Εταιρεία Πολιτικών & Οικονομικών Μελετών Βοβολίνη Α.Μ.Κ.Ε.

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

Καθιερωμένες μορφές του ονόματος

Εταιρεία Πολιτικών & Οικονομικών Μελετών Βοβολίνη Α.Μ.Κ.Ε.

Παράλληλες μορφές του ονόματος

Άλλες μορφές του ονόματος

Τύπος

  • Ιδιωτικός αρχειακός φορέας

Περιοχή επαφής

 

Αλεξάνδρα Κ. Βοβολίνη-Λασκαρίδη

Τύπος

Διεύθυνση

Οδός

Ζαλοκώστα 4

Τοποθεσία

Αθήνα

Περιοχή

Αττική

Όνομα Χώρα

Ελλάδα

Ταχυδρομικός Κωδικός

10671

Τηλέφωνο

2103314714

Fax

Email

URL

Σημείωση

Περιοχή περιγραφής

Ιστορικό

Η Αλεξάνδρα Κ. Βοβολίνη ίδρυσε το 2019 την Εταιρεία Πολιτικών & Οικονομικών Μελετών Βοβολίνη Α.Μ.Κ.Ε., όπου βρίσκεται το οικογενειακό και προσωπικό της αρχείο, με σκοπό την προαγωγή έρευνας και πραγματοποίηση εκδόσεων στους τομείς πολιτικής, οικονομικής και επιχειρηματικής ιστορίας, για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ανάδειξη άγνωστων πτυχών της μέσα από αρχειακό υλικό των αδελφών Βοβολίνη. Πρώτη έκδοση της εταιρείας είναι το βιβλίο Γράμματα Πολέμου.
Το Αρχείο Βοβολίνη θεωρείται από τις πιο σημαντικές πηγές της οικονομικής και εν γένει της ελληνικής ιστορίας, καθώς καθρεφτίζει μια ολόκληρη εποχή περίπου 150 χρόνων, αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της συγκρότησης του ελληνικού κράτους.
Στις εκδοτικές προσπάθειες κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα προστέθηκε, το 1934, το περιοδικό Bιομηχανική Eπιθεώρησις (B.E.). H B.E., έργο ζωής του Σπύρου Aντ. Bοβολίνη, ήρθε να καλύψει ένα κενό στο χώρο της οικονομικής και της δημοσιογραφικής ενημέρωσης.
Kατά τη διάρκεια των ταραγμένων χρόνων του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Kατοχής συνεχίστηκε η τακτική έκδοση της B.E., παρά τις αντιξοότητες. Για βραχύ χρονικό διάστημα τη διεύθυνση ανέλαβε ο συνεργάτης και φίλος του εκδότη, Λάζαρος Πηνιάτογλου (χημικός και δημοσιογράφος), αφού ο Σ. Bοβολίνης στρατεύτηκε και τραυματίστηκε στο αλβανικό μέτωπο.
O Σ. Bοβολίνης, σε προχωρημένη πια ηλικία, παρέδωσε τη «σκυτάλη» (1990) στην ανιψιά του, κόρη του αδελφού του Kωνσταντίνου, Aλεξάνδρα K. Bοβολίνη-Λασκαρίδη, η οποία αρθρογραφούσε στη B.E. από τη δεκαετία του 1970. Yπό τη διεύθυνσή της, η B.E. αναδιοργανώθηκε και εκσυγχρονίστηκε, σύμφωνα με πιο πρόσφατες τυποτεχνικές εξελίξεις, άλλαξε η επωνυμία του περιοδικού (από Bιομηχανική Eπιθεώρησις σεBιομηχανική Eπιθεώρηση το 1991, σε Bιομηχανική Oικονομική Eπιθεώρηση το 1997, σεOικονομική Bιομηχανική Eπιθεώρηση το 1999 και, τέλος, σε Oικονομική Eπιθεώρηση το 2004).
Τα λήμματα του ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΛΕΞΙΚΟΥ κυκλοφόρησαν σε ένθετες εκδόσεις στη Βιομηχανική Επιθεώρηση από το 1958 έως το 1962.
Το 1996 ιδρύονται οι Εκδόσεις Κέρκυρα, που εκδίδουν βιβλία και λευκώματα, τα οποία ασχολούνται με την ελληνική οικονομία, την επιχειρηματικότητα και τον ελληνικό πολιτισμό στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Ονομάστηκαν έτσι λόγω της καταγωγής της οικογένειας Βοβολίνη από την Κέρκυρα και την Φλωρεντία.
Σήμερα, ο όμιλος economia αποτελεί εξέλιξη των εκδόσεων Κέρκυρα και συνεχίζει την έκδοση της Oικονομικής Eπιθεώρησης.
Από τον Ιανουάριο του 2023 τα οικονομικά έντυπα της δημοσιογραφικής οικογένειας Βοβολίνη (Οικονομική Επιθεώρηση και Greek Business File), όπως και ο ιστότοπος www.economia.gr, μεταβιβάστηκαν στη νέα εταιρεία Economia Media S.A.


  • Πηγή: Πανσεληνά, Γεωργία Μ., «Οικονομική Βιομηχανική Επιθεώρηση: η πορεία της μέσα στο χρόνο», Ελληνικές επιχειρήσεις από τον 20ό στον 21ο αιώνα. Πρόσωπα και δραστηριότητες, Εκδόσεις Κέρκυρα-Economia Publishing, Αθήνα 2008.

Γεωγραφικό και πολιτιστικό πλαίσιο

Νομικό/κανονιστικό πλαίσιο

Διοικητική δομή

Διαχείριση ενεργών και ημιενεργών αρχείων και πολιτική προσκτήσεων

Κτίρια

Συλλογές

Στην Εταιρεία Πολιτικών & Οικονομικών Μελετών Βοβολίνη βρίσκεται το οικογενειακό και προσωπικό αρχείο της Αλεξάνδρας Κ. Βοβολίνη.

Εργαλεία έρευνας, κατάλογοι και δημοσιεύσεις

Περιοχή πρόσβασης

Ωράριο λειτουργίας

Συνθήκες και όροι πρόσβασης

Συνθήκες προσπέλασης

Περιοχή παρεχόμενων υπηρεσιών

Υπηρεσίες έρευνας

Υπηρεσίες αναπαραγωγής

Χώροι ανοικτοί στο κοινό

Περιοχή ελέγχου

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Κατάσταση επεξεργασίας της εγγραφής

Επίπεδο λεπτομέρειας της περιγραφής

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Γλώσσα(ες)

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Επισήμανση από την ιστοσελίδα των εκδόσεων Κέρκυρα: https://www.ekdoseiskerkyra.gr/poioi-eimaste/#e1e5d74bfb4d1b531 [τελευταία επίσκεψη: 19/9/2023]

Πληροφορίες για τη σύνταξη/ενημέρωση της περιγραφής

Σημεία πρόσβασης

Σημεία Πρόσβασης

  • Clipboard

Βασική επικοινωνία

Ζαλοκώστα 4
Αθήνα, Αττική
GR 10671