Βιβλιοθήκη Νίκου Σβορώνου

Identity area

Identifier

Authorized form of name

Βιβλιοθήκη Νίκου Σβορώνου

Parallel form(s) of name

Other form(s) of name

Type

  • Βιβλιοθήκη

Contact area

 

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας

Type

Address

Street address

Πλατεία Μαρκά, Λευκάδα

Locality

Λευκάδα

Region

Λευκάδα

Country name

Greece

Postal code

Telephone

26450266350

Fax

Email

Note

Description area

History

Η Βιβλιοθήκη του Νίκου Σβορώνου είναι «το τέλος του ταξιδιού» για το Λευκαδίτη μέγα διανοητή και δάσκαλο της ιστορικής επιστήμης. Το έργο του ιστορικού με τη διεθνή αναγνώριση βρίσκεται πλέον στη γενέτειρά του και γίνεται πόλος έλξης για ακαδημαϊκούς και λάτρεις της ιστορίας. Η Βιβλιοθήκη του Νίκου Σβορώνου έχει παραχωρηθεί από τους κληρονόμους του στο Δήμο Λευκάδας ένεκα της καταγωγής και της αγάπης που έτρεφε ο Νίκος Σβορώνος στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Λευκάδα. Για το συντονισμό και την υποστήριξη του όλου έργου δημιουργήθηκε ένα Σωματείο με την επωνυμία «Φίλοι του Νίκου Σβορώνου», βασικός στόχος του οποίου είναι η προώθηση των θεμάτων και η επίσπευση των ενεργειών για την οργάνωση, λειτουργία και αξιοποίηση της Βιβλιοθήκης του αειμνήστου.

Geographical and cultural context

Mandates/Sources of authority

Administrative structure

Records management and collecting policies

Buildings

Η αίθουσα της Βιβλιοθήκης βρίσκεται στον πρώτο όροφο ενός νεόδμητου κτιρίου στην πλατεία Μαρκά της παλιάς πόλης, λίγα μέτρα από τον εμπορικό και πολυσύχναστο δρόμο της πόλης. Στον ίδιο όροφο στεγάζεται και η Χαραμόγλειος Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη.

Holdings

Το μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων και του αρχείου της Συλλογής του Νίκου Σβορώνου είχε παραμείνει στη Γαλλία ακόμα και μετά την επιστροφή του ιδίου και μετεγκατάστασή του στην Ελλάδα τα πρώτα έτη της μεταπολίτευσης. Φαίνεται ότι με την επιστροφή του στην Ελλάδα ο Νίκος Σβορώνος μετέφερε μόνο τα πιο απαραίτητα για τις επιστημονικές του εργασίες βιβλία και σ’ αυτά προστέθηκε ένας αριθμός νέων τίτλων από αγορές ή δωρεές. Ο κατάλογος των Βιβλίων της Γαλλίας περιλαμβάνει περίπου 3004 τίτλους ενώ ο κατάλογος των εν Ελλάδι βιβλίων περιλαμβάνει περίπου 1581 τίτλους. Σήμερα όλα τα βιβλία έχουν τοποθετηθεί στο χώρο της Βιβλιοθήκης. Στη Γαλλία παρέμεινε ένας αριθμός σπάνιων βιβλίων για τα οποία λόγω ακριβώς της σπανιότητάς τους οι γαλλικές αρχές δεν έδωσαν άδεια εξαγωγής.

Finding aids, guides and publications

Access area

Opening times

Access conditions and requirements

Accessibility

Services area

Research services

Reproduction services

Public areas

Control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Status

Level of detail

Dates of creation, revision and deletion

Language(s)

Script(s)

Maintenance notes

Access points

Access Points

  • Clipboard

Primary contact

Πλατεία Μαρκά, Λευκάδα
Λευκάδα, Λευκάδα
GR