Αρχείο αρ. comp. 505 - Χρόνη, οικογένεια

Πεδίο Αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

GR ELIA-MIET αρ. comp. 505

Τίτλος

Χρόνη, οικογένεια

Ημερομηνία(ες)

  • 1868-1974 (κυρίως 1919-1955) (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και Υπόστρωμα

5 φάκελοι

Πεδίο Πλαισίου Παραγωγής

Όνομα παραγωγού

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

1) Δημήτριος Χρόνης (1898-1949). Γιος του Γεωργίου και της Σμαράγδας Χρόνη. Παντρεύτηκε το 1924 την Αναστασία (το γένος Αλεξ. Πιπέρου) και απέκτησαν δύο γιους, τον Γεώργιο, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924 και τον Αλέξανδρο (Αλέκο), το 1928.
Ο Χρόνης κατετάγη ως εθελοντής στο Ναυτικό το 1912. Τον Νοέμβριο του 1916 προσχώρησε στην Εθνική Άμυνα υπηρετώντας ως δίοπος νοσοκόμος και το 1919 επανήλθε στο Ναυτικό ως δίοπος υποκελευστής γραφέας. Υπηρέτησε στο Ναυτικό ως το 1924, οπότε ζήτησε μετάταξη για την Αεροπορία, στην οποία υπηρέτησε ως διαχειριστής υλικού και τροφίμων, ως τμηματάρχης ανταλλακτικών κινητήρων αεροπλάνων και αυτοκινήτων της Γενικής Αποθήκης Υλικού Αεροπορίας (ΓΑΥΑ), ως μέλος της Επιτροπής περισυλλογής εγκαταλειφθέντος υλικού από τους Γερμανούς (1934-1946) και τέλος με το βαθμό του επισμηναγού στο Ελεγκτήριο Δαπανών του υπουργείου Αεροπορίας (1946-1949). [Για περισσότερες λεπτομέρειες βλέπε υποφάκελο 2.1 Υπηρεσιακά].
2) Χαρίκλεια Ι. Δούση (το γένος Γ. Χρόνη). Έζησε στο χωριό Αντικάλαμο και Σπερχόγεια, όπου ασχολιόταν με αγροτικές εργασίες και είχε αναλάβει τη φροντίδα του πατέρα Χρόνη. Είχε δύο παιδιά: την Βασιλική και τον Παναγιώτη, που έζησαν μαζί της στο χωριό.
3) Παναγιώτης Γ. Χρόνης. Μετανάστευσε στην Αμερική, εγκαταστάθηκε στο Peabody της Μασσαχουσέτης, όπου έζησε τουλάχιστον ως το 1955. Παντρεύτηκε το 1923 την Ευαγγελία, κόρη Αναστασίου Περωτή και απέκτησαν δύο αγόρια: τον Αναστάσιο και Γεώργιο.
4) Κώστας Γ. Χρόνης. Μετανάστευσε στην Αμερική και εγκαταστάθηκε στο Peabody της Μασσαχουσέτης. Χωρίς οικογένεια (;)
5) Αλέξανδρος Αθαν. Πιπέρος (Άργος, 1831-1921). Ασχολήθηκε με το εμπόριο (παντοπώλης). Παντρεύτηκε τη Μαριγώ και απέκτησε δύο γιους τον Γεώργιο και τον Χρήστο, οι οποίοι μετανάστευσαν στην Αμερική, και μία κόρη την Αναστασία (Τασία) που παντρεύτηκε τον Δημήτριο Χρόνη και έζησε στην Αθήνα (Μάρκου Μπότσαρη 52).
6) Γεώργιος Αλεξ. Πιπέρος (George Perros). Έφυγε για την Αμερική το 1907 και εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου έζησε μέχρι το θάνατό του, το 1950. Δούλεψε στην αρχή σε διάφορες δουλειές και αργότερα, για βιοπορισμό, παρέδιδε μαθήματα πιάνου.
7) Χρήστος Αλεξ. Πιπέρος. Πριν φύγει για την Αμερική το 1906, ήταν οινοπώλης στην Αθήνα. Παντρεύτηκε στην Αμερική τη Σταυρούλα (;), αλλά πρέπει να επέστρεψε πριν από το 1950 στην Ελλάδα.
8) Ο Κώστας Πασανιώτης, έμπορος αποικιακών ειδών είχε παντρευτεί αδελφή του Αλεξ. Πιπέρου και ζούσε στην Αθήνα.
9) Ο Πέτρος Κουρτέσης (1865- ;) από την Άνδρο, ήταν οινοπνευματοπώλης και διατηρούσε μαγαζί στην οδό Απόλλωνος 11 στην Αθήνα. Είχε παντρευτεί τη Σοφία Πασανιώτη, η οποία πέθανε το 1941.

Ιστορικό ενότητας περιγραφής

Διαδικασία Πρόσκτησης

Αγορά, 1992.

Πεδίο Περιεχομένου και Διάρθρωσης

Παρουσίαση Περιεχόμενου

Το αρχείο της οικογένειας Χρόνη περιλαμβάνει κυρίως την οικογενειακή αλληλογραφία του επισμηναγού της Αεροπορίας Δημητρίου Χρόνη, της συζύγου του Αναστασίας (το γένος Πιπέρου) με τα αδέλφια τους Παναγιώτη και Κώστα Χρόνη και Γεώργιο Πιπέρο που είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική, την αδελφή του Χρόνη, Χαρίκλεια Ι. Δούση και τον γιο της Παναγιώτη, την οικογένεια Μανωλοπούλου (εξάδελφοι) και άλλους συγγενείς καθώς και την αλληλογραφία των παιδιών τους, Γεωργίου και Αλέκου Χρόνη, με τους θείους και τα εξαδέλφια τους αντίστοιχα (1912-1955). Περιλαμβάνονται επίσης υπηρεσιακά και προσωπικά έγγραφα του Δ. Χρόνη από την υπηρεσία του στο Ναυτικό αλλά κυρίως στην Αεροπορία, καθώς και ποικίλα έγγραφα σχετικά με την Αεροπορία (1919-1947). Υπάρχει επίσης αλληλογραφία της οικογένειας Πιπέρου, επιστολές κυρίως του Γεωργίου Πιπέρου προς τους γονείς του από την Αμερική (1907-1921), προσωπικά έγγραφα του εμπόρου Αλέξανδρου Πιπέρου και των συγγενών του, επίσης εμπόρων, Κ.Πασανιώτη και Πέτρου Ιωαν. Κουρτέση (1880-1933). Το αρχείο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πλούσιες και λεπτομερείς μαρτυρίες των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική το πρώτο μισό του 20ου αιώνα καθώς και για τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στην ελληνική επαρχία, στα κοινωνικά στρώματα των αγροτών και εμπόρων, την ίδια εποχή.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Εκκαθαρίστηκαν οι φάκελοι των επιστολών, αποδείξεις ύδρευσης και ηλεκτρικού επ’ ονόματι του Δ. Χρόνη, τα πρόχειρα τετράδια ασκήσεων του μαθητή Αλέκου Δ. Χρόνη -όσα δεν ήταν γραμμένα στο verso πρόχειρων εγγράφων της αεροπορίας-, ενώ κρατήθηκαν μερικά ως δείγματα [βλέπε υποφάκελο 3.3].

Προσθήκες Υλικού

Δεν αναμένονται.

Σύστημα Ταξινόμησης

Το αρχειακό υλικό ταξινομήθηκε με βάση τις οικογένειες, τα μέλη των οικογενειών, το είδος των εγγράφων (επιστολές, επίσημα και υπηρεσιακά έγγραφα, προσωπικά έγγραφα) και χρονολογικά.

Πεδίο Όρων Πρόσβασης και Χρήσης

Όροι πρόσβασης

Χωρίς περιορισμούς.

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα των Τεκμηρίων

Γραφή του υλικού

Σημειώσεις γλώσσας και γραφής

Ελληνικά.

Φυσικά Χαρακτηριστικά και Τεχνικές απαιτήσεις

Εργαλείο έρευνας

Αναλυτική περιγραφή φακέλου/υποφακέλου σε ηλεκτρονική μορφή.

Συμπληρωματικές πηγές:

Εντοπισμός των πρωτότυπων

Εντοπισμός των αντιγράφων

Συνδεόμενες Ενότητες Περιγραφής

Σχετικές αρχειακές περιγραφές

Σημείωση δημοσίευσης

Πεδίο Παρατηρήσεων

Σημείωση

Υπάρχει φωτογραφικό υλικό (παλαιός αριθμός Φωτογραφικού Αρχείου, Ζ121). Οι καρτ-ποστάλ έχουν ενταχθεί στη συλλογή καρτ-ποστάλ του ΕΛΙΑ. Τα προγράμματα κινηματογράφου και μερικά φύλλα εφημερίδων παραδόθηκαν στον Μ.Χ. και εντάχθηκαν στις αντίστοιχες συλλογές του ΕΛΙΑ

Σημείωση

Εναλλακτικοί Κωδικοί

Σημεία πρόσβασης

Θέματα ως Σημεία πρόσβασης

Τοποθεσίες ως Σημεία πρόσβασης

Όνοματα ως Σημεία πρόσβασης

Είδος υλικού ως Σημεία πρόσβασης

Πεδίο ελέγχου εργασιών της περιγραφής

Αναγνωριστικό περιγραφής

Αναγνωριστικό φορέα τεκμηρίωσης

Χρησιμοποιούμενοι Κανόνες ή Πρότυπα Περιγραφής

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης και διαγραφής

29/5/2001

Γραφή(ες)

Πηγές

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Χριστίνα Βάρδα

Πεδίο Πρόσκτησης

Συνδεόμενα Φυσικά Πρόσωπα και Οργανιμοί

Related genres

Συνδεόμενες Τοποθεσίες