Αρχείο A7 - Αρχείο οικογένειας Βοβολίνη

Πεδίο Αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

GR IATE A7

Τίτλος

Αρχείο οικογένειας Βοβολίνη

Ημερομηνία(ες)

  • 1826-2013, κυρίως 1920-1995 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και Υπόστρωμα

1.756 φάκελοι και βιβλία, 45 τρέχοντα μέτρα

Πεδίο Πλαισίου Παραγωγής

Όνομα παραγωγού

(1913 - 1970)

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Ο Κωνσταντίνος Βοβολίνης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Ιανουαρίου 1913. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα με τις σπουδές του ξεκίνησε και τη σταδιοδρομία του ως συντάκτης και συνεργάτης των εφημερίδων Χρόνος του Πειραιά, Νέον Κράτος, Ελεύθερος Άνθρωπος, Νέον Φως και των περιοδικών Εργασία και Βιομηχανική Επιθεώρησις.
Εκτός από τη ενασχόλησή του με τη δημοσιογραφία, μετείχε ενεργά και στην πολιτική σκηνή της χώρας. Το 1938 ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Γραμματέα του Δήμου Πειραιώς, θέση από την οποία παύθηκε το 1941 από την κατοχική κυβέρνηση, λόγω της ανυπακοής του προς το καθεστώς. Με την κήρυξη του πολέμου παρουσιάστηκε στον στρατό, όπου και υπηρέτησε έως τον Απρίλιο του 1941, φθάνοντας τον βαθμό του υποδεκανέα.
Κατά την περίοδο της Κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Τον Μάιο του 1941 μαζί με τους δημοσιογράφους Λάζαρο Πηνιάτογλου και Ιωάννη Μήλιο ίδρυσαν την αντιστασιακή οργάνωση «Ελληνικόν Αίμα», η οποία τέθηκε υπό την πνευματική ηγεσία του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρυσάνθου. Από τον Ιούνιο του 1942 οι τρεις δημοσιογράφοι εξέδωσαν και διηύθυναν την ομώνυμη κατοχική εφημερίδα.
Εξελέγη βουλευτής Πειραιώς και Νήσων το 1952, με το κόμμα του Αλέξανδρου Παπάγου «Ελληνικός Συναγερμός», και εκ νέου το 1961, με το «Κόμμα των Προοδευτικών» του Σπυρίδωνος Μαρκεζίνη. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων την περίοδο 1952-1953 και Υφυπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως κατά τα έτη 1968-1970.
Υπήρξε μέλος και ειδικός γραμματέας του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», σύμβουλος και κοσμήτωρ του Ελληνικού Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών, μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος, της Αθηναϊκής Λέσχης και πλείστων ακόμη συλλόγων.
Παράλληλα, ανέπτυξε πλούσια συγγραφική δραστηριότητα. Ενδεικτικά αναφέρονται τα έργα του Μυστικές εκδόσεις (Αθήνα 1945), Το Χρονικόν του Παρνασσού (Αθήνα 1951), που απέσπασε την εύφημο μνεία της Ακαδημίας Αθηνών, και Η Εκκλησία εις τον αγώνα της Ελευθερίας (Αθήνα 1952), που τιμήθηκε με έπαινο από το ανωτέρω ίδρυμα.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο Κ. Βοβολίνης ξεκίνησε τη συγκέντρωση υλικού με σκοπό τη συγγραφή βιογραφιών για προσωπικότητες που διακρίθηκαν για τη συμβολή τους στη δημόσια ζωή και την οικονομική και κοινωνική πρόοδο της Ελλάδας, αρχίζοντας από τη βιογραφία του Ιωάννη Καποδίστρια. Το 1958, σε συνεργασία με τον αδελφό του Σπύρο, εκδότη και διευθυντή του περιοδικού Βιομηχανική Επιθεώρησις, ανέλαβαν το εγχείρημα συγκρότησης και έκδοσης του Μεγάλου Ελληνικού Βιογραφικού Λεξικού (1958-1962), έργο για το οποίο τιμήθηκαν με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 1964.
Για τη συνολική προσφορά και το έργο του ο Κ. Βοβολίνης τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Χρυσό Σταυρό του Βασιλικού Τάγματος του Φοίνικος, τον Πολεμικό Σταυρό, το Μετάλλιο της Εθνικής Αντίστασης, τον Χρυσό Σταυρό Β΄και Γ΄ Τάξεως του Αγίου Μάρκου, το Χρυσό Μετάλλιο της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου, το Μετάλλιο Ολοκαυτώματος Χρήστου Καψάλη και το Μετάλλιο του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.
Απεβίωσε στις 10 Μαρτίου 1970.

[Πηγές: Το υλικό του αρχείου• Ελληνικόν who's who: βιογραφικόν λεξικόν προσωπικοτήτων, Αθήνα 1965• Βιογραφικό λεξικό προσωπικοτήτων: who’s who, Aθήνα 1979• Βιογραφική εγκυκλοπαίδεια του νεώτερου Ελληνισμού, 1830-2010: αρχεία ελληνικής βιογραφίας, τ. Α΄, Αθήνα 2011].

Όνομα παραγωγού

(1910 - 1995)

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Ο Σπύρος Βοβολίνης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Φεβρουαρίου 1910. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από νεαρή ηλικία αφοσιώθηκε στη δημοσιογραφία. Εργάστηκε αρχικά ως δημόσιος υπάλληλος και παράλληλα ως συντάκτης σε εφημερίδες και περιοδικά της εποχής.
Το 1934 ίδρυσε το μηνιαίο οικονομικό περιοδικό Βιομηχανική Επιθεώρησις. Έλαβε μέρος στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο (1940-1941) και αργότερα στην Αντίσταση, ενώ υπήρξε και συνδιευθυντής της παράνομης κατοχικής εφημερίδας Ελληνικόν Αίμα.
Από το 1958 έως το 1962, σε συνεργασία με τον αδελφό του Κωνσταντίνο, εξέδωσαν το Μέγα Ελληνικόν Βιογραφικόν Λεξικόν, έργο για το οποίο τιμήθηκαν με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 1964.
Το 1962 απέκτησε το αποκλειστικό δικαίωμα αναδημοσίευσης άρθρων των The Financial Times του Λονδίνου και συνεργάστηκε με τους εκδότες της εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος Larousse Britannica και της Οικονομικής και Λογιστικής Εγκυκλοπαίδειας.
Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, της Ένωσης Διευθυντών Ελληνικού Τύπου,αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Περιοδικού Τύπου στο Παρίσι, αντιπρόεδρος του Ταμείου Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου, πρόεδρος του Σώματος Ελλήνων Αλκίμων, καθώς και σύμβουλος σε οργανισμούς και εταιρείες.
Υπήρξε μέλος της Πανελληνίου Φιλελευθέρας Νεολαίας Ελλάδος, του Συνεταιρισμού Αμύνης Καταναλωτών Αθηνών, της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», της Αθηναϊκής Λέσχης, του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών, του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Επιτροπής Απελευθέρωσης της Κύπρου και πολλών άλλων ακόμη συλλόγων.
Για την προσφορά του στον εκδοτικό χώρο τιμήθηκε στον εορτασμό της επετείου 25 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία της Βιομηχανικής Επιθεώρησης με τον Έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών.
Τιμήθηκε με το Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων, μετά ξιφών, τον Χρυσό Σταυρό του Βασιλικού Τάγματος του Γεωργίου Α΄, το Μετάλλιο του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και του Ελληνογερμανικού Πολέμου, το Μετάλλιο της Εθνικής Αντίστασης, το Χρυσό Μετάλλιο Δημιουργικής Δράσης, το Χρυσό Μετάλλιο της Μητρός των Εκκλησιών, τον Τίμιο Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Μάρκου Α΄ Τάξεως, τον Χρυσό Σταυρό Χιλιετηρίδος Αγίου Όρους, το Χρυσό Μετάλλιο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου και τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Διονυσίου.
Απεβίωσε στις 24 Νοεμβρίου 1995.

[Πηγές: Το υλικό του αρχείου• Ελληνικόν who's who: βιογραφικόν λεξικόν προσωπικοτήτων, Αθήνα 1965• Βιογραφικό λεξικό προσωπικοτήτων: who’s who, Aθήνα 1979• Βιογραφική εγκυκλοπαίδεια του νεώτερου Ελληνισμού, 1830-2010: αρχεία ελληνικής βιογραφίας, τ. Α΄, Αθήνα 2011].

Όνομα παραγωγού

(1942 - 1948)

Διοικητική ιστορία

Από τους πρώτους μήνες της Γερμανικής Κατοχής, τον Μάιο του 1941, οι δημοσιογράφοι Κωνσταντίνος Βοβολίνης, Λάζαρος Πηνιάτογλου και Ιωάννης Μήλιος ίδρυσαν την αντιστασιακή οργάνωση «Ελληνικόν Αίμα», με σκοπό την τόνωση του εθνικού φρονήματος των Ελλήνων και την καταπολέμηση των εισβολέων (Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων). Η οργάνωση εξέδιδε από την 1.6.1942 μέχρι τις 22.6.1948 την ομώνυμη και παράνομη εφημερίδα, στην οποία συνδιευθυντής υπήρξε και ο Σπύρος Βοβολίνης.
Οι ιδρυτές και δημοσιογράφοι της εφημερίδας, στην προσπάθειά τους να καλύψουν την επικαιρότητα, ταξίδευαν στην ελληνική επικράτεια προσεγγίζοντας αντάρτικα σώματα και συλλέγοντας πληροφορίες από ταξιδιώτες ή θαμώνες σε καφενεία. Επιπλέον, η ύλη της εφημερίδας περιελάμβανε αναλύσεις και σχόλια για τις εξελίξεις εντός και εκτός Ελλάδας, αναφορές για τις πολεμικές συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, καταλόγους θυμάτων και δωσίλογων, ειδήσεις για τις κινήσεις των εχθρικών στρατευμάτων, κ.λπ.
Μεταπολεμικά, η εφημερίδα τάχθηκε υπέρ του «Νέου Κόμματος» που ιδρύθηκε από τον Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη, ενώ η ύλη της εμπλουτίστηκε με ανταποκρίσεις από την περιφέρεια και το εξωτερικό, συνεντεύξεις, στήλες γνώμης και χρονογραφήματα. Μετά την Απελευθέρωση, πολλά ονόματα της δημοσιογραφίας και της πολιτικής και οικονομικής ζωής εμφανίστηκαν στις σελίδες της, όπως οι Μιχαήλ Πεσμαζόγλου, Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, Κώστας Αθάνατος, Στράτης Μυριβήλης, Μ. Καραγάτσης και Πάνος Κατηφόρης.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, εκδόθηκαν επιπλέον 31 αυτοτελή φυλλάδια με τα στοιχεία Ε.Ε.Α. (Εκδόσεις Ελληνικού Αίματος).
Το 1948 συστήθηκε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εκδόσεις Εθνικών Αγώνων» (Ε.Ε.Α. Α.Ε.) με σκοπό την έκδοση εφημερίδων, περιοδικών και εν γένει εντύπων συνδεδεμένων με τους εθνικούς αγώνες της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέχθηκε και η ημερήσια πολιτική και ειδησεογραφική εφημερίδα Ελληνικόν Αίμα.
Το Ελληνικόν Αίμα βρίσκεται, μεταξύ άλλων, κατατεθειμένο στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιώς.

[Πηγές: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών, Εγκυκλοπαίδεια του ελληνικού τύπου, 1784-1974, επιμ. Λ. Δρούλια – Γ. Κουτσοπανάγου, Αθήνα 2008]

Όνομα παραγωγού

(1934 - 1990)

Διοικητική ιστορία

Την περίοδο του Μεσοπολέμου εκδηλώθηκε έντονα η ανάγκη εκδοτικής δραστηριότητας στον χώρο της οικονομικής πληροφόρησης. Ο Σπύρος Βοβολίνης, αντιλαμβανόμενος αυτή την ανάγκη, προχώρησε στην έκδοση του περιοδικού Βιομηχανική Επιθεώρησις, τον Ιούλιο του 1934. Ο ίδιος υπήρξε ιδρυτής, ιδιοκτήτης και διευθυντής από το 1934 έως το 1990. Την περίοδο Δεκεμβρίου 1940-Ιουνίου 1941 χρέη διευθυντή ανέλαβε ο δημοσιογράφος Λάζαρος Πηνιάτογλου, λόγω επιστράτευσης του εκδότη, ενώ από το 1990 εκδότρια-διευθύντρια είναι η Αλεξάνδρα Κ. Βοβολίνη.
Αρχικά, στόχος του περιοδικού ήταν η έρευνα και η μελέτη των συνθηκών υπό τις οποίες λειτουργούν οι βιομηχανικές δυνάμεις, η εξάπλωση βιομηχανικών και βιοτεχνικών προϊόντων και η υποστήριξη της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Αργότερα, η θεματολογία του περιοδικού εμπλουτίστηκε καλύπτοντας εν γένει την οικονομία. Το 1999 το περιοδικό μετονομάστηκε σε Βιομηχανική Οικονομική Επιθεώρηση από τις εκδόσεις Κέρκυρα, ενώ το 2004 άλλαξε εκ νέου ο τίτλος σε Οικονομική Επιθεώρηση από τον όμιλο economia.
Πρόκειται για το μοναδικό οικονομικό περιοδικό που κυκλοφορεί αδιάλειπτα στην Ελλάδα από το 1934 και είναι μέλος της European Business Press (EBP). Η ύλη του περιοδικού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, άρθρα από το βρετανικό περιοδικό The Economist (αποκλειστική συνεργασία από το 1976), συνεντεύξεις με διακεκριμένα πρόσωπα της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, ρεπορτάζ και αφιερώματα για θέματα αιχμής στη ναυτιλία, τις τράπεζες, τον ενεργειακό κλάδο, την αγορά ακινήτων και την εκπαίδευση, τις σημαντικότερες εξελίξεις στον επιχειρηματικό κόσμο με έμφαση στην καινοτομία, στιγμιότυπα που ξεχώρισαν από ημερίδες και συνέδρια και παρουσιάσεις νέων βιβλίων.

[Πηγές: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών, Εγκυκλοπαίδεια του ελληνικού τύπου, 1784-1974, επιμ. Λ. Δρούλια – Γ. Κουτσοπανάγου, Αθήνα 2008]

Φορέας Διατήρησης Αρχείων

Ιστορικό ενότητας περιγραφής

Μετά τον θάνατο των αδελφών Βοβολίνη, τα αρχεία τους περιήλθαν στην κατοχή της Αλεξάνδρας Κ. Βοβολίνη, η οποία ανέθεσε τη γενική ταξινόμηση του υλικού στην ιστορικό Γεωργία Μ. Πανσεληνά· καρπός αυτής της προσπάθειας ήταν η δημοσίευση, το 1997, του πρώτου καταλόγου του αρχείου Κωνσταντίνου Α. Βοβολίνη. Το 2002, το αρχείο άνοιξε στο κοινό στον τρίτο όροφο των γραφείων των Εκδόσεων Κέρκυρα, με διευθύντρια την Γ. Πανσεληνά, όπου και παρέμεινε προσβάσιμο ως το 2012. Τότε, η σειρά Μέγα Ελληνικόν Βιογραφικόν Λεξικόν αποσπάστηκε από το αρχείο Κωνσταντίνου Βοβολίνη και περιήλθε στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Το 2020, τα αρχεία του Κωνσταντίνου Α. Βοβολίνη, του Σπύρου Α. Βοβολίνη, της εφημερίδας Ελληνικόν Αίμα και του περιοδικού Βιομηχανική Επιθεώρησις περιήλθαν στο Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος μέσω δωρεάς της Αλεξάνδρας Κ. Βοβολίνη.

Διαδικασία Πρόσκτησης

Το αρχείο δωρήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος από την Αλεξάνδρα Κ. Βοβολίνη τον Ιανουάριο του 2020.

Πεδίο Περιεχομένου και Διάρθρωσης

Παρουσίαση Περιεχόμενου

Τα αρχεία της οικογένειας Βοβολίνη περιλαμβάνουν τεκμήρια σχετικά με τη δραστηριότητα και τις εκδοτικές επιχειρήσεις των αδελφών Κωνσταντίνου και Σπύρου Α. Βοβολίνη.

Το αρχείο του Κωνσταντίνου Α. Βοβολίνη αποτελείται από 319 φακέλους και καλύπτει την περίοδο 1920-1973. Περιέχει έγγραφα από την επεξεργασία, την προώθηση, τις πωλήσεις και την κριτική του Μεγάλου Ελληνικού Βιογραφικού Λεξικού, φακέλους με το υλικό συγγραφής των ιστορικών του μελετών και τεκμήρια από την πολιτική του σταδιοδρομία στη Γενική Γραμματεία του Δήμου Πειραιά, στο Νέον Κόμμα, στον Ελληνικό Συναγερμό, στο Κόμμα Προοδευτικών και στο Υφυπουργείο Προεδρίας. Περιέχει, επίσης, προσωπικά έγγραφα, ημερολόγια, σημειώματα και αλληλογραφία, μαθητικά τετράδια, οικονομικά παραστατικά, τίτλους ιδιοκτησίας και φορολογικές δηλώσεις, φακέλους νομικών υποθέσεων, απονομές τιμητικών διακρίσεων και δημοσιεύματα Τύπου.

Το αρχείο του Σπύρου Α. Βοβολίνη αποτελείται από 424 φακέλους και βιβλία και καλύπτει την περίοδο 1826-1995. Περιέχει τεκμήρια από το δημοσιογραφικό του έργο και από τις δράσεις του στις ενώσεις ιδιοκτητών και διευθυντών Τύπου (ΕΙΠΤ και ΕΔΕΤ), στην Πανελλήνια Φιλελευθέρα Νεολαία Ελλάδος, στον Συνεταιρισμό Αμύνης Καταναλωτών Αθηνών, στο Σώμα Ελλήνων Αλκίμων, στον Ροταριανό Όμιλο Αθηνών και σε άλλα σωματεία και συλλόγους. Περιέχει, επίσης, προσωπικά έγγραφα και αλληλογραφία, μαθητικά τετράδια, ημερολόγια, σημειωματάρια, φακέλους νομικών υποθέσεων και οικονομικά παραστατικά.

Το αρχείο της εφημερίδας Ελληνικόν Αίμα αποτελείται από 386 φακέλους και βιβλία και καλύπτει την περίοδο 1941-1949.Περιέχει επίσημη αλληλογραφία του Διευθυντή της, αλληλογραφία με πράκτορες ημερήσιου Τύπου, ανταποκριτές και συντακτικό προσωπικό, μισθολόγια, βιβλιάρια αγοράς ενσήμων και ασφάλισης εργαζομένων, έγγραφα σχετικά με τις προμήθειες χάρτου, τις εκτυπώσεις, τις πωλήσεις, την προώθηση και τις διαφημίσεις φύλλων της εφημερίδας, λογιστικά βιβλία, εντάλματα πληρωμών και παραστατικά λογαριασμών. Στο σύνολο αυτό εντάχθηκαν επιπλέον το καταστατικό, τα πρακτικά συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου κ.ά. έγγραφα της εταιρείας Εκδόσεις Εθνικών Αγώνων Α.Ε. του έτους 1948.

Το αρχείο του περιοδικού Βιομηχανική Επιθεώρησις αποτελείται από 627 φακέλους και βιβλία και καλύπτει την περίοδο 1933-2013.Περιέχει την αλληλογραφία του Διευθυντή του με φυσικά πρόσωπα, υπουργεία, βιομηχανικούς συνδέσμους, επιμελητήρια και τράπεζες• βιβλία μητρώου συνδρομητών, αλληλογραφία με ανταποκριτές και παραλήπτες του περιοδικού, τεκμήρια σχετικά με αποστολές και επιστροφές τευχών και με την παρακολούθηση ανείσπρακτων οφειλών συνδρομών•επαγγελματικά ημερολόγια και συλλογή εντύπων• τη νομοθεσία περί Τύπου και δημοσιογραφικού επαγγέλματος• φακέλους επετειακών εκδόσεων• δημοσιεύματα Τύπου που αφορούν τις εκδόσεις των αδελφών Βοβολίνη• θεματικούς φακέλους τεκμηρίωσης των δημοσιεύσεων• αρχειακό υλικό από τις τυπογραφικές εργασίες, φακέλους για τις μόνιμες στήλες, τις διαφημίσεις και τα αφιερώματα της Βιομηχανικής Επιθεωρήσεως, συλλογή τευχών, εξωφύλλων, ανατύπων και ειδικών εκδόσεων• αλληλογραφία με διαφημιστικά πρακτορεία, βιβλία καταχώρισης αξίας και εντολές καταχώρισης διαφημίσεων• οικονομικά και λογιστικά βιβλία και παραστατικά• φορολογικά έγγραφα και τη νομοθεσία για τη φορολογία και την ατέλεια δημοσιογραφικού χάρτου• συμφωνητικά για τα συγγραφικά δικαιώματα αναδημοσίευσης,καθώς και φακέλους σχετικούς με το προσωπικό και τους συνεργάτες του περιοδικού.

Στο αρχείο εντάχθηκαν οικογενειακά αναμνηστικά έγγραφα που συνέλεξε ο Σπύρος Βοβολίνης (1826-1929), καθώς και μεταγενέστερο αρχειακό υλικό που αφορά επετειακές εκδόσεις και εκθέσεις για τη Βιομηχανική Επιθεώρηση (μέχρι το έτος 2013).

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Διατηρήθηκε όλο το αρχείο

Προσθήκες Υλικού

Σύστημα Ταξινόμησης

Στα αρχεία της οικογένειας Βοβολίνη περιλαμβάνονται τέσσερα αρχεία: του Κωνσταντίνου Α. Βοβολίνη, του Σπύρου Α. Βοβολίνη, της εφημερίδας Ελληνικόν Αίμα και του περιοδικού Βιομηχανική Επιθεώρησις. Οι φάκελοι του κάθε αρχείου ταξινομήθηκαν σε αρχειακές σειρές κα ισε επιμέρους υποσειρές, θεματικά και χρονολογικά.
Το αρχείο Κωνσταντίνου Α. Βοβολίνη διαρθρώνεται σε επτά αρχειακές σειρές: 1. Προσωπικά, 2. Επαγγελματική δραστηριότητα, 3. Μέγα Ελληνικόν Βιογραφικόν Λεξικόν, 4. Ιστορικές μελέτες, 5. Πολιτική δραστηριότητα, 6. Άλλες δράσεις και 7. Δημοσιεύματα-Τύπος.
Το αρχείο Σπύρου Α.Βοβολίνη διαρθρώνεται σε τρεις αρχειακές σειρές: 1. Προσωπικά, 2. Επαγγελματική δραστηριότητα και 3. Άλλες δράσεις.
Το αρχείο της εφημερίδας Ελληνικόν Αίμα διαρθρώνεται σε πέντε αρχειακές σειρές:1. Διεύθυνση, 2. Προσωπικό, 3. Παραγωγή, 4. Διεύθυνση Οικονομικών και 5. Εκδόσεις Εθνικών Αγώνων.
Το αρχείο του περιοδικού Βιομηχανική Επιθεώρησις διαρθρώνεται σε δεκαεπτά αρχειακές σειρές:1. Αλληλογραφία Διευθυντή, 2. Συνδρομές, 3. Αρχείο Γραμματείας, 4. Νομοθεσία περί Τύπου και δημοσιογραφικού επαγγέλματος, 5. Επέτειοι, 6. Επισκόπηση Τύπου, 7. Τεκμηρίωση αρθρογραφίας, 8. Λογοκρισία Κατοχής, 9. Ύλη τυπογραφείου, 10. Ύλη περιοδικού, 11. Διαφημίσεις περιοδικού, 12. Οικονομικά βιβλία, 13. Φορολογικά, 14. Ατέλεια δημοσιογραφικού χάρτου, 15. Συγγραφικά δικαιώματα (αναδημοσίευσης), 16. Προσωπικό και 17. Διάφορα διαχείρισης.

Πεδίο Όρων Πρόσβασης και Χρήσης

Όροι πρόσβασης

Η πρόσβαση είναι ελεύθερη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τους όρους χρήσης του ΙΑΤΕ.

Όροι αναπαραγωγής

Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση των πνευματικών δικαιωμάτων του αρχείου. Η αναπαραγωγή του υλικού επιτρέπεται σύμφωνα με τους όρους χρήσης του ΙΑΤΕ και, εφόσον δεν πρόκειται για αναπαραγωγή για προσωπική χρήση των ερευνητών, προϋποθέτει τη συγκατάθεση της Δωρήτριας.

Γλώσσα των Τεκμηρίων

Γραφή του υλικού

Σημειώσεις γλώσσας και γραφής

Ελληνική, αγγλική, γαλλική, ιταλική, γερμανική, ισπανική

Φυσικά Χαρακτηριστικά και Τεχνικές απαιτήσεις

Εργαλείο έρευνας

Το ευρετήριο φακέλων διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή στους ιστοτόπους του ομίλου economia και της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο αναγνωστήριο του ΙΑΤΕ παρέχεται πρόσβαση σε ηλεκτρονικό ευρετήριο.

Συμπληρωματικές πηγές:

Εντοπισμός των πρωτότυπων

Εντοπισμός των αντιγράφων

Συνδεόμενες Ενότητες Περιγραφής

Στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους απόκειται το αρχείο του Γραφείου του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών/πρώην Υφυπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως.

Το αρχείο του Μεγάλου Ελληνικού Βιογραφικού Λεξικού (ΜΕΒΛ) φυλάσσεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.

Το Ελληνικόν Αίμα βρίσκεται, μεταξύ άλλων, κατατεθειμένο στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιώς.

Η Αλεξάνδρα Κ. Βοβολίνη και ο όμιλος economia διατηρούν κειμήλια και αρχεία μελών της οικογένειας Βοβολίνη και αρχείο Τύπου.

Σημείωση δημοσίευσης

Τα ακόλουθα έργα βασίζονται ή περιλαμβάνουν εκτενείς αναφορές στο αρχείο: Κ. Α. Βοβολίνης, Μυστικές εκδόσεις: γραμμένα και τυπωμένα «παράνομα» επί Κατοχής, Αθήνα 1945• ο ίδιος, Το χρονικόν του «Παρνασσού» (1865-1950): Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Αθήνα 1951• ο ίδιος, Αι στρατιωτικαί ευκολίαι προς τας Ηνωμένας Πολιτείας: εισήγησις εν τη Επιτροπή Εξουσιοδοτήσεως, Αθήνα 1953• ο ίδιος, Η Εκκλησία εις τον αγώνα της ελευθερίας, 1453-1953, Αθήνα 1953 [ανατ. 2002]• Μέγα ελληνικόν βιογραφικόν λεξικόν, επιμ. Σ. Α. Βοβολίνης – Κ. Α. Βοβολίνης, 5 τ., Αθήνα 1958-1962• Μ. Δρίτσα – Γ. Πανσεληνά, Το αρχείο Κωνσταντίνου Αντ. Βοβολίνη, Αθήνα 1997• Η οικονομία της Βόρειας Ελλάδας μέσα από τις σελίδες της Βιομηχανικής Επιθεώρησης, 1934-1954, επιμ. Ε. Χεκίμογλου – Ε. Ρούπα – Γ. Μ. Πανσεληνά, Αθήνα 2003• Η οικονομία της Βόρειας Ελλάδας μέσα από τις σελίδες της Βιομηχανικής Επιθεώρησης, 1955-1984, επιμ. Ε. Χεκίμογλου – Ε. Ρούπα – Γ. Μ. Πανσεληνά, Αθήνα 2004• Ελληνικές επιχειρήσεις στον 20ό αιώνα: πρόσωπα και δραστηριότητες, επιμ. Μ. Δρίτσα – Γ. Πανσεληνά – Ν. Καψή, Αθήνα 2004•Γ. Πανσεληνά, Κωνσταντίνος Α. Βοβολίνης: τεκμήρια ζωής και δημιουργίας, Αθήνα 2013.

Πεδίο Παρατηρήσεων

Εναλλακτικοί Κωδικοί

Σημεία πρόσβασης

Θέματα ως Σημεία πρόσβασης

Τοποθεσίες ως Σημεία πρόσβασης

Όνοματα ως Σημεία πρόσβασης

Είδος υλικού ως Σημεία πρόσβασης

Πεδίο ελέγχου εργασιών της περιγραφής

Αναγνωριστικό περιγραφής

Αναγνωριστικό φορέα τεκμηρίωσης

Χρησιμοποιούμενοι Κανόνες ή Πρότυπα Περιγραφής

ΔΙΠΑΠ (Γ), 2η έκδοση

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης και διαγραφής

Το Δελτίο αρχειακής περιγραφής σε επίπεδο αρχείου συντάχθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 από το ΙΑΤΕ.

Γραφή(ες)

Πηγές

Δελτίο περιγραφής Φορέα

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Η γενική ταξινόμηση των αρχείων της οικογένειας Βοβολίνη πραγματοποιήθηκε από τη Γεωργία Μ. Πανσεληνά μεταξύ των ετών 1997 και 2012. Κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2014–Ιουλίου 2015, οι Φλώρα Αναστασίου και Έλλη Κραββαρίτη προέβησαν στην αναθεώρηση της ταξινόμησης του αρχείου του περιοδικού Βιομηχανική Επιθεώρηση και τον Φεβρουάριο του 2016 ολοκλήρωσαν τη σύνταξη ευρετηρίου. Η εν μέρει αποκατάσταση της ταξινόμησης, ο καθαρισμός και η καταγραφή των φακέλων των αρχείων του Κωνσταντίνου Βοβολίνη, του Σπύρου Βοβολίνη, της εφημερίδας Ελληνικόν Αίμα και μικρού τμήματος του αρχείου του περιοδικού Βιομηχανική Επιθεώρησις, υλοποιήθηκε από ομάδα εργασίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με επιστημονική επιμέλεια των Λήδας Παπαστεφανάκη και Γιάννη Γονατίδη, κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2018. Οι αρχειονόμοι της Τράπεζας της Ελλάδος Βασιλική Ασκητή, Κυριακή Γιάνναρη και Σπυρίδων Τακτικός, ενέταξαν το τελευταίο αυτό τμήμα στο αρχείο του περιοδικού Βιομηχανική Επιθεώρησις και συνέταξαν το παρόν Δελτίο αρχειακής περιγραφής τον Φεβρουάριο του 2020.

Πεδίο Πρόσκτησης

Related subjects

Συνδεόμενα Φυσικά Πρόσωπα και Οργανιμοί

Related genres

Συνδεόμενες Τοποθεσίες