Αρχείο Α.Ε. 3/18 - Ανανιάδης, Ευστάθιος

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

GR ELIA-MIET Α.Ε. 3/18

Τίτλος

Ανανιάδης, Ευστάθιος

Χρονολογία(ες)

 • 1875-1966 (Δημιουργία)
 • 1844 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

1 αρχειακό κουτί

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

(1886 - 1969)

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Ευστάθιος Χ. Ανανιάδης γεννήθηκε στη Δάφνη Καλαβρύτων (Στρέζοβα) στις 3 Ιουνίου 1886. Τελείωσε το γυμνάσιο Καλαβρύτων και εν συνεχεία σπούδασε στη Νομική Αθηνών, της οποίας αναγορεύθηκε διδάκτωρ το 1907 ή 1908. Έγινε δεκτός στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και αποφοίτησε με τον βαθμό του εφέδρου ανθυπολοχαγού. Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913, τραυματίστηκε στη μάχη του Κιλκίς (19-21 Ιουνίου 1913), τιμήθηκε με τον Αργυρό Σταυρό του Σωτήρος και μονιμοποιήθηκε στο στράτευμα. Το 1914 διορίστηκε πάρεδρος στο Πρωτοδικείο και το 1915 μετατάχθηκε στο Σώμα Στρατιωτικής Δικαιοσύνης που είχε συσταθεί λίγο νωρίτερα. Υπηρέτησε ως πρόεδρος Στρατοδικών Θεσσαλονίκης και Αθηνών. Στη διάρκεια της μικρασιατικής εκστρατείας ήταν πρόεδρος του Στρατοδικείου Προύσης. Εν συνεχεία, χρημάτισε διευθυντής Στρατιωτικής Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Στρατιωτικών και Βασιλικός Επίτροπος στο Αναθεωρητικό Δικαστήριο, του οποίου έγινε πρόεδρος το 1940 (με τον βαθμό του Αντιστράτηγου). Το 1945 διορίστηκε πρόεδρος του Δικαστηρίου Εγκληματιών Πολέμου και αρχηγός των Σωμάτων Ασφαλείας. Αποστρατεύθηκε τον Αύγουστο του 1946 και τιμήθηκε με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος Γεωργίου Α΄. Το 1948 διορίστηκε μέλος της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων. Το 1950 διορίστηκε μέλος του υπηρεσιακού δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων. Εισηγήθηκε τον στρατιωτικό ποινικό κώδικα και μετέσχε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Το 1914 νυμφεύθηκε τη Γεωργία Σακελλαριάδου από το Σοπωτό Καλαβρύτων, εγγονή του αγωνιστή του 1821 Ιωάννη Σακελλαριάδη.

[Τα στοιχεία για το βιογραφικό προέρχονται από το βιβλίο του Π. Δ. Δημητρακόπουλου: Δάφνη Καλαβρύτων, Θεσσαλονίκη 1977 και από το αρχείο].

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Διαδικασία πρόσκτησης

Αγορά Μάνου Χαριτάτου, 2009

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Το αρχείο αποτελείται από έναν φάκελο που περιλαμβάνει αλληλογραφία, έγγραφα σχετικά με τις θέσεις στις οποίες ο Ανανιάδης υπηρέτησε ως στρατιωτικός δικαστικός, έγγραφα σχετικά με θέσεις που κατείχε σε διοικητικά συμβούλια, προσωπικά έγγραφα (οικονομικά, περιουσιακά) και φωτογραφίες.

Υποφάκελος 1.1 Αλληλογραφία

 • Επιστολές του Ε. Ανανιάδη προς τη σύζυγό του από τη Στρέζοβα, από την Προύσα και από τη Ραιδεστό (1919-1922).
 • Επιστολές και τηλεγραφήματα προς τον Ανανιάδη από συγγενείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, από συνεργάτες και φίλους (1901-1966).
 • Καρτ ποστάλ προς το ζεύγος Ανανιάδη από συγγενείς στη Γαλλία, στην Ιταλία και στις ΗΠΑ.
 • Επιστολόχαρτα και cartes de visite.

Υποφάκελος 1.2 Υπηρεσιακά

 • Διαταγές στρατιάς Μικράς Ασίας (τίτλος του δημιουργού του αρχείου). Περιλαμβάνονται χειρόγραφα και δακτυλόγραφα αντίγραφα διαταγών του επιτελείου που αφορούν ζητήματα στρατιωτικής δικαιοσύνης (3/3/1921-1/9/1922).
 • Έκτακτο στρατοδικείο Προύσας. Έγγραφα από την εκεί θητεία του Ανανιάδη ως προέδρου. Περιλαμβάνεται το ΦΕΚ προαγωγής του σε στρατιωτικό δικαστικό σύμβουλο α΄ τάξεως από β΄ τάξεως (31/12/1921) και το διάταγμα διορισμού του ως προέδρου του Δ΄ διαρκούς στρατοδικείου (24/5/1922).
 • Φύλλο πορείας του Ανανιάδη από την Προύσα στη Ραιδεστό (Tekirdağ) της Ανατολικής Θράκης (2/9/1922, δύο αντίτυπα δακτυλόγραφα).
 • Χειρόγραφες σημειώσεις ημερολογιακού χαρακτήρα από τις ημέρες της υποχώρησης από τη Μικρά Ασία (27/8-3/9/1922).
 • Χειρόγραφες σημειώσεις σχετικά με τον χαρακτήρα και τα επαγγελματικά προσόντα «μελών του αναθεωρητικού» [δικαστηρίου], του οποίου πρόεδρος ήταν ο Ανανιάδης από το 1940. Οι σημειώσεις έγιναν στο verso δακτυλόγραφου, όπου περιγράφονται δολοφονίες και βασανισμοί κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας από Βούλγαρους και Ιταλούς αξιωματικούς στα χρόνια της Κατοχής. Σχετίζεται με τη θητεία του ως προέδρου στο Δικαστήριο Εγκληματιών Πολέμου και συγκεκριμένα με τη δίκη του Άντον Κάλτσεφ και του Τζοβάνι Ραβάλι το 1945-46, της οποίας προήδρευσε ο Ανανιάδης (Ριζοσπάστης 20/2/1946).
 • Έγγραφα σχετικά με τη συμμετοχή του Ανανιάδη σε ανακριτικά συμβούλια και στο διοικητικό συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείο Στρατού.
 • Έγγραφα σχετικά με τη συμμετοχή του Ανανιάδη στο Δ.Σ. της Ελληνικής Εριουργίας.
 • Έγγραφα σχετικά με τη θητεία του Ανανιάδη ως Γενικού Αρχηγού Σωμάτων Ασφαλείας (1945).
 • Έγγραφα σχετικά με τη θητεία του Ανανιάδη ως διορισμένου δημοτικού συμβούλου του Δήμου Αθηναίων και αντιπροέδρου του δημ. Συμβουλίου (υπηρεσιακή δημαρχία Αντώνιου Ραγκούση, 21/8/1950-19/5/1951).
 • Έγγραφα σχετικά με τη θητεία του Ανανιάδη ως μέλους της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων (1948-1950).
 • Έγγραφα σχετικά με τη συνεργασία του Ανανιάδη ως συντάκτη με τη Μεγάλη Στρατιωτική Εγκυκλοπαίδεια (1927), με το Λεξικόν διοικήσεως δικαιοσύνης και αστυνομίας (1928) και με τη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια (1929).

Υποφάκελος 1.3 Προσωπικά

 • Περιουσιακά έγγραφα και σημειώσεις. «Απαιτήσεις», χρέη και πληρωμές, ακίνητη περιουσία, κληρονομικά. Πληρεξούσιο του Θεόδωρου Ανανιάδη, κατοίκο Τρανσβάαλ (Ν. Αφρική) προς τον αδερφό του Ευστάθιο για διαχείριση της εν Ελλάδι περιουσίας του (μετάφραση εκ του γαλλικού Αθήνα 1919, πρωτότυπο Πρετόρια 1910).
 • Συμβόλαια, πληρεξούσιο (Στρέζοβα και Καλάβρυτα). Ενοικιαστήριο για την κατοικία του Ανανιάδη στην Προύσα (6/7/1921).
 • Αποδείξεις πληρωμών του Αριστείδη Γεωργίου Μισθού (1875-1881).
 • «Δήλωσις πατρός εγγραμμάτου» του Αριστείδη Γεωργίου Μισθού, σύμφωνα με τον νόμο περί στρατολογίας, ότι έχει δύο γιους, τον Παναγιώτη (γεν. 1871) και τον Γεώργιο (γεν. το 1874). Η δήλωση έγινε στη Δαιμονία (ή Δαιμονιά) του δήμου Μονεμβασίας το 1879.
 • «Βιβλία και βιβλιοθήκαι του αειμνήστου αδελφού Σπήλιου Σακελλαριάδη». Χειρόγραφος κατάλογος βιβλίων του εφέτη Σπ. Σακελλαριάδη. Στη δισέλιδη ιδιόγραφη εισαγωγή, ο Ευστάθιος Ανανιάδης αναφέρει ότι ο Σακελλαριάδης, με τη δημοσιευθείσα το 1949 διαθήκη του, κληροδότησε τη βιβλιοθήκη του στον ειρηνοδίκη Χαράλαμπο (Μπάμπη) Ανανιάδη, γιο του Ευστάθιου και ανιψιό του Σπ. Σακελλαριάδη.

Υποφάκελος 1.3 Φωτογραφίες

 • 20 φωτογραφίες, πορτρέτα ή ομαδικές. Μεταξύ αυτών, μια νεκρική οικογενειακή φωτογραφία, από το αθηναϊκό φωτογραφείο Mr & Mme de Boé.
 • 3 φωτογραφίες 18x24 του αθηναϊκού πρακτορείου Μεγαλοκονόμου. Η μία φέρει στο verso αφιέρωση: «Εις τον αγαπητόν φίλον μου Γεώργιον Μισθόν, Έφορον Διαρκούς Εκθέσεως Ελλην. Προϊόντων, εις ανάμνησιν των εγκαινίων της Α΄ Πανελληνίου Γεωργικής Εκθέσεως (Ιούνιος – Ιούλιος 1937)» (υπογραφή δυσανάγνωστη). Οι άλλες δύο φωτογραφίες του πρακτορείου Μεγαλοκονόμου είναι από τα εγκαίνια του Μεγάρου Ταμείου Συντάξεων Νομικών (22/12/1952).
 • 10 καρτ ποστάλ προς τον Γεώργιο Μισθό, μεταξύ των ετών 1909-1919. Οι 4 εξ αυτών είναι οικογενειακά πορτρέτα.

Υποφάκελος 1.4 Ποικίλα

 • Χειρόγραφο ποίημα
 • Παλαιότερα έγγραφα: ένα δίφυλλο με καταχωρίσεις σημειώσεων οικογενειακής ιστορίας και ακραίες χρονολογίες 1780-1844 κι ένα δίφυλλο χειρόγραφο με αρχιγράμματα, μάλλον αντίγραφο παλαιότερου κειμένου.
 • Διάφορες σημειώσεις, μεταξύ των οποίων ένα χειρόγραφο σχεδίασμα για την εκφώνηση πανηγυρικού.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Δεν έγιναν εκκαθαρίσεις. Κατά την ταξινόμηση και περιγραφή του αρχείου (Νοέμβριος 2022) βρέθηκε μικρή ενότητα τεκμηρίων που αφορά τον λογοτέχνη Άλκη Τροπαιάτη (τυπογραφικό κλισέ για την εκτύπωση της πρώτης σελίδας του διηγήματός του «Η σκυτάλη», αρνητικό χαρακτικού για την εικονογράφηση του ίδιου διηγήματος καθώς και ταυτότητα, εκλογικό βιβλιάριο και ασφαλιστικό βιβλιάριο της μητέρας του, Μαργαρίτας). Δεν εντοπίστηκε συνάφεια με το αρχείο Ανανιάδη και ως εκ τούτου τα τεκμήρια αυτά μεταφέρθηκαν στο αρχείο Άλκη Τροπαιάτη, ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ.

Προσθήκες υλικού

Δεν αναμένονται προσθήκες.

Σύστημα ταξινόμησης

Ειδολογική, χρονολογική.

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσβαση.

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

 • Αγγλικά
 • Γαλλικά
 • Ελληνικά

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Το βιβλίο του Ε. Ανανιάδη, Κατάστασις αξιωματικών (1928) υπάρχει στη βιβλιοθήκη του ΕΛΙΑ (κωδικός: 938.035 ΑΝΑ ΚΑΤ) και φέρει ιδιόχειρη αφιέρωση του συγγραφέα.

Σχετιζόμενες περιγραφές

Περιοχή παρατηρήσεων

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Τόποι

Ονόματα

Είδη

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

ΔΙΠΑΠ (Γ) 2η έκδοση

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

2022

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Δελτίο περιγραφής Φορέα

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Γιώργος Τσακνιάς

Περιοχή εισαγωγών

Σχετιζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Σχετιζόμενα είδη

Σχετιζόμενοι τόποι