Fonds GR-IAL LASK - Λάσκαρη (Λάσκαρι), οικογένεια

Identity area

Reference code

GR-IAL GR-IAL LASK

Title

Λάσκαρη (Λάσκαρι), οικογένεια

Date(s)

  • 1723-1918 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

1 φάκελος (35 τεκμήρια)

Context area

Name of creator

Biographical history

Name of creator

Biographical history

Name of creator

Name of creator

Name of creator

Name of creator

Name of creator

Name of creator

Biographical history

Ελάχιστες πληροφρορίες για την οικογένεια Λάσκαρη στάθηκε δυνατό να εντοπιστούν στην υπάρχουσα βιβλιογραφία. Τα στοιχεία που παρατίθενται εδώ προέρχονται από το υλικό του ίδιου του αρχείου.
Η οικογένεια Λάσκαρη ήταν εγκατεστημένη στο Μελένικο (μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους ανήκει στη Βουλγαρία), όπου φαίνεται ότι κατείχε σημαντική ακίνητη περιουσία. Το πρώτο πρόσωπο για το οποίο το αρχείο παρέχει στοιχεία είναι ο Ευάγγελος (Βαγγέλης) Λάσκαρης, ο οποίος νυμφεύθηκε τουλάχιστον δύο φορές (1820 και 1838, ενδεχομένως και πρωιμότερα) και απέκτησε τουλάχιστον πέντε παιδιά: μία κόρη (1840), τον Δημήτριο (1842), την Αικατερίνη (1844), την Καλλιόπη (1847) και τον Γεώργιο (1850). Ο Δημήτριος, νυμφέυθηκε επίσης δύο φορές (το 1866 και το 1877) και απέκτησε συνολικά εννέα παιδιά. Από την πρώτη του σύζυγο (Καλίτζα(;) Αναστασίου Ανδρέου) απέκτησε τον Λάσκαρη (1870) και την Ελισάβετ (1873), ενώ από τη δεύτερη (Ελισάβετ (Τσαβώ) Γ. Ζάχου) τον Γεώργιο (1878-1879), την Αικατερίνη (1879), τον Γεώργιο (1881), τον Βασίλειο (1884), τον Σπανδωνή (1885), τον Αλέξανδρο (1888) και την Αλεξάνδρα (1891). Την περίοδο 1883-1884 διετέλεσε μέλος της εφορείας των σχολείων στο Μελένικο. Επίσημα έγγραφα τον εμφανίζουν να εργάζεται ως αμπελουργός και οινοποιός. Η οικογένειά του εγκατέλειψε τον τόπο της μετά την απόδοσή του στη Βουλγαρία (1913) και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Το 1860, κάποιος Δημήτριος Α. Λάσκαρης (πιθανότατα συγγενής του προηγούμενου) αναφέρεται ως σχολάρχης και δάσκαλος στο Μελένικο, με βοηθό του (υποδιδάσκαλο) τον Ιωάννη Βασματζίδη. Η οικογένεια Λάσκαρη είχε εξ αγχιστείας συγγένεια με την οικογένεια Βασματζή ή Βασματζίδη (τα αδέλφια Ευγενία, Σπανδωνής και Ιωάννης ήταν θείοι «εκ μητρός» του Δημητρίου Λάσκαρη). Το όνομα της οικογένειας μαρτυρείται επίσης σε κατάστιχα της μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών ήδη από το 1747 (βλ. Κατσαρός, Β., Παπαστάθης, Χ., 2013. «Προδρομικά αποσημειώματα. Βραχέα χρονικά σημειώματα τεσσάρων καταστίχων της μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών των ετών 1730-1806 μετά ‘παρατήματος’ δύο γραμμάτων: ‘ζητείας’ και επικυρώσεως», Σερραϊκά Σύμμεικτα 2, 21-86. Μπάκας, Ι.Θ., 2013, «Τουρκοκρατούμενη Μακεδονία: Η ελληνική εκπαίδευση στο Μελένικο», http://yaunatakabara.blogspot.com/2013/03/blog-post_6.html).

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Το αρχείο περιήλθε στην κατοχή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με δωρεά το 2022.

Content and structure area

Scope and content

Το αρχείο περιλαμβάνει 35 τεκμήρια, από τα οποία τα 33 είναι λυτά έγγραφα∙ περιλαμβάνεται επίσης ένα κατάστιχο και ένα τετράδιο μικρών διαστάσεων. Τα τεκμήρια αφορούν κατά κύριο λόγο στην οικογένεια Λάσκαρη, ενώ μικρός αριθμός αυτών σχετίζεται με τη συγγενική τους οικογένεια Βασματζή/Βασματζίδη. Ο φάκελος περιέχει δικαιοπρακτικά έγγραφα (τίτλοι ιδιοκτησίας, πωλητήρια, διαθήκες κλπ), σημειώσεις που αναφέρονται στην περιουσία της οικογένειας ή σε γεγονότα της ιστορίας της (γάμοι, γεννήσεις κ.ο.κ.), καθώς και ευάριθμα επίσημα έγγραφα και ποικίλης φύσης υλικό (τίτλος σπουδών, χειρόγραφο βιβλίο συνταγών κλπ).

Appraisal, destruction and scheduling

Δεν έγινε καμία εκκαθάριση.

Accruals

Δεν αναμένονται προσθήκες.

System of arrangement

Φάκελος 1
35 τεκμήρια τεκμήρια, χρονολογικά ταξινομημένα, που σχετίζονται κυρίως με την οικογένεια Λάσκαρη (Λάσκαρι) και δευτερευόντως με την συγγενική της οικογένεια Βασματζή/Βασματζίδη.

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσβαση.

Conditions governing reproduction

Language of material

  • French
  • Greek
  • Ottoman Turkish
  • Romanian

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Λυτά έγγραφα, δεμένο τετράδιο. Απλό χαρτί και ένα τεκμήριο σε περγαμηνή.

Finding aids

Συντάχθηκε αναλυτικός κατάλογος σε επίπεδο τεκμηρίου.

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Note

Κάποια από τα έγγραφα (κυρίως τίτλοι ιδιοκτησίας) φαίνεται ότι είτε ανήκαν στον Δημήτριο Καλαβακίδη είτε ταξινομήθηκαν από εκείνον (φέρουν δικές του σημειώσεις και αρίθμηση). Το αρχείο φρόντισαν, επίσης, ο γιος του Δημητρίου Λάσκαρη Βασίλειος και ο ανηψιός του τελευταίου, Δημήτριος Σπανδωνή Λάσκαρης.
Το αρχείο περιήλθε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σε μέτρια κατάσταση διατήρησης, με τα έγγραφα να παρουσιάζουν, μεταξύ άλλων, εκτεταμένα ίχνη υγρασίας και οξείδωσης. Η συντηρήτρια του Ιδρύματος, Αγγελική Παπαχαραλάμπους-Κρίτζαλη, στερέωσε και συμπλήρωσε τα έγγραφα, στις περιπτώσεις που αυτό κρίθηκε αναγκαίο, και απομάκρυνε τους ρύπους τους.

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

ΔΙΠΑΠ (Γ) 2η έκδοση

Dates of creation revision deletion

Σεπτέμβριος 2022

Script(s)

Sources

Δελτίο περιγραφής Φορέα

Archivist's note

Νίκος Κουτσουμπός

Accession area