Εφημερίδα "Ελληνικόν Αίμα"

Περιοχή αναγνώρισης

Τύπος της οντότητας

Νομικό Πρόσωπο

Καθιερωμένες μορφές του ονόματος

Εφημερίδα "Ελληνικόν Αίμα"

Παράλληλες μορφές του ονόματος

Μορφές του ονόματος σύμφωνα με άλλους κανόνες

Άλλες μορφές του ονόματος

Κωδικοί καταχώρισης νομικών προσώπων

Περιοχή περιγραφής

Χρονολογίες ύπαρξης/δραστηριότητας

1942 - 1948

Ιστορικό

Από τους πρώτους μήνες της Γερμανικής Κατοχής, τον Μάιο του 1941, οι δημοσιογράφοι Κωνσταντίνος Βοβολίνης, Λάζαρος Πηνιάτογλου και Ιωάννης Μήλιος ίδρυσαν την αντιστασιακή οργάνωση «Ελληνικόν Αίμα», με σκοπό την τόνωση του εθνικού φρονήματος των Ελλήνων και την καταπολέμηση των εισβολέων (Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων). Η οργάνωση εξέδιδε από την 1.6.1942 μέχρι τις 22.6.1948 την ομώνυμη και, για μεγάλο διάστημα, παράνομη εφημερίδα, στην οποία συνδιευθυντής υπήρξε ο Σπύρος Βοβολίνης.
Οι ιδρυτές και δημοσιογράφοι της εφημερίδας, στην προσπάθειά τους να καλύψουν την επικαιρότητα, ταξίδευαν στην ελληνική επικράτεια προσεγγίζοντας αντάρτικα σώματα και συλλέγοντας πληροφορίες από ταξιδιώτες ή θαμώνες σε καφενεία. Επιπλέον, η ύλη της εφημερίδας περιελάμβανε αναλύσεις και σχόλια για τις εξελίξεις εντός και εκτός Ελλάδας, αναφορές για τις πολεμικές συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, καταλόγους θυμάτων και δωσίλογων, ειδήσεις για τις κινήσεις των εχθρικών στρατευμάτων, κ.λπ.
Μεταπολεμικά, η εφημερίδα τάχθηκε υπέρ του «Νέου Κόμματος» που ιδρύθηκε από τον Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη, ενώ η ύλη της εμπλουτίστηκε με ανταποκρίσεις από την περιφέρεια και το εξωτερικό, συνεντεύξεις, στήλες γνώμης και χρονογραφήματα. Μετά την Απελευθέρωση, πολλά ονόματα της δημοσιογραφίας και της πολιτικής και οικονομικής ζωής εμφανίστηκαν στις σελίδες της, όπως οι Μιχαήλ Πεσμαζόγλου, Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, Κώστας Αθάνατος, Στράτης Μυριβήλης, Μ. Καραγάτσης και Πάνος Κατηφόρης.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, εκδόθηκαν επιπλέον 31 αυτοτελή φυλλάδια με τα στοιχεία Ε.Ε.Α. (Εκδόσεις Ελληνικού Αίματος).
Το 1948 συστήθηκε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εκδόσεις Εθνικών Αγώνων» (Ε.Ε.Α. Α.Ε.) με σκοπό την έκδοση εφημερίδων, περιοδικών και εν γένει εντύπων συνδεδεμένων με τους εθνικούς αγώνες της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέχθηκε και η ημερήσια πολιτική και ειδησεογραφική εφημερίδα Ελληνικόν Αίμα.
Το Ελληνικόν Αίμα βρίσκεται, μεταξύ άλλων, κατατεθειμένο στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιώς.

[Πηγές: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών, Εγκυκλοπαίδεια του ελληνικού τύπου, 1784-1974, επιμ. Λ. Δρούλια – Γ. Κουτσοπανάγου, Αθήνα 2008]

Τόποι

Νομικό καθεστώς

Λειτουργίες/αρμοδιότητες, ασχολίες και δραστηριότητες

Νομικό/κανονιστικό πλαίσιο

Εσωτερική δομή/γενεαλογία

Γενικό πλαίσιο

Περιοχή σχέσεων

Περιοχή σημείων πρόσβασης

Θέματα

Τόποι

Ασχολίες

Περιοχή ελέγχου

Κωδικός αναγνώρισης καθιερωμένης εγγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Κατάσταση επεξεργασίας της εγγραφής

Επίπεδο λεπτομέρειας της περιγραφής

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Γλώσσα(ες)

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Δελτίο περιγραφής ΙΑΤΕ

Πληροφορίες για τη σύνταξη/ενημέρωση της περιγραφής

  • Clipboard

  • Εξαγωγή

  • EAC

Σχετιζόμενα θέματα

Σχετιζόμενοι τόποι