Fonds 2/11Θ - Κυριαζόπουλος, Βασίλειος

Identity area

Reference code

GR ELIA-MIET 2/11Θ

Title

Κυριαζόπουλος, Βασίλειος

Date(s)

  • 1905-1985 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

6 φάκελοι

Context area

Name of creator

Biographical history

Ο Βασίλειος Κυριαζόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1903. Πέθανε το 1991. Ο πατέρας του διετέλεσε γενικός αρχίατρος του Πολεμικού Ναυτικού και ο παππούς του υπήρξε αγωνιστής του 1821.

Το 1923, κατά τη διάρκεια των σπουδών του, διορίστηκε τακτικός βοηθός του Εργαστηρίου Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1941 Υφηγητής της Μετεωρολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο. Από το 1942 μέχρι το 1968 διετέλεσε τακτικός καθηγητής της Μετεωρολογίας και της Κλιματολογίας στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι επιστημονικές του εργασίες μπορούν να διακριθούν σε τρεις ενότητες· στις κλιματολογικές, στις μετεωρολογικές και σε αυτές που σχετίζονται με την πειραματική μετεωρολογία. Το 1938 ίδρυσε τον ακτινομετεωρολογικό σταθμό του Σανατόριου Πάρνηθας.

Το 1949 συστήθηκε η Πολεοδομική Επιτροπή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Κυριαζόπουλο, ο οποίος την ίδια χρονιά κατέθεσε ένα νέο κτιριολογικό και πολεοδομικό πρόγραμμα για την πανεπιστημιούπολη. Το σχέδιό του αποτέλεσε έκτοτε τη βάση για τη δημιουργία του σημερινού συγκροτήματος. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Βασιλικού Εθνικού Ιδρύματος και το 1956 ανέλαβε τη δημιουργία των Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης των οποίων υπήρξε και πρώτος πρόεδρος.

Ο Κυριαζόπουλος, παράλληλα με την επιστημονική του πορεία, ανέπτυξε σημαντική δράση και στο χώρο της πολιτισμικής κληρονομιάς. Δημιούργησε μια πλούσια συλλογή νεοελληνικών κεραμικών η οποία φιλοξενείται από το 1975 στο τζαμί Τζισδαράκη του Ελληνικού Μουσείου Λαϊκής Τέχνης έπειτα από δωρεά του ίδιου. Το 1958 ο Κυριαζόπουλος ίδρυσε το Λαογραφικό Μουσείο της Μυκόνου στο οποίο, εκτός των άλλων, παρουσιάζεται η πληρέστερη συλλογή ευρωπαϊκών επιτραπέζιων κεραμικών με θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Δημοσίευσε ακόμη σειρά λαογραφικών μελετών για το νησί της Μυκόνου.

Ασχολήθηκε επίσης με την ιστορία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έπειτα από ανάθεση του Πανεπιστημίου έγραψε το βιβλίο Τα πενήντα χρόνια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη 1976.

Πηγές σύνταξης βιογραφικού:

Βιογραφικό σημείωμα στο Φιλολογική Φωνή, παράρτημα λόγου, τέχνης, ιστορίας της εφημερίδος Φωνή της Αχαΐας, τχ. 3 (Αύγουστος 1977), σ. 19.

Αθηνά Βιτοπούλου, Αλεξάνδρα Καραδήμου-Γερόλυμπου, «Ο σχεδιασμός της Πανεπιστημιούπολης της Θεσσαλονίκης. Η σημασία ενός μακρόπνοου σχεδιασμού», Θεσσαλονίκη, τομ. 6 (2002), σσ. 288-289. Υλικό του αρχείου.

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Δωρεά Αλέκας Καραδήμου-Γερολύμπου, τον Σεπτέμβριο του 2011. Το αρχείο απόκειται στο ΕΛΙΑ Θεσσαλονίκης.

Content and structure area

Scope and content

Το αρχείο περιλαμβάνει τεκμήρια σχετικά με την ιστορία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν η συλλογή φοιτητικών περιοδικών και εφημερίδων καθώς και τεκμήρια που αφορούν την φοιτητική κοινότητα και τις δράσεις της. Το αρχείο περιέχει επίσης τεκμήρια που σχετίζονται με το Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα, τις δράσεις και τα προγράμματά του καθώς και υλικό που σχετίζεται με κάποιο τρόπο με την χωροταξία των πανεπιστημιουπόλεων.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

Δεν προβλέπεται προσθήκη υλικού.

System of arrangement

Θεματική ταξινόμηση.

Φάκελος 1 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (1944-1979)

Φάκελος 2 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (1926-1985)

Φάκελος 3 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ (ΠΟΙΚΙΛΑ) (1911-1991)

Φάκελος 4 ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, Χ.Α.Ν.Θ. (1950-1977)

Φάκελος 5 ΒΙΒΛΙΑ, ΑΝΑΤΥΠΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (1905-1981)

Φάκελος 6 ΤΥΠΟΣ (1945-1983)

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσβαση.

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά.

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Αναλυτική περιγραφή φακέλου/υποφακέλου σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή.

Allied materials area

Existence and location of originals

ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης

Existence and location of copies

Related units of description

Αθηνά Βιτοπούλου, Αλεξάνδρα Καραδήμου-Γερόλυμπου, «Ο σχεδιασμός της Πανεπιστημιούπολης της Θεσσαλονίκης. Η σημασία ενός μακρόπνοου σχεδιασμού», Θεσσαλονίκη, τομ. 6 (2002), σσ. 273-291.

Related descriptions

Publication note

Αθηνά Βιτοπούλου, Αλεξάνδρα Καραδήμου-Γερόλυμπου, «Ο σχεδιασμός της Πανεπιστημιούπολης της Θεσσαλονίκης. Η σημασία ενός μακρόπνοου σχεδιασμού», Θεσσαλονίκη, τομ. 6 (2002), σσ. 273-291.

Notes area

Note

Στο αρχείο προστέθηκε υλικό που βρέθηκε τον Ιούνιο του 2012. Το αρχείο αναταξινομήθηκε εν μέρει και η περιγραφή του συμπληρώθηκε.

Note

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

ΔΙΠΑΠ (Γ), 2η έκδοση

Dates of creation revision deletion

Script(s)

Sources

Archivist's note

Αρχική επεξεργασία Σοφία Ζαχαριάδου (πρακτική άσκηση φοιτητών τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).

Archivist's note

Πρόσθετη επεξεργασία Ευριπίδης Ακριτίδης (πρακτική άσκηση φοιτητών τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας Πανεπιστημίου Αιγαίου.)

Archivist's note

Αρχική επεξεργασία: Νοέμβριος 2011 – Ιανουάριος 2012

Archivist's note

Πρόσθετη επεξεργασία : Ιούλιος 2012

Accession area