθέσεως" του συγγράμματός του, προσωπική αλληλογραφία καθώς και φοιτητικά τετράδια του γιού του Κωνσταντίνου (1927-1962).

Γερμανός, μητροπολίτης Ηλείας