Fonds GR-As-MDO-020 - Αρχείο Μίνωος Δούνια

Identity area

Reference code

GR-As-MDO-020

Title

Αρχείο Μίνωος Δούνια

Date(s)

  • 1900-1962 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

11 κουτιά που περιλαμβάνουν 9 φακέλους με κείμενα, 7 φακέλους με τραγούδια, 1 φάκελο με διασκευές έργων, 1 φάκελο με προγράμματα, 1 φάκελο με φωτογραφίες, 1 φάκελο με προσκλήσεις, 1 αφίσα, έντυπα βιβλία και παρτιτούρες, οπτικοακουστικό υλικό.

Context area

Name of creator

(1900-1962)

Biographical history

Ο Μίνως Δούνιας γεννήθηκε στην Ρουμανία από Έλληνες γονείς το 1900. Λίγο καιρό μετά τη γέννησή του μετακόμισε με την οικογένεια του στη Κωνσταντινούπολη όπου και ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα μουσικής στη "Ροβέρτιο Σχολή". Εν συνεχεία μετέβη στο Βερολίνο όπου σπούδασε βιολί, πιάνο, θεωρητικά και μουσικολογία αρχικά στην Ακαδημία και αργότερα στο πανεπιστήμιο της πόλης. Ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ μουσικολογίας το 1935 παρουσιάζοντας διατριβή για τα κοντσέρτα για βιολί του Tartini με τίτλο "Die Violinkonzerte Giuseppe Tartinis, Wolfenbuttel, 1935" και αμέσως ξεχώρισε στην παγκόσμια μουσικολογική κοινότητα. Η άνοδος του ναζισμού στην Ευρώπη τον ανάγκασε να φύγει εσπευσμένα από τη Γερμανία και να επιστρέψει στην Ελλάδα όπου δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά σε πολλούς τομείς. Δίδαξε μουσική για αρκετά χρόνια στο κολέγιο Αθηνών και κολέγιο θηλέων, δημοσίευσε άρθρα και κριτικές σε ελληνικά και ξένα έγκριτα περιοδικά και εφημερίδες και τέλος δημιούργησε τον "Μουσικό κύκλο", μια ομάδα τραγουδιστών που με τη συνοδεία παλαιών οργάνων έδιναν συναυλίες έργων παλαιάς μουσικής. Αναφερόμενοι στο έργο του Μίνωος Δούνια δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την κριτική ανάλυση και την εκδοτική επιμέλεια των Εκκλησιαστικών σονατών του Mozart που κυκλοφόρησαν στη Νέα Έκδοση των Απάντων του το 1955 από τις εκδόσεις Kassel. Ο Μίνως Δούνιας πέθανε στην Αθήνα το 1962.

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Το αρχείο περιήλθε στη κατοχή της Βιβλιοθήκης ύστερα από δωρεά στις 11/2/2009.

Content and structure area

Scope and content

Περιλαμβάνει κείμενα δικά του και άλλων, μουσικοκριτικές, προγράμματα και προσκλήσεις συναυλιών και εκδηλώσεων, αλληλογραφία κυρίως συγγενικών του προσώπων, πλήθος σχολικών τραγουδιών, έργα άλλων συνθετών μεταγραμμένα και οπτικοακουστικό υλικό. Σημαντικό μέρος του αρχείου αποτελεί επίσης και το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τις νέες εκδόσεις των απάντων του Mozart.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

Δεν αναμένονται επιπλέον προσθήκες υλικού

System of arrangement

Το αρχείο είναι μερικώς ταξινομημένο.

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Η Πρόσβαση στο φυσικό υλικό είναι ελεύθερη κατόπιν ραντεβού. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης δωρεάς επιτρέπεται η λήψη αντιγράφων για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Επιπλέον επιτρέπεται η λήψη αντιγράφων με σκοπό τη δημόσια εκτέλεση και ερμηνία ή την ηχογράφηση/βιντεοσκόπηση εφόσον εξασφαλιστεί εγγράφως η σύμφωνη γνώμη των κληρονόμων. Απαγορεύεται η λήψη αντιγράφων από το υλικό του οποίου τα δικαιώματα δεν ανήκουν αποκλειστικά στον δημιουργό.

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Ελληνικά, Γερμανικά

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Note

Note

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Dates of creation revision deletion

Script(s)

Sources

Archivist's note

Accession area

Related subjects

Related people and organizations

Related genres

Related places