Αρχείο - Αρχείο Β' Εθνοσυνέλευσης, 1862 - 1864

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

Τίτλος

Αρχείο Β' Εθνοσυνέλευσης, 1862 - 1864

Χρονολογία(ες)

  • 1823 - 1864, κυρίως 1862 - 1864 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

1 φάκελος

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

(1862 - 1864)

Διοικητική ιστορία

Η εν Αθήναις Β' Εθνική των Ελλήνων Συνέλευσις άρχισε τις εργασίες της στις 10 Δεκεμβρίου 1862, όσο στην εξουσία ήταν η Προσωρινή (επαναστατική) Κυβέρνηση του Δ. Βούλγαρη που διοικούσε την Ελλάδα μετά την έξωση του Όθωνα. Κατά τη θητεία της, η Ελλάδα απέκτησε νέο Βασιλιά, τον Γεώργιο τον Α' (18 Μαρτίου 1863) και ενσωματώθηκε σε αυτήν η Ιόνιος Πολιτεία (Μάιος 1864). Η Συνέλευση ψήφισε το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας του 1864 και οι εργασίες της έληξαν τον Οκτώβριο του 1864. Διαλύθηκε τέλος όταν ο Βασιλιάς υπέγραψε το Σύνταγμα (17 Νοεμβρίου δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως), ορκίστηκε ενώπιον της Συνέλευσης τον οριζόμενο στο άρθρο 43 όρκο και αυτή ψήφισε το νέο εκλογικό νόμο.

Φορέας διατήρησης του αρχείου

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Διαδικασία πρόσκτησης

Δημόσια αποστολή από τη Βουλή των Ελλήνων (;), χ.χ.
ΑΒΕ 29

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

α) Αναφορές - αιτήσεις αγωνιστών (της Επανάστασης του 1821), χήρων ή απογόνων αγωνιστών και στρατιωτικών εν ενεργεία προς την Β' Εθνοσυνέλευση με θέμα τη δικαίωσή τους για τις εκδουλεύσεις τους προς την πατρίδα. Τα αιτήματα αφορούν σε χορήγηση σύνταξης ως ανταμοιβή εκδουλεύσεων ή αύξηση ποσού ήδη χορηγούμενης σύνταξης, αποζημίωση για δαπανηθέντα ποσά υπέρ του Αγώνα της ανεξαρτησίας, βαθμολογική προαγωγή, διατήρηση βαθμού, επαναφορά σε βαθμό ή κατάταξη στο Λόχο Απομάχων (1862 - 1864). Επισυνάπτονται δικαιολογητικά, όπως ιατρικά πιστοποιητικά ή αντίγραφα πιστοποιητικών εκδουλεύσεων, αριστεία, κ.ά. (1823 - 1863).

β) Αναφορές - καταγγελίες - αγωγές πολιτών, 1862 - 1864. Περιλαμβάνει αναφορές κτηνοτρόφων του Δήμου Κροκυλείου Δωρίδας σχετικά με νομή και διάθεση προς εκποίηση εθνικών λιβαδιών, μήνυση δημότη Αθηναίων κατά λοχαγού του πεζικού για προσβολή υπόληψης, ράπισμα και εξύβριση, καταγγελία ετεροχθόνων δημοτών Κύμης εναντίον επάρχου για αυταρχική συμπεριφορά, αγωγή δημότη Λαμίας κατά Αρχών Βλαχίας για αυθαίρετη δέσμευση κτημάτων (μετοχιών) υπαγομένων στη δικαιοδοσία Παναγίου Τάφου, μοναστηριών Αγίου Όρους, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας, μήνυση δημότη Βρουλιά Λακωνίας κατά Νικήτα Βαρβιτσιώτη για δολοφονία και αίτησή του να μη γίνει δεκτός ως πληρεξούσιος της Συνέλευσης.

γ) Έκθεση της επί των Εσωτερικών Επιτροπής με θέμα την πρόταση να αφαιρεθεί από τη Διαχειριστική Επιτροπή της Κέρκυρας το δικαίωμα να εισπράττει τις οφειλόμενες προς αυτήν προσόδους δυνάμει του περί καθυστερούντων νόμου του Βασιλείου, πρόταση πληρεξουσίων για ίδρυση διοικητικής αστυνομίας και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας κατά το πρότυπο της Αθήνας και του Πειραιά, διαβίβαση γενικού ισολογισμού Εθνικής Τραπέζης του πρώτου εξαμήνου του 1864, ενημέρωση Υπουργού Εκκλησιαστικών & Δημοσίας Εκπαιδεύσεως σχετικά με την προσφώνηση του βασιλιά κατά την είσοδό του σε ιερό ναό (1863 - 1864).

δ) Βιβλία μεταβολών μισθοδοσίας πληρεξουσίων Β΄ Εθνοσυνέλευσης, 1863-1864

  1. «Βιβλίον μεταβολών των κ.κ. πληρεξουσίων διά την μισθοδοσίαν αυτών κατά τους μήνας Νοέμβριον και Δεκέμβριον [1863]», υπογραφή προέδρου Εθνοσυνέλευσης, 27/11/1863, (σελ. 83, μέγ. 39,5Χ27). Το βιβλίο περιέχει στήλες με τα εξής στοιχεία: όνομα, μεταβολές, σημειώσεις απουσιών, μισθοδοσία.
  2. «Κατάλογος του φακέλου Α», χ.χ. Το βιβλίο περιέχει στήλες με τα εξής στοιχεία: ονόματα, μεταβολές, ημέρες παρουσίας και απουσίας, αποδοχές από την ημέρα της ορκωμοσίας μέχρι τέλη Οκτωβρίου, ποσό που έλαβε, ποσό που μένει να λαμβάνει, ποσό που έλαβε από τον Μωραϊτίνη (Αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης), αμοιβή από τον Μεσσηνέζη (Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης).

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες υλικού

Σύστημα ταξινόμησης

Ο φάκελος περιέχει τέσσερις υποφακέλους

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Σχετιζόμενες περιγραφές

Περιοχή παρατηρήσεων

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Ονόματα

Είδη

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Περιοχή εισαγωγών