Αρχείο GR ASCSA DCS 007 - Αρχείο Doreen Canaday Spitzer

Πεδίο Αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

GR ASCSA DCS 007

Τίτλος

Αρχείο Doreen Canaday Spitzer

Ημερομηνία(ες)

  • 1933-1989 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και Υπόστρωμα

2 γραμμικά μέτρα

Πεδίο Πλαισίου Παραγωγής

Όνομα παραγωγού

(1914-2010)

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Η Doreen αποφοίτησε από το Bryn Mawr College το 1936, φοιτήτρια του Rhys Carpenter και της Mary Hamilton Swindler, με πτυχίο B.A. με έπαινο στην αρχαιολογία. Είχε ταξιδέψει για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τους γονείς της και το Σεπτέμβριο του 1936, η Doreen επέστρεψε στην Ελλάδα μόνη της, σε ηλικία 21 ετών, ως φοιτήτρια στην Αμερικανική Σχολή.
Η Doreen συνέχισε την ανασκαφή στην Αρχαία Κόρινθο την άνοιξη του 1937, ένα «κίνητρο για γρήγορη εκμάθηση των ελληνικών», προκειμένου να μάθει «όλες τις διαφορετικές πλευρές της διεξαγωγής μιας ανασκαφής». Με συναδέλφους μαθητές από τη Σχολή, ταξίδεψε επίσης στην Αίγυπτο και την Τουρκία, και πάντα ενεργητική και ανταγωνιστική, κολύμπησε στον Ελλήσποντο. Επέστρεψε στην Ελλάδα και την Κόρινθο μέχρι το 1939. Παντρεύεται τον Lyman Spitzer (καθηγητής Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Princeton) το 1940. Το 1948, μετακομίζουν στο Princeton, όπου ζουν το υπόλοιπο της ζωής τους και αφιερώνεται σε μια μεγάλη ποικιλία εθελοντικών δραστηριοτήτων.
Στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, η Doreen καθώς και η μητέρα της βοήθησαν να συγκεντρώσουν κεφάλαια για την Ένωση για Ανθρωπιστική Βοήθεια στην Εμπόλεμη Ελλάδα (Greek War Relief Association). Μετά τον πόλεμο, παρακολούθησε τη βαθιά ενασχόληση του πατέρα της ως πρόεδρος του Διοιηκητικού Συμβουλίου της Σχολής στην αναγέννηση των Ανασκαφών της Αγοράς και την κατασκευή της Στοάς του Αττάλου.
Στα πολλά χρόνια της ενασχόλησής της με την Αμερικανική Σχολή ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου που ξεκίνησε το 1978, η Doreen πίστευε ότι η Σχολή έπρεπε να προωθήσει το δημόσιο πρόσωπό της, όχι μόνο για να συγκεντρώσει χρήματα αλλά για να μεταδώσει σε ένα ευρύ κοινό τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού. Προώθησε την ανάπτυξη του Ενημερωτικού Δελτίου και των Φίλων της Σχολής, με διαλέξεις και συνέδρια στις Η.Π.Α. και ταξίδια στην Ελλάδα.
Εκτιμώντας πάντα τη σημασία της λεπτομέρειας για την κατανόηση της ζωής και της ιστορίας, και υποκινούμενη από τη δική της αυξανόμενη συσσώρευση εγγράφων, προχώρησε με κάθε τρόπο την ανάπτυξη των Αρχείων της Σχολής στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Για περισσότερες πληροφορίες βλ. Catherine de Grazia Vanderpool for the Newsletter of the American School of Classical Studies at Athens, AKOUE, Fall 2010, no. 63, pp. 2, 27.

Βλ. επίσης: Natalia Vogeikoff-Brogan, "They Returned... but stay I did": Doreen Canaday's Experience of Interwar Greece," From the Archivist’s Notebook, 3 October 2018.

Ιστορικό ενότητας περιγραφής

Διαδικασία Πρόσκτησης

Δωρεά Doreen Canaday Spitzer

Πεδίο Περιεχομένου και Διάρθρωσης

Παρουσίαση Περιεχόμενου

Το αρχείο περιλαμβάνει περισσότερες από 1000 εικόνες από την περίοδο που βρισκόταν η Doreen Canaday στην Ελλάδα από 1936-1938, προσωπική αλληλογραφία, και επαγγελαμτική που σχετίζεται με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (για την επαγγελματική της αλληλογραφία κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, βλ. Διοικητικό Αρχείο της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, Σειρά 300) και μια μικρή συλλογή από προσωπικά βιβλία και άρθρα, περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται από την περίοδο του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες Υλικού

Σύστημα Ταξινόμησης

Πεδίο Όρων Πρόσβασης και Χρήσης

Όροι πρόσβασης

Το αρχείο είναι προσβάσιμο με κάποιους περιορισμούς.

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα των Τεκμηρίων

  • Αγγλικά

Γραφή του υλικού

Σημειώσεις γλώσσας και γραφής

Φυσικά Χαρακτηριστικά και Τεχνικές απαιτήσεις

Εργαλείο έρευνας

Συμπληρωματικές πηγές:

Εντοπισμός των πρωτότυπων

Εντοπισμός των αντιγράφων

Συνδεόμενες Ενότητες Περιγραφής

Σχετικές αρχειακές περιγραφές

Πεδίο Παρατηρήσεων

Σημείωση

Οι φωτογραφίες έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι διαθέσιμες στο www.searchculture.gr

Εναλλακτικοί Κωδικοί

Σημεία πρόσβασης

Τοποθεσίες ως Σημεία πρόσβασης

Όνοματα ως Σημεία πρόσβασης

Είδος υλικού ως Σημεία πρόσβασης

Πεδίο ελέγχου εργασιών της περιγραφής

Αναγνωριστικό περιγραφής

Αναγνωριστικό φορέα τεκμηρίωσης

Χρησιμοποιούμενοι Κανόνες ή Πρότυπα Περιγραφής

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης και διαγραφής

Γραφή(ες)

Πεδίο Πρόσκτησης

Συνδεόμενα Φυσικά Πρόσωπα και Οργανιμοί

Related genres

Συνδεόμενες Τοποθεσίες