Εταιρία Μελετών Λαυρεωτικής

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

Καθιερωμένες μορφές του ονόματος

Εταιρία Μελετών Λαυρεωτικής

Παράλληλες μορφές του ονόματος

  • (Ε.ΜΕ.Λ.)

Άλλες μορφές του ονόματος

Τύπος

  • Επιστημονική εταιρεία

Περιοχή επαφής

 

Γ.Ν. Δερμάτης, Έφορος Ιστορικού Αρχείου Ε.ΜΕ.Λ.

Τύπος

Διεύθυνση

Οδός

Αγίας Παρασκευής 1

Τοποθεσία

Λαύριο

Περιοχή

Αττική

Όνομα Χώρα

Ελλάδα

Ταχυδρομικός Κωδικός

195 00

Τηλέφωνο

22920-27837

Fax

Email

Σημείωση

Περιοχή περιγραφής

Ιστορικό

Η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής (Ε.ΜΕ.Λ.) ιδρύθηκε το 1984 (Απόφ. 2427/1984 Πρωτ. Αθηνών) και αποτελεί τον σύλλογο των επιστημόνων της ευρύτερης περιοχής της Λαυρεωτικής, αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό Ν.Π.Ι.Δ. που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς (ΦΕΚ Β/1401/22.10.2001).

Είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH). Οι βασικοί στόχοι της αποσκοπούν σε πολιτιστικές παρεμβάσεις ουσίας, δημιουργία υποδομών και θεσμών που έχουν σχέση με την μελέτη, σωτηρία και ανάδειξη του ιστορικού-μνημειακού και φυσικού πλούτου της Λαυρεωτικής, όπως αναλυτικά περιγράφονται στο Καταστατικό της.

Έμβλημα της Ε.ΜΕ.Λ. αποτελεί «η λαυρεωτική γλαύξ», η κουκουβάγια-σύμβολο της θεάς Αθηνάς, όπως απεικονίζεται στον οπισθότυπο του αθηναϊκού τετραδράχμου του 5ου π.Χ. αι., που κατασκευαζόταν από λαυρεωτικό άργυρο.

Τα κυριότερα από τα πεπραγμένα της Ε.ΜΕ.Λ. είναι η ίδρυση το 1986 του Ορυκτολογικού Μουσείου Λαυρίου, η ίδρυση το 2003 του Μουσείου Κεραμικής «ΑΚΕΛ-Πάνος Βαλσαμάκης», εκδόσεις μελετών αναφερομένων στη Λαυρεωτική (13 τον αριθμό), επιστημόνων μελών της Ε.ΜΕ.Λ., η συγκρότηση του Ιστορικού Αρχείου Λαυρίου με την συγκέντρωση σημαντικού αρχειακού υλικού, από τη μελέτη του οποίου Λαυριώτες επιστήμονες αλλά και τρίτοι υποστήριξαν τις μεταπτυχιακές τους εργασίες., η διοργάνωση Επιστημονικών Συναντήσεων και Συνεδρίων (Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα αρχαία μεταλλεία της Ευρώπης [Λαύριο 1994], Επιστημονικές Συναντήσεις Ν.Α. Αττικής, ιδιαίτερα η Θ΄ [Λαύριο 2000] και η ΙΣΤ΄ [Λαύριο 2015], κ.α., η διοργάνωση ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων και η συνδιοργάνωση με την Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία της Εθνικής Φιλοτελικής Έκθεσης στο Λαύριο (30/9 – 4/10/2009), η υποδοχή και ξενάγηση στο Λαύριο ειδικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο, φοιτητών, μαθητών και οργανωμένων ομάδων, παρεμβάσεις για τη σωτηρία, προστασία και ανάδειξη των αρχαίων και νεότερων μνημείων της περιοχής, νεοκλασσικών και παραδοσιακών κτηρίων, βιομηχανικής πολιτιστικής κληρονομιάς, του φυσικού περιβάλλοντος και του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, ο εμπλουτισμός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λαυρίου με μεγάλο αριθμό βιβλίων, ιστορικών και σπάνιων εκδόσεων που αφορούν στο Λαύριο και στη μεταλλουργία (375 τόμοι), εν αναμονή της επαναλειτουργίας της, η διοργάνωση εκδηλώσεων μνήμης και ανέγερση της προτομής του Α. Κορδέλλα το 1990 και του Κ. Κονοφάγου το 1994 (σε συνεργασία με τον Δήμο Λαυρεωτικής), κ.ά.

Γεωγραφικό και πολιτιστικό πλαίσιο

Νοτιοανατολική Αττική

Νομικό/κανονιστικό πλαίσιο

Διοικητική δομή

ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικό με πολιτιστικούς σκοπούς (ΦΕΚ 1401/Β/22-10-2001)

Διαχείριση ενεργών και ημιενεργών αρχείων και πολιτική προσκτήσεων

Κτίρια

Συλλογές

Εργαλεία έρευνας, κατάλογοι και δημοσιεύσεις

Περιοχή πρόσβασης

Ωράριο λειτουργίας

Κατόπιν συνεννόησης, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες πρόσβασης προσφέρονται επί τη βάσει της εθελοντικής προσφοράς.

Συνθήκες και όροι πρόσβασης

Συνθήκες προσπέλασης

Περιοχή παρεχόμενων υπηρεσιών

Υπηρεσίες έρευνας

Υπηρεσίες αναπαραγωγής

Χώροι ανοικτοί στο κοινό

Περιοχή ελέγχου

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Κατάσταση επεξεργασίας της εγγραφής

Επίπεδο λεπτομέρειας της περιγραφής

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Γλώσσα(ες)

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Πληροφορίες για τη σύνταξη/ενημέρωση της περιγραφής

Σημεία πρόσβασης

Σημεία Πρόσβασης

  • Clipboard

Βασική επικοινωνία

Αγίας Παρασκευής 1
Λαύριο, Αττική
GR 195 00