Αρχείο GR GL GK 054 - Αρχείο Γιώργου Καστριώτη

Πεδίο Αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

GR GL GK 054

Τίτλος

Αρχείο Γιώργου Καστριώτη

Ημερομηνία(ες)

  • 1881-1995 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και Υπόστρωμα

1.35 γραμμικά μέτρα

Πεδίο Πλαισίου Παραγωγής

Όνομα παραγωγού

(1899-1969)

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Ο γλύπτης Γεώργιος Καστρομένος ή Καστριώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1899 και πέθανε το 1969. Ο παππούς του Γεώργιος Καστρομένος, είχε λάβει μέρος στους απελευθερωτικούς αγώνες των Αθηνών κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821. Η αδελφή του πατέρα του, Αλέξανδρου Καστρομένου, Σοφία, ήταν σύζυγος του Ερρίκου Σλήμαν. Ο Καστριώτης πραγματοποίησε τις μαθητικές του σπουδές στο Παρίσι και συνέχισε τη φοίτησή του στη Σχολή Μηχανικών της Λωζάνης. Την ιδιαίτερη κλίση του στη γλυπτική την έδειξε από πολύ νωρίς και το 1926 αποφάσισε να επιστρέψει στο Παρίσι και να πραγματοποιήσει το όνειρο του, να ασχοληθεί με την γλυπτική. Μαθήτευσε δίπλα στον μεγάλο γλύπτη του 20ου αιώνα Émile-Antoine Bourdelle στην Ακαδημία Grande Chaumière και στο εργαστήριο του γλύπτη. Το 1928 επέστρεψε στην Αθήνα και το 1930 έδωσε εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από όπου πήρε πιστοποιητικό ισότιμο με δίπλωμα. Εργάστηκε επίσης για ένα μικρό διάστημα ως έκτακτος συντηρητής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μουσείο Ακροπόλεως. Το εργαστήριο του βρισκόταν στην πατρική του κατοικία, σε ένα άνετο αρχοντικό στην περιοχή των Αμπελοκήπων, εκεί όπου διέμεινε μέχρι το 1966. Πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και διακρίθηκε πολλές φορές. Η πρώτη προσωπική του έκθεση πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 1958 με 70 γλυπτά στην αίθουσα του ‘Παρνασσού.’ Το 1965 διοργανώθηκε δεύτερη ατομική του έκθεση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση με 72 γλυπτά. Ανάμεσα σε αυτά και η κεφαλή του Αμερικανού Προέδρου των Η.Π.Α. Τζον Φ. Κέννεντυ. Το έργο του αυτό το πραγματοποίησε αμέσως μετά τη δολοφονία του Κέννεντυ και το απέστειλε, μέσω του πρεσβευτή των Η.Π.Α στη χήρα του δολοφονηθέντος Προέδρου Τζάκυ Κέννεντυ. Έργα του βρίσκονται στην Ιθάκη, τη Ζάκυνθο, στην Εθνική Πινακοθήκη. Ογδόντα από τα έργα του δωρήθηκαν από τη σύζυγό του στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά όπου εκτίθενται σε ειδική αίθουσα που φέρει το όνομα του. Η Μαίρη Καστριώτου έχει επίσης δωρίσει στα Αρχεία της Γενναδείου Βιβλιοθήκης τρία έργα του καλλιτέχνη. Πρόκειται για ένα γλυπτό μεταλλικό στεφάνι, τη γύψινη προτομή της Σοφίας Σλήμαν – το πρόπλασμα βάσει του οποίου έγινε η προτομή της Σοφίας που κοσμεί τον περίβολο του Νοσοκομείου Σωτηρία - και μία πήλινη γυναικεία προτομή μικρού μεγέθους.

[Το σύντομο βιογραφικό είναι βασισμένο στο βιογραφικό σημείωμα του Γ. Κ. από τη σύζυγό του Μαίρη Καστριώτου Ένας προικισμένος μαθητής του Émile-Antoine Bourdelle’ στον δίγλωσσο τόμο Ο Γλύπτης Γεώργιος Καστριώτης- Georgios Kastriotis The Sculptor, Εκδόσεις ΚΑΠΟΝ, Αθήνα 2002]

Ιστορικό ενότητας περιγραφής

Διαδικασία Πρόσκτησης

Δωρεά Μαίρης Καστριώτου, 2000, 2002, 2005

Πεδίο Περιεχομένου και Διάρθρωσης

Παρουσίαση Περιεχόμενου

Το Αρχείο Γ. Καστριώτη περιήλθε στις συλλογές των Αρχείων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης το 2000 μετά από δωρεά της συζύγου του γλύπτη Μαίρης Καστριώτου. Η κα Καστριώτου εμπλούτισε το αρχείο του συζύγου της άλλες δύο φορές το 2002 και το 2005. Το αρχείο παρέμενε ανοιχτό στο κοινό με την αρχική διάταξη του υλικού από την ίδια την δωρήτρια χωρίς άλλη επεξεργασία (βλέπε καταγραφή αρχείου γλύπτη Γ. Καστριώτη, σελίδες 6). Η εκ νέου επεξεργασία του υλικού και η διάταξή του σε έξι πλέον ενότητες άρχισε στα μέσα του 2014 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2015. Έγινε πλήρης καταγραφή της αλληλογραφίας και των λοιπών τεκμηρίων. Περιλαμβάνει πλούσιο υλικό για την επαγγελματική και καλλιτεχνική σταδιοδρομία του Γ.Κ. και υλικό σχετικό με την οικογένεια Καστριώτη (αλληλογραφία μελών της οικογένειας). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιστολές Σοφίας και Ερρίκου Σλήμαν προς τον Αλέξανδρο και την Αναστασία Καστρομένου, τους γονείς του Γ. Καστριώτη. Το Αρχείο Γ. Καστριώτη διαρθρώνεται σε έξι ενότητες: Ι. Αλληλογραφία, ΙΙ. Οικογενειακά τεκμήρια, ΙΙΙ. Οικογενειακά και Προσωπικά τεκμήρια Γ.Κ., IV. Προσχέδια έργων Γ.Κ., V. Ευρεσιτεχνίες Γ. Κ., VI. Έργα Γ.Κ.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες Υλικού

Σύστημα Ταξινόμησης

ΕΝΟΤΗΤΑ I: ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΝΟΤΗΤΑ II: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ Γ.Κ.
ΕΝΟΤΗΤΑ III: Γ. ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ –ΕΓΓΡΑΦΑ - ΤΕΚΜΗΡΙΑ
ΕΝΟΤΗΤΑ IV: Γ. ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ – ΠΡΟΣΧΕΔΙΑ ΕΡΓΩΝ
ΕΝΟΤΗΤΑ V: Γ. ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ – ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΕΣ
ΕΝΟΤΗΤΑ VI: ΕΡΓΑ

Σημείωση: Για αναλυτικότερη περιγραφή βλ. https://www.ascsa.edu.gr/index.php/archives/george-kastriotis-papers

Πεδίο Όρων Πρόσβασης και Χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα των Τεκμηρίων

  • Αγγλικά
  • Γαλλικά
  • Ελληνικά

Γραφή του υλικού

Σημειώσεις γλώσσας και γραφής

Φυσικά Χαρακτηριστικά και Τεχνικές απαιτήσεις

Εργαλείο έρευνας

Συμπληρωματικές πηγές:

Εντοπισμός των πρωτότυπων

Εντοπισμός των αντιγράφων

Συνδεόμενες Ενότητες Περιγραφής

Σχετικές αρχειακές περιγραφές

Πεδίο Παρατηρήσεων

Εναλλακτικοί Κωδικοί

Σημεία πρόσβασης

Τοποθεσίες ως Σημεία πρόσβασης

Όνοματα ως Σημεία πρόσβασης

Είδος υλικού ως Σημεία πρόσβασης

Πεδίο ελέγχου εργασιών της περιγραφής

Αναγνωριστικό περιγραφής

Αναγνωριστικό φορέα τεκμηρίωσης

Χρησιμοποιούμενοι Κανόνες ή Πρότυπα Περιγραφής

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης και διαγραφής

Γραφή(ες)

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Ελευθερία Δαλέζιου, 2015

Πεδίο Πρόσκτησης