Αρχείο - Αρχείο Νεοελληνικής Τέχνης Αλέξανδρου Γ. Ξύδη

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

Τίτλος

Αρχείο Νεοελληνικής Τέχνης Αλέξανδρου Γ. Ξύδη

Χρονολογία(ες)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

(1918-2004)

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Αλέξανδρος Γ. Ξύδης (Λίβερπουλ 1918-Αθήνα 2004) ήταν γιος του Γεωργίου Ξύδη και της Αλεξάνδρας Δραγούμη, κόρης του πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη. Σπούδασε Νοµικά, Πολιτικές Επιστήµες και Φιλολογία στο Παρίσι και Ιστορία της Τέχνης στο Μόναχο. Εκτός από τη συνεχή και συστηµατική του δραστηριότητα, ως τεχνοκρίτης, εργάστηκε στο Υπουργείο Τύπου (Αθήνα, Μέση Ανατολή (1940-1945)) και στη συνέχεια στο Υπουργείο Εξωτερικών, από όπου απολύθηκε από τη δικτατορία το 1968, για να επιστρέψει την περίοδο 1974-1976. Στο Λονδίνο, τη δεκαετία του 1950, υπηρέτησε μαζί με τον Γιώργο Σεφέρη, με τον οποίο συνδέθηκε με στενή φιλία και του οποίου επιμελήθηκε την έκδοση του Πολιτικού Ημερολογίου (1979, 1985).
Υπήρξε µέλος της αντιδικτατορικής οργάνωσης Δηµοκρατική Άµυνα, ενώ στη µεταπολίτευση ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση (υποψήφιος βουλευτής της Συµµαχίας και του Συνασπισµού). Έχει δηµοσιεύσει πολλές µελέτες για την νεοελληνική τέχνη, ενώ στην ογκώδη πολιτική του αρθρογραφία σηµαντική θέση καταλαµβάνουν το Κυπριακό και η ελληνική εξωτερική πολιτική.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Τεχνοκριτικών, της οποίας διετέλεσε για πολλά χρόνια γραμματέας και πρόεδρος. Διατηρούσε σημαντική συλλογή με έργα χαρακτικής και ζωγραφικής, τα οποία δώρισε το 2001 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Μέρος του πολιτικού αρχείου του είχε δωρίσει στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Ήταν εκδότης του περιοδικού Τετράδιο 1945-1947. Είχε δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα και μονογραφίες για Έλληνες καλλιτέχνες (Θεοτοκόπουλος, Καπράλος, Παρθένης, Μπουζιάνης, Τσαρούχης, Εγγονόπουλος, Χατζηκυριάκος-Γκίκας κ.ά.) καθώς και μελέτες σχετικά με τη νεοελληνική τέχνη (Προτάσεις για την Ιστορία της Νεοελληνικής Τέχνης, 1976) και παράλληλα επιμελήθηκε σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εξέδωσε επίσης μια μελέτη για το Κυπριακό (1993). Με τα κείμενα και τη δράση του σφράγισε τη φυσιογνωμία της ελληνικής εικαστικής κριτικής και συνέβαλε στη διαμόρφωση της νεωτερικής τέχνης στην Ελλάδα την περίοδο 1940-1990.

Φορέας διατήρησης του αρχείου

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Τον Οκτώβριο του 2014 ξεκίνησε το έργο της καταλογογράφησης και ψηφιοποίησης του αρχειακού υλικού από μεταπτυχιακούς φοιτητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ιστορία της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το έργο βρίσκεται υπό εξέλιξη.

Διαδικασία πρόσκτησης

Το 2000 η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης αγόρασε τη Βιβλιοθήκη και τμήμα του αρχείου του τεχνοκρίτη Α.Γ. Ξύδη (1918-2004).

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Το αρχείο αφορά στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης και διαιρείται σε δύο επιμέρους συλλογές: Έλληνες και Κύπριοι Καλλιτέχνες και Εκθέσεις των Ελληνικών Γκαλερί.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες υλικού

Σύστημα ταξινόμησης

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Σχετιζόμενες περιγραφές

Περιοχή παρατηρήσεων

Σημείωση

Η καταλογογράφηση και ψηφιοποίηση του υλικού ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014 στα πλαίσια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ιστορία της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Ευγένιο Δ. Ματθιόπουλο. Τον σχεδιασμό, την εποπτεία και καθοδήγηση του έργου σε θέματα καλογογράφησης και ψηφιοποίησης, καθώς και τη διόρθωση και καταχώρηση των δεδομένων στην ΑΝΕΜΗ είχε η κ. Ελένη Κωβαίου, υπεύθυνη των Κλειστών Συλλογών του Παν. Κρήτης.

Για τη δημιουργία της ψηφιακής συλλογής εργάστηκαν στην καταλογογράφηση και ψηφιοποίηση οι μεταπτυχιακοί φοιτητές:

Οκτώβριος 2014-Ιούνιος 2015
Άννα Αδρασκέλα
Μαριλένα Μαραγκάκη
Μαργαρίτα Μαρκάκη
Ίλια Μοτάκη
Στέλιος Ραπτάκης
Φεβρουάριος 2015-
Γιώργος Καραταράκης
Δήμητρα Πετρουλάκη
Δημήτρης Τσατσαρώνης
Ιούνιος 2015-
Δέσποινα Μαγγίνα
Σεπτέμβριος 2015-
Μυρτώ Γερουλάνου
Ιωάννου Σαββίνα
Γιώργος Παπαργυρίου
Βασιλική Χούχλια

Σημείωση

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Τόποι

Ονόματα

Είδη

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Αλφάβητο(α)

Περιοχή εισαγωγών

Σχετιζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Σχετιζόμενα είδη

Σχετιζόμενοι τόποι