Αρχείο 6 - Συλλογή Γιώργου Χατζόπουλου

Πεδίο Αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

GR EMIAN 6

Τίτλος

Συλλογή Γιώργου Χατζόπουλου

Ημερομηνία(ες)

  • 1953–1989 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και Υπόστρωμα

110 φάκελοι

Πεδίο Πλαισίου Παραγωγής

Όνομα παραγωγού

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Ο Γιώργος Α. Χατζόπουλος γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1938 στην Οιχαλία του νομού Μεσσηνίας. Από το 1948 κατοίκησε στο Νέο Ηράκλειο, όπου και τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Συνέχισε τις σπουδές του σε ιδιωτικό νυχτερινό γυμνάσιο και στο δημόσιο ημερήσιο γυμνάσιο της Νέας Ιωνίας, ενώ συγχρόνως ολοκλήρωνε τετραετή φοίτηση στη Σχολή Κλωστοϋφαντουργίας (των τότε ιδιωτικών “Σχολών Πάλμερ”). Αφού εργάστηκε κάποια χρόνια ως σχεδιαστής-υφαντουργός σε βιομηχανίες της Ν. Ιωνίας, το 1956 μπήκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία τελείωσε το 1961 χωρίς ποτέ να ασκήσει το επάγγελμα του νομικού. Μέλος της ΕΠΟΝ (1955–1958) και της Νεολαίας ΕΔΑ (1958–1963), αναδείχθηκε στέλεχος του αριστερού φοιτητικού κινήματος εμπλεκόμενος στη δημιουργία και τη σύνταξη του σημαντικού φοιτητικού φύλλου Πανσπουδαστική.Λόγω των φρονημάτων του υπηρέτησε ως στρατιώτης γ΄ κατηγορίας στην πειθαρχική μονάδα 819 ΜΛΜ (1964–1965), ενώ από τον Φεβρουάριο του 1964 μέχρι τον Μάρτιο του 1967 αναμίχθηκε ενεργά στην αντιαποικιακή κίνηση “Φίλοι Νέων Χωρών” και στη σύνταξη του δελτίου και στη συνέχεια περιοδικού της, τον Αντιμπεριαλιστή. Μετά το στρατό πρωτοστάτησε επίσης στην έκδοση της δεκαπενθήμερης εφημερίδας των Βορείων Προαστίων Πρωτοπορία, με έδρα το Νέο Ηράκλειο Αττικής (Ιανουάριος 1966 έως Απρίλιος 1967). Το δικτατορικό καθεστώς τον έστειλε στη Γυάρο μέχρι τα τέλη του 1967. Τον Φεβρουάριο του 1968 δημιούργησε, μαζί με άλλους, τον εκδοτικό οίκο “Κάλβος”, στο περιβάλλον του οποίου συνέχισε την αντιδικτατορική του δράση. Επίσης συνέβαλε στην έκδοση του περιοδικού Σύγχρονος Κινηματογράφος (1969–1974), στην επαναλειτουργία του “Θεάτρου Ν. Ιωνίας” (1972) στο κέντρο της Αθήνας με το όνομα “Ανοιχτό Θέατρο” και, κυρίως, στο συντονισμό της – κρυφής και φανερής – κίνησης (1971–1976) ενάντια στις δραστηριότητες του “Ιδρύματος Φορντ” στην Ελλάδα.

Ιστορικό ενότητας περιγραφής

Διαδικασία Πρόσκτησης


Πεδίο Περιεχομένου και Διάρθρωσης

Παρουσίαση Περιεχόμενου

Η συλλογή (α΄ κατάθεση) περιέχει ποικίλο αρχειακό και δημοσιευμένο υλικό για θέματα παιδείας και νεολαίας, κυρίως τεκμήρια για το ελληνικό αριστερό φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα της περιόδου 1953–1989. Απαρτίζεται από τις ενότητες: i. Προδικτατορικά, ii. Δικτατορία, iii. Μεταπολίτευση, iv. Ξένα κινήματα, v. Κείμενα μελέτης Γ. Χατζόπουλου, vi. Εκδόσεις-Περιοδικός και ημερήσιος τύπος, vii. Ψηφιοποιημένο τεκμηριωτικό υλικό.Συμπεριλαμβάνονται ανακοινώσεις και προκηρύξεις φοιτητικών οργανώσεων και συλλόγων, πολιτικών κινήσεων της νεολαίας, ανακοινώσεις και παράνομα φύλλα οργανώσεων του αντιδικτατορικού αγώνα, αποκόμματα τύπου για το φοιτητικό κίνημα της περιόδου 1972–73, μέχρι και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, πλούσιο τεκμηριωτικό υλικό για τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, με έμφαση στα σπουδαστικά, το Κυπριακό, τα εργατικά και κοινωνικά ζητήματα, στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, καθώς επίσης και έντυπο υλικό (φοιτητικά και νεολαιίστικα δελτία, μπροσούρες, εργατικά φύλλα, εφημερίδες, περιοδικά κλπ.). Ακόμη, χειρόγραφες σημειώσεις, εισηγήσεις και κείμενα μελέτης του Γ. Χατζόπουλου. Ένα μέρος του πρωτογενούς υλικού έχει παραδοθεί σε φωτοαντίγραφα. Σημαντικό κρίνεται επίσης το συγκεντρωμένο υλικό που αφορά τα ξένα “υπεραριστερά” απελευθερωτικά κινήματα σε όλο τον κόσμο, της περιόδου 1960–1980. Η ποικιλία του υλικού οφείλεται στο ότι ο ίδιος ο συλλέκτης είχε πριν από το 1967 ενεργό ανάμειξη στην ιδεολογική και πολιτική διαδικασία των φυγόκεντρων δυνάμεων της Αριστεράς (“Φίλοι Νέων Χωρών”, εφημερίδα Πρωτοπορία κ.ά.), ενώ η στενή συνάφειά του με άτομα και οργανωμένους παράγοντες της αριστερής νεανικής (κυρίως φοιτητικής) αντιδικτατορικής αφύπνισς – υπό την κάλυψη του περιβάλλοντος των εκδόσεων “Κάλβος” – εμπλούτισε περαιτέρω το υλικό και για τη μεταγενέστερη περίοδο μέχρι τη μεταπολίτευση.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες Υλικού

Σύστημα Ταξινόμησης

Απαρτίζεται από τις ενότητες: i. Προδικτατορικά, ii. Δικτατορία, iii. Μεταπολίτευση, iv. Ξένα κινήματα, v. Κείμενα μελέτης Γ. Χατζόπουλου, vi. Εκδόσεις-Περιοδικός και ημερήσιος τύπος, vii. Ψηφιοποιημένο τεκμηριωτικό υλικό-

Πεδίο Όρων Πρόσβασης και Χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα των Τεκμηρίων

Γραφή του υλικού

Σημειώσεις γλώσσας και γραφής

Ελληνική

Φυσικά Χαρακτηριστικά και Τεχνικές απαιτήσεις

Συμπληρωματικές πηγές:

Εντοπισμός των πρωτότυπων

Εντοπισμός των αντιγράφων

Συνδεόμενες Ενότητες Περιγραφής

Σχετικές αρχειακές περιγραφές

Πεδίο Παρατηρήσεων

Σημείωση

Ανήκει σε: Ανεπτυγμένες συλλογές

Σημείωση

Εναλλακτικοί Κωδικοί

Σημεία πρόσβασης

Θέματα ως Σημεία πρόσβασης

Τοποθεσίες ως Σημεία πρόσβασης

Όνοματα ως Σημεία πρόσβασης

Είδος υλικού ως Σημεία πρόσβασης

Πεδίο ελέγχου εργασιών της περιγραφής

Αναγνωριστικό περιγραφής

Αναγνωριστικό φορέα τεκμηρίωσης

GREMIAN

Χρησιμοποιούμενοι Κανόνες ή Πρότυπα Περιγραφής

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης και διαγραφής

Γραφή(ες)

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Πεδίο Πρόσκτησης

Related subjects

Συνδεόμενα Φυσικά Πρόσωπα και Οργανιμοί

Related genres

Συνδεόμενες Τοποθεσίες