Showing 4 results

Archival description
Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ) Μεταλλεία Greek
Print preview View:

Εταιρεία Μεταλλείων Αταλάντης Α.Ε.

  • GR ELIA-MIET Α.Ε. 39/01
  • Fonds
  • 1921-1947

Ένα βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανωνύμου Εταιρείας Μεταλλείων Αταλάντης (12 Οκτωβρίου 1921 – 21 Αυγούστου 1947).

Εταιρεία Μεταλλείων Αταλάντης Α.Ε.

Λαμπρινίδης, Ιωάννης

  • GR ELIA-MIET GR ELIA-MIET Α.Ε. 07/14
  • Fonds
  • 1883-1965 (κυρίως 1920-1960)

Το περιεχόμενο είναι αποκλειστικά μεταλλειολογικού και μεταλλευτικού ενδιαφέροντος, χωρίς να περιέχει προσωπικά ή οικογενειακά τεκμήρια. Αναφέρεται κυρίως στον μαγνησίτη (λευκόλιθο) και στα προϊόντα του. Στον φάκελο 1 υπάρχουν εκθέσεις, υπομνήματα και σημειώματα για διάφορα μεταλλεία χρωμίου, μαγγανίου, βωξίτη, λιγνίτη, αντιμονίου, χαλκού, σμύριδας, σιδήρου κλπ. που συναντώνται στην Ελλάδα δίνοντας μία εικόνα του μεταλλευτικού τοπίου της χώρας. Οι φακέλοι 2-4 περιλαμβάνουν υλικό για τα μεταλλεία λευκολίθου στην Εύβοια (Μονή Γαλατάκη, Δαφνώντας, Τρούπι, Δαφνοπόταμος, Τρίγωνο Ταμβακά, Βαθειά Κανάλια, Φοράδα, Λειβαδάκια, Αφράτι) και στη Χαλκιδική (Βάβδος, Καρκάρα, Γερακινή), τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της εκμετάλλευσης, στοιχεία για την εξόρυξη και την παραγωγή, τις χημικές αναλύσεις των δειγμάτων και την εμπορία των μεταλλευμάτων. Χάρτες και τοπογραφικά διαγράμματα συνοδεύουν το πλήθος των συμβολαιογραφικών και οικονομικών εγγράφων που αφορούν συμβάσεις μισθώσεων, εκμισθώσεων, παραχωρήσεις μεταλλείων καθώς και μισθολογικά και εργασιακά θέματα. Στους φακέλους 5-10 περιλαμβάνεται υλικό που αφορά όλες τις πτυχές του μαγνησίτη και της καυστικής μαγνησίας. Στοιχεία βιβλιογραφικά, στατιστικά, στοιχεία για το εμπόριο και τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, τις φυσικές ιδιότητες, τις εφαρμογές (μαγνησιακό τσιμέντο, μονωτικές πλάκες), τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό για την επεξεργασία και παραγωγή της αλεσμένης καυστικής μαγνησίας. Οι φάκελοι 12-13 αναφέρονται στις δραστηριότητες του Συλλόγου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, επίσημων φορέων των μεταλλευτικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στην οικονομική ανασυγκρότηση του χώρου με τα δάνεια του Σχεδίου Μάρσαλ, την κρίσιμη δεκαετία του 1950. Τέλος οι φάκελοι 14-15 περιέχουν έγγραφα σχετικά με την απογραφή των υλικών και των εγκαταστάσεων των μεταλλείων (τροχαίο υλικό, μέσα φόρτωσης, φούρνοι καμίνευσης κλπ.) όπου αποτυπώνεται αναλυτικά όλη η αναγκαία υποδομή για την εκμετάλλευση ενός μεταλλείου, ενώ στους φακέλους 15-20 υπάρχουν πολλά έντυπα φυλλάδια με αναλυτική παρουσίαση μηχανημάτων και ανταλλακτικών καθώς και οδηγίες χρήσης (αεροσυμπιεστές, εκσκαφείς, φορτωτές, φορτηγά) που ήσαν ενημερωτικά για την αγορά, λειτουργία και συντήρησή τους.

[Βλέπε Αρχείο Ιωάννη Γ. Λαμπρινίδη. Ευρετήριο. Επιμέλεια Χριστίνα Βάρδα, ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, Αθήνα 2014.]

Λαμπρινίδης, Ιωάννης

Μακκά, οικογένεια

  • GR ELIA-MIET Α.Ε 223
  • Fonds
  • 1819-1950

Το αρχείο περιέχει οικογενειακή αλληλογραφία του Αθανασίου Γ. Μακκά, του Γεωργίου και της Μαρίας Μακκά (το γένος Ταρποχτζή), διάφορα οικονομικά έγγραφα του Γεωργίου Μακκά, υπηρεσιακά και προσωπικά έγγραφα του ναυάρχου Νικόλαου Κ. Μακκά καθώς και οικονομικά έγγραφα και σημειώσεις από διάφορες εκδρομές του στην Ελλάδα με αυτοκίνητο. Περιέχει επίσης ένα φάκελο με οικογενειακή αλληλογραφία της Ελένης Μακκά και 6 βιβλία αντιγραφής εμπορικής αλληλογραφίας της επιχείρησης του Γρηγορίου Ζλατάνου (1900-1914) στο Manchester.

Μακκά, οικογένεια

Μεταλλεία Παγγαίου

  • GR ELIA-MIET Α.Ε. 41/10
  • Fonds
  • 1919-1989
  • Αλληλογραφία μεταξύ του Αλέξανδρου Αντωνιάδη και του Παναγιώτη Αντωνιάδη σχετικά με την έναρξη λειτουργίας πέντε μεταλλείων στο Παγγαίο όρος (συγκεκριμένα στις τοποθεσίες: Κλεπούσνα, Εγρή Δερέ, Νικησιάνη, Κιουπ-Κιοτ, Μεσσορώπη). Στην αλληλογραφία τους (1919-1923) προσδιορίζεται ο τρόπος λειτουργίας τους, η ανάληψη των δαπανών που χρειάζονταν ώστε να αρχίσουν να λειτουργούν σωστά τα μεταλλεία (μελέτες από ειδικούς, διάνοιξη σιδηροδρομικών γραμμών, σύνδεση με λιμάνι, κλπ), η απόφαση του υπουργείου οικονομικών για την άδεια εκμετάλλευσης των μεταλλείων, καθώς και διάφορα αποτελέσματα των αναλύσεων των ειδικών, του γεωμέτρη Resch και του μηχανικού Κανάκη. Επίσης προσδιορίζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς (αλληλογραφία και με Ι. Ιωαννίδη και Π. Γεωργιάδη).

  • Ποικίλα έγγραφα σχετικά με τις κληρονομιές (επιστολές, συμβολαιογραφικά, διαθήκες, κ.ά.).

  • ΦΕΚ παραχώρησης μεταλλείων στους Π. Αντωνιάδη, Π. Γεωργιάδη, Ι. Ιωαννίδη και Β. Καζαντζή (1928-1930).

    Έγγραφα εξόδων και αναλύσεις των μεταλλευμάτων (1923-1941)

Μεταλλεία Παγγαίου