- GRGSA-SER COL131.01
- Συλλογή
- 1949 - 1950, 2010
2 φωτογραφίες (η μία εικονίζει καΐκι με στρατιώτες Μακρονήσου), 4 φωτογραφίες με στρατιώτες στρατοπέδου Μακρονήσου και 1 φύλλο της Σερραϊκής εφ. «Ελευθερία» α/α/ φ. :804.
Τσαμπάζης, Αργύριος
2 φωτογραφίες (η μία εικονίζει καΐκι με στρατιώτες Μακρονήσου), 4 φωτογραφίες με στρατιώτες στρατοπέδου Μακρονήσου και 1 φύλλο της Σερραϊκής εφ. «Ελευθερία» α/α/ φ. :804.
Τσαμπάζης, Αργύριος
Στάβερης, Ηλίας
Επιστολές, τηλεγραφήµατα και σηµειώµατα του Ιωάννη Μαρούλη προς τη σύζυγό του από το Μούδρο και τη Μακρόνησο (Σεπτέµβριος 1948 - Ιούλιος 1949)
Κουτσαγγέλη-Μαρούλη, Μίνα
Θεοδώρου, Βικτωρία
127 σκίτσα και σχέδια του Τάσου Ζωγράφου, κυρίως από τη Μακρόνησο.
Ζωγράφος, Τάσος
Ιδιωτική αλληλογραφία του ζεύγους Φωτιάδη κατά τα χρόνια της εξορίας του Δημήτρη (1948-1951). Οι δύο σύζυγοι, υπό το βάρος της λογοκρισίας, γράφουν για όσα τους επιτρέπονται - τις πρακτικές ανάγκες και τα τρέχοντα ζητήματα της καθημερινότητάς τους, και μοιράζονται τα συναισθήματά τους - την ανησυχία, την αγάπη και τη νοσταλγία του ενός για τον άλλον. Στα 371 δελτάρια του Δημήτρη βρίσκουμε αποσπασματικά στοιχεία για τους τόπους εξορίας (Ικαρία, Μακρόνησο, Άη Στράτη) ή για πρόσωπα - παλιούς συνεργάτες και φίλους του συνεξόριστους. Η Κατίνα Φωτιάδη (441 δελτάρια) μεταφέρει τον αγώνα της για την οικονομική επιβίωσή τους, τα νέα των φίλων και συγγενών και τον απόηχο της αστικής ζωής στην Αθήνα της εποχής.Υπάρχουν και 2 δελτάρια του Ν. Ματσακά (;) και του Ροζέ Μιλλιέξ.
Φωτιάδης, Δημήτρης
Αποφάσεις και ευρετήρια αποφάσεων για προσωρινή απόλυση καταδίκων, καθώς και κρατουμένων Στρατιωτικών Φυλακών Μακρονήσου (νόμοι 811/1917 και 5793/1933 και ΟΓ/Ψήφισμα της Δ΄ Αναθεωρητικής Βουλής 1951), βιβλία μητρώου (Βασιλικής) Χάριτος, βιβλία συνεδριάσεων και πρακτικών του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Χαρίτων, ευρετήρια αιτήσεων για απονομή Χάριτος, βιβλία εισηγητών, βιβλία εμπιστευτικού πρωτοκόλλου του Τμήματος Χαρίτων, φάκελος υπομνήματος του Γεωργίου Τσολάκογλου προς το Συμβούλιο Χαρίτων, διατάγματα περί αποκαταστάσεως πολιτικών και άλλων δικαιωμάτων καταδίκων, βιβλίο αποκαταστάσεως, πίνακες και ονομαστικές καταστάσεις αποφυλακισθέντων με αίτημα των Αρχών Κατοχής αλλά και κατ’ εφαρμογήν νομοθετικών διαταγμάτων που αποσκοπούν στην αραίωση του χώρου των φυλακών και στη λήψη μέτρων για κρατούμενους που απέδρασαν ή απελευθερώθηκαν, λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων. Σημαντικό τμήμα του αρχείου αποτελούν οι φάκελοι των Αγροτικών, Εγκληματικών και Επανορθωτικών Φυλακών του Κράτους, που περιλαμβάνουν εκθέσεις επιθεώρησης των φυλακών από τους επιθεωρητές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, από εισαγγελείς αλλά και από τους διευθυντές των φυλακών.
Επίσης, περιλαμβάνονται φάκελοι εμπιστευτικού πρωτοκόλλου και αλληλογραφίας των αρμόδιων Διευθύνσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης με άλλες αρχές (ελληνικές και ξένες αρχές Κατοχής) για θέματα κρατουμένων, τήρησης μέτρων ασφάλειας και τάξης, κατάστασης και λειτουργίας φυλακών, επίταξης κτηρίων, λήψης μέτρων για κομμουνιστές κατάδικους, για θέματα λειτουργίας και σύνθεσης Αγορανομικών Δικαστηρίων κ.λπ.,βιβλία διεκπεραιώσεως και πρωτοκόλλου της Διεύθυνσης Διοικήσεως Φυλακών, βιβλία συσχετίσεως εγγράφων και αλληλογραφίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, επετηρίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το έτος 1911, βιβλίο καταγραφής επίπλων και σκευών των γραφείων της Διεύθυνσης Χαρίτων και Ποινικού Μητρώου και αλφαβητικά ευρετήρια στα οποία δεν προσδιορίζεται η Διεύθυνση ή το Τμήμα που ανήκουν. Τέλος, περιλαμβάνεται και ένα βιβλίο δικασίμων της Εισαγγελίας Ναυτικού Δικαστηρίου του Βασιλείου της Ελλάδας στην Αγγλία.
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διεύθυνσις Διοικήσεως Φυλακών
Έγγραφα Ελληνοϊταλικού πολέμου και Εθνικής Αλληλεγγύης
Διαταγές και οδηγίες του διοικητή της ιταλικής μεραρχίας "Julia" και του Ανώτατου Ιταλού Διοικητή της Αλβανίας (1940)· προπαγανδιστικές προκηρύξεις των ιταλικών αρχών προς τους Έλληνες, καθώς και ελλήνων στρατιωτών προς τους Ιταλούς κατά του φασισμού (1940-1941).
Προκηρύξεις των γερμανικών αρχών στην ελληνική γλώσσα, με τις οποίες καλούν το λαό να παραδοθεί (1941)· διαταγή του αρχηγού των ταγμάτων ασφαλείας Στρόοπ, που αφορά τους Έλληνες εβραίους.
Παράνομος τύπος: Ελεύθερη Σκέψη (1943)· στιχουργήματα, πατριωτικά θούρια (1944-1947) και ποιήματα του Αριστείδη Καλαρρύτη με αφιέρωση στο Μουσείο Μπενάκη (1948-1949)· διάφορα έντυπα.
Αλληλογραφία της Μαρίας Σβώλου, ως αντιπροέδρου του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης "Εθνική Αλληλεγγύη", με πολιτικούς κρατούμενους· προκηρύξεις, αναφορές και εκθέσεις προς διεθνείς οργανισμούς για τα θύματα του πολέμου· αντίγραφα επιστολών πολιτικών εξορίστων (1939-1940)· εκθέσεις από τα στρατόπεδα των περιοχών: Ψυττάλεια, Μακρόνησος και Γιούρα (1947). Αλληλογραφία του ζεύγους πολιτικών εξορίστων Γιάννη Σιδερίδη και Ηλέκτρας Σιδερίδη-Αποστόλου (1939-1940).
Δελτίο ταυτότητας του Λευτέρη Αποστόλου· δακτυλογραφημένη έκθεση του Α. Λάβδα με βιογραφικά στοιχεία για την Ηλέκτρα Αποστόλου και συνημμένη έκθεση νεκροψίας-νεκροτομίας.
Ομιλίες και άρθρα· κριτική του Γρ. Νικολάου για "Το Δημοτικό Τραγούδι" του Γ. Λαμπρινού· δακτυλογραφημένο δοκίμιο με τον τίτλο "Στοιχεία Ιστορίας της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης".