Fonds - Λαογραφικό Αρχείο Λυκείου των Ελληνίδων

Identity area

Reference code

Title

Λαογραφικό Αρχείο Λυκείου των Ελληνίδων

Date(s)

  • Δεκαετίες 1970-1990 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

Μαγνητοταινίες, ταινίες 8mm, κασέτες VHS, ταινίες ήχου, φωτογραφίες.
Περισσότεροι από 300 δίσκοι βινυλίου LP, 1.200 ψηφιακοί δίσκοι (cd).

Context area

Name of creator

(1911 -)

Administrative history

Το Λύκειον των Ελληνίδων, σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1911 από την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν, πρωτοπόρο του φεμινιστικού κινήματος και του εθελοντισμού στην Ελλάδα.
Προτάσσοντας στους καταστατικούς στόχους του την προάσπιση των δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών της γυναίκας αποτέλεσε πρωτοπόρο φορέα κοινωνικής δράσης, με δυναμική συμβολή στη χειραφέτηση των γυναικών και την παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση, στην υγεία και την εργασία. Παράλληλα, συνδέοντας εξαρχής τη δράση του με τη διατήρηση και την ανάδειξη των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων ως μέρος της εθνικής κληρονομιάς, το Λύκειον των Ελληνίδων αναδείχθηκε σε πρότυπο σωματείο με καθοριστική συνεισφορά στην περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας.
Το έργο του στηρίζεται πάντα στην εθελοντική προσφορά των μελών του, που αποτελεί και την κινητήρια δύναμή του, και στις ευγενικές χορηγίες φυσικών προσώπων και εταιρειών.
Από το 1935 το σωματείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο, επί της οδού Δημοκρίτου, αριθμός 14, στο σημερινό ευρέως γνωστό ως "κεντρικό κτήριο" του Λυκείου των Ελληνίδων.
Σήμερα το ΛτΕ "ηγείται" ενός δικτύου που περιλαμβάνει 55 Παραρτήματα στην Ελλάδα και 14 Γραφεία στο εξωτερικό, όπου υπάρχει ελληνισμός της διασποράς, που διαπνέονται από τις ίδιες αρχές και αξίες και εργάζονται για τους ίδιους σκοπούς.
Το Λύκειον των Ελληνίδων έχει βραβευθεί δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ το 2012 πιστοποιήθηκε ως συμβουλευτικός οργανισμός της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Με αφετηρία και σκοπό τη μελέτη, διατήρηση και ενδυνάμωση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων, καθώς και την ισότητα των φύλων, η αποστολή του Λυκείου των Ελληνίδων παραμένει στα βασικά σημεία της αναλλοίωτη μέχρι σήμερα.
Το ΛτΕ αναλαμβάνει όλο και συχνότερα, όλο και επισημότερα, να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, τον πολιτισμό της και την ιστορία της ενώπιον ημετέρων και ξένων μέσα από την οργάνωση μουσικοχορευτικών παραστάσεων, εκθέσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Παράλληλα, μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις, διαλέξεις, συνέδρια, σεμινάρια και εκδόσεις επιδιώκει την προβολή του πολύτιμου υλικού που έχει κατά καιρούς συλλέξει και μελετήσει.
Συγχρόνως το Λύκειον των Ελληνίδων υπηρετεί την προσπάθεια για την επίτευξη της Ισότητας των Φύλων και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του παιδιού οργανώνοντας ενημερωτικές εκδηλώσεις και Ημερίδες.

Archival history

Το οπτικοακουστικό υλικό του Αρχείου συγκεντρώθηκε από επιτόπιες αποστολές.
Το "Δισκογραφικό Αρχείο" δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990, με πρωτοβουλία του Λευτέρη Δρανδάκι, δασκάλου και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΛτΕ, και με τη συνεργασία του Γιώργου Παπαδάκη.

Immediate source of acquisition or transfer

Content and structure area

Scope and content

Το Αρχείο σήμερα διαθέτει πλούσιο υλικό μαγνητοταινιών, ταινιών 8mm, κασετών vhs, ταινιών ήχου και φωτογραφιών που συγκεντρώθηκαν από επιτόπιες αποστολές και αποτυπώνουν ποικίλες και κατά τόπους μορφές και εκφράσεις του λαϊκού βίου, όπως εθιμικά δρώμενα, τελετουργίες των εορτών των Χριστουγέννων, του Πάσχα και της Αποκριάς, εκδηλώσεις της λαϊκής λατρείας, διαβατήρια έθιμα κ.ά.

Ως επί το πλείστον πρόκειται για ανέκδοτο υλικό, αλλά αρκετά τεκμήρια έχουν χρησιμοποιηθεί στις δισκογραφικές εκδόσεις του Λυκείου των Ελληνίδων, σε προγράμματα παραστάσεων ή σε έντυπες εκδόσεις, όπως "Ο Τρανός Χορός στη Βλάστη Κοζάνης" και "Ο Καλόγερος. Ένα πολυσήμαντο θρακικό έθιμο".

Στις συλλογές του περιλαμβάνονται και οι εργασίες που υποβλήθηκαν στον Κουτλίδειο διαγωνισμό κατά τη δεκαετία του 1970, καθώς και το "Δισκογραφικό Αρχείο", που σκοπό έχει την ενημέρωση των δασκάλων και των χορευτών του Λυκείου και περιλαμβάνει περισσότερους από 300 δίσκους βινυλίου LP και 1.200 ψηφιακούς δίσκους (cd).

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Η πρόσβαση και η χρήση του αρχειακού υλικού από ερευνητές γίνεται κατόπιν αποστολής σχετικού αιτήματος στο email info@lykeionellinidon.gr.

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Publication note

  • Δρανδάκις Λ. (2015). Ο τρανός χορός στη Βλάστη Κοζάνης (Λαογραφικές Καταγραφές, Τετράδιο Νο 3). Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
  • Δρανδάκις Λ. (2018). Ο Καλόγερος: Ένα πολυσήμαντο θρακικό έθιμο (Λαογραφικές Καταγραφές, Τετράδιο Νο 4). Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.

Notes area

Alternative identifier(s)

Access points

Place access points

Name access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Dates of creation revision deletion

Script(s)

Sources

Επισήμανση από την ιστοσελίδα του Φορέα. Βλ. https://lykeionellinidon.com/el/sylloges/laografiko-arheio. Προσπελάστηκε στις 30/5/2023.

Accession area