Fonds - Αρχείο Βαγγέλη Σακάτου

Identity area

Reference code

Title

Αρχείο Βαγγέλη Σακάτου

Date(s)

  • 1904-1986 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

Context area

Name of creator

(1930 -)

Biographical history

Ο Βαγγέλης Σακκάτος (1930) γεννήθηκε στο Νιοχώρι του Καλού Όρους της Κεφαλονιάς. Εκεί και στο διπλανό χωριό της μάνας του, τα Κομητάτα, τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Μετά τη σφαγή των Ιταλών από τη Βέρμαχτ, το Σεπτέμβρη του 1943, πήρε μέρος στα Αετόπουλα του ΕΑΜ. Αργότερα βρέθηκε και έζησε στην Ιθάκη μέχρι το τέλος του πολέμου και από το 1945 ως το 1960 στην Αθήνα, όπου εργαζόμενος φοίτησε σε νυχτερινό Γυμνάσιο. Μετείχε στο αριστερό κίνημα, φυλακίστηκε για πολιτικούς λόγους και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και τις εκδόσεις βιβλίων. Το Σεπτέμβρη του 1960 μετανάστευσε στη Δυτική Γερμανία, ύστερα από καταδρομή της Ιεράς Συνόδου εναντίον του, για έκδοση έργου του Ανατόλ Λουνατσάρσκυ περί της Ιστορίας των θρησκευμάτων. Εκεί έζησε 32 χρόνια (1960-1992), από τα οποία 8 ως πολιτικό πρόσφυγας με ακυρωμένο διαβατήριο (1966-1974), εργαζόμενος ως μηχανουργός, στέλεχος του Συνδικάτου Μετάλλου (IG-METALL) επί 25 χρόνια και ως δημοσιογράφος (Deutsche Welle, «Μεταναστευτικά Νέα» της Βόννης κ.λπ.). Υπήρξε μέλος της Ένωσης Γερμανών Δημοσιογράφων (DJU), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ) και της Ομοσπονδίας Γερμανών Συγγραφέων (VDS), του Συνδικάτου ΜΜΕ (IG-MEDIEN), σήμερα VER.DI (Σύνδεσμος Συνδικάτων Παροχής Υπηρεσιών), μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εξελεγκτικής Επιτροπής της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου του Εξωτερικού, όπως και τ. πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Μελέτης Ελληνικής Σύγχρονης Ιστορίας (ΙΜΕΣΙ). Στη Γερμανία έπαιξε κεντρικό ρόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα και στη δημιουργία των Ελληνικών Κοινοτήτων και της Ομοσπονδίας τους. Ασχολήθηκε επί 32 χρόνια με τα πολιτιστικά του και καθιέρωσε τη συνεργασία τους με τα γερμανικά Λαϊκά Πανεπιστήμια (VHS) στον τομέα της λαϊκής επιμόρφωσης. Κεντρικός επίσης ήταν ο ρόλος του στον αντιδικτατορικό αγώνα, ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Αντιδικτατορικής Ένωσης Περιοχής Ρήνου-Βούππερ και Λεβερκούζεν και ως εκδότης της αντιδικτατορικής εφημερίδας «Ελληνικός Εργατικός Τύπος». Βιβλία, άρθρα του και διηγήματά του έχουν μεταφραστεί, δημοσιευτεί και εκδοθεί στα ιταλικά, γερμανικά, γαλλικά και αγγλικά.

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Content and structure area

Scope and content

Το Αρχείο του Βαγγέλη Σακκάτου αποτελείται από συλλογές με τα ακόλουθα θέματα:
Το εκδοτικό, δημοσιογραφικό και λογοτεχνικό έργο του δωρητή.
Τις Ελληνικές Κοινότητες Δυτικής Γερμανίας και Δυτικού Βερολίνου και την Ομοσπονδία τους (ΟΕΚ), 1960-1963.
Τις Ελληνικές Αντιδικτατορικές Επιτροπές Εξωτερικού. Κεντρικό Συμβούλιο (1967-1974).
Τις Ελληνικές Αντιδικτατορικές Επιτροπές Δυτικής Γερμανίας και Δυτικού Βερολίνου (Α.Ε./Π.Α.Ε.) – συντονιστικό Συμβούλιο.
Τις Ελληνικές Αντιδικτατορικές Επιτροπές άλλων χωρών.
Τις Ελληνοξενικές Επιτροπές Αλληλεγγύης άλλων χωρών (Γερμανίας, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Σκανδιναβικών χωρών, ΕΣΣΔ, άλλων χωρών της Αν. Ευρώπης, ΗΠΑ, Καναδά κ.λπ.).
Έντυπα Αντιδικτατορικών Επιτροπών στα ελληνικά και άλλες γλώσσες.
Το Γερμανικό Εργατικό-Συνδικαλιστικό Κίνημα: DGB, IG-METALL, IG-STEIN BAU UND ERDE, IG-MEDIEN.
Το Τροτσκιστικό Κίνημα / 4η Διεθνής (ελληνικό, γερμανικό, διεθνές) και σχετικά μ’ αυτό κείμενα, έντυπα, περιοδικά και εφημερίδες στα ελληνικά, γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά και διάφορες άλλες γλώσσες, αλληλογραφία, ανακοινώσεις, προκηρύξεις, αφίσες κ.λπ.
Έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά του ΚΚΕ, του ΚΚΕ Εσωτερικού και άλλων οργανώσεων του Ελληνικού Αριστερού Κινήματος και χώρου, εσωτερικού και εξωτερικού.
Ο ελληνικός «παράνομος» αντιδικτατορικός τύπος εσωτερικού του ΚΔΚΕ / 4η Διεθνής, του ΚΚΕ, του ΚΚΕ Εσωτερικού, του Πατριωτικού Μετώπου και άλλων «παράνομων» αντιδικτατορικών οργανώσεων.
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα των Ελλήνων οικοδόμων. Κατάλοιπα Κλεάνθη Δεπαπή (1907-1986).
Αρχείο Γιώργου Δενδρινού. Έργα και κείμενα του συγγραφέα (1904-1938) και τυπωμένα βιβλία του.
Φωτογραφικά και πολλά άλλα υλικά που θα ονομαστούν κατά την καταγραφή.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Alternative identifier(s)

Access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Dates of creation revision deletion

Script(s)

Sources

Επισήμανση από την ιστοσελίδα του Φορέα: https://laskaridisfoundationarchives.org/archive-descriptions/29 [τελευταία επίσκεψη: 22/05/2020]

Accession area