Σιακκής, Ιωσήφ

Περιοχή αναγνώρισης

Τύπος της οντότητας

Φυσικό Πρόσωπο

Καθιερωμένες μορφές του ονόματος

Σιακκής, Ιωσήφ

Παράλληλες μορφές του ονόματος

Μορφές του ονόματος σύμφωνα με άλλους κανόνες

Άλλες μορφές του ονόματος

Κωδικοί καταχώρισης νομικών προσώπων

Περιοχή περιγραφής

Χρονολογίες ύπαρξης/δραστηριότητας

1917-1999

Ιστορικό

Ο Ιωσήφ Σιακκής (Αθήνα, 1/4/1917 - 13/10/1999) ήταν γιος του εμπόρου Μωυσή Σιακκή (Σακκή) με καταγωγή από τη Χαλκίδα και της Ραχήλ Σαπόρτα που καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη. Ο παππούς του Σιμαντός (Σιμαντώβ) Σακκής, διετέλεσε πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Χαλκίδας και ο πατέρας του πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών. Είχε δύο αδελφούς τον Φίλιππο και τον Βίκτωρα και τρεις αδελφές τη Φλώρα, τη Μαργαρίτα και την Άννα. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Πειραματικό Σχολείο, και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πήρε μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και μετά την πτώση του μετώπου κατέφυγε στην Τουρκία από όπου εντάχθηκε στο Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα της Μέσης Ανατολής. Υπηρέτησε στην Γ΄ Ορεινή Ταξιαρχία και έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις της Ιταλίας και του Ρίμινι. Για τη δράση του τιμήθηκε με τον Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως, το Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων και το Παράσημο του Αγίου Μάρκου από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Στη διάρκεια της Κατοχής η αδελφή του Άννα και ο σύζυγός της εκτοπίστηκαν σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξοντώθηκαν.
Ο Σιακκής άσκησε τη δικηγορία και διετέλεσε νομικός σύμβουλος του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Ασχολήθηκε ενεργά με τον εβραϊσμό: διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου «Ελλάς-Ισραήλ», πρόεδρος του Οργανισμού Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως Ισραηλιτών Ελλάδος, Πρόεδρος της Κοινοτικής Συνέλευσης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Μπερίτ / Φίλων». Διετέλεσε επίσης μέλος της Εταιρίας Ευβοϊκών Σπουδών.
Ο Σιακκής ανέπτυξε πλούσια συγγραφική δραστηριότητα. Δημοσίευσε τα εξής βιβλία: Γνωριμία με την Ερέτρια (1951, Α΄ Βραβείο Διαλέξεων της Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης), Πικρές Αλήθειες (1952), και μετέφρασε στα ελληνικά το έργο του Jules Isaac Η διδκασκαλία της περιφρόνησης. Το 1987 ήταν από τους ομιλητές στο επιστημονικό συνέδριο Η πόλη της Χαλκίδας. Έγραψε επίσης μελέτες για την Ελληνική Επα-νάσταση, τον Κωνσταντίνο Καβάφη και τον Δημήτριο Καμπούρογλους. Με την εργασία του για τον Καμπούρογλους πήρε μέρος σε διαγωνισμό της Ακαδημίας Αθηνών.
Το 1978 παραιτήθηκε από τη δικηγορία και ιδιώτευσε με κύριο σκοπό να αφιερωθεί στην έρευνα. Καρπός αυτής της εργασίας είναι το αρχείο του.
Το 1955 παντρεύτηκε τη Δέσποινα Βάκη στο Μιλάνο με την οποία απέκτησαν ένα γιο τον Μωυσή –Μαυρίκιο (Μωρίς).
[Πηγές σύνταξης βιογραφικού: δίγλωσσο ενημερωτικό έντυπο για το Αρχείο Ιωσήφ Σιακκή από τους Στέφανο Ροζάνη και Ρίτα Ταζάρτες Σιμαντώβ.]

Τόποι

Νομικό καθεστώς

Λειτουργίες/αρμοδιότητες, ασχολίες και δραστηριότητες

Νομικό/κανονιστικό πλαίσιο

Εσωτερική δομή/γενεαλογία

Γενικό πλαίσιο

Περιοχή σχέσεων

Περιοχή σημείων πρόσβασης

Θέματα

Τόποι

Ασχολίες

Περιοχή ελέγχου

Κωδικός αναγνώρισης καθιερωμένης εγγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Κατάσταση επεξεργασίας της εγγραφής

Επίπεδο λεπτομέρειας της περιγραφής

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Γλώσσα(ες)

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Δελτίο περιγραφής ΕΛΙΑ Αθήνας

Πληροφορίες για τη σύνταξη/ενημέρωση της περιγραφής

  • Clipboard

  • Εξαγωγή

  • EAC

Σχετιζόμενα θέματα

Σχετιζόμενοι τόποι