Αρχείο Αρ.Εισ. 352 - Συλλογή Ειρήνης Καλλιγά

Πεδίο Αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

Αρ.Εισ. 352

Τίτλος

Συλλογή Ειρήνης Καλλιγά

Ημερομηνία(ες)

  • 1862, 1920-1929 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και Υπόστρωμα

74 τεμάχια (λυτά φύλλα συρραμμένα), 308 φωτογραφίες

Πεδίο Πλαισίου Παραγωγής

Όνομα παραγωγού

(1912 - 2000)

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Η Ειρήνη Καλλιγά, κόρη του Αντώνη Μπενάκη, γεννήθηκε στην Αθήνα. Αδέλφια της ήταν ο Κωνσταντίνος και ο Μανόλης Μπενάκης. Σπούδασε κατ’ οίκον με δάσκαλο τον Αλέξανδρο Δελμούζο. Το 1930 παντρεύτηκε το Παύλο Καλλιγά και απόκτησαν μια κόρη, την Αιμιλία, αργότερα Γερουλάνου.
Διακρίθηκε για την αξιόλογη και πολύπλευρη κοινωνική δράση και προσφορά της στον τόπο μας.
Το 1932, σε ηλικία μόλις 21 χρόνων, μαζί με μια ομάδα νέων γυναικών, ίδρυσαν την πρώτη ομάδα Ελληνικού Οδηγισμού. Η Ειρήνη Καλλιγά από την ίδρυσή του, πρόσφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. Υπήρξε κατ’ επανάληψη Γενική Έφορος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, μέλος του Δ.Σ., Πρόεδρος της Περιφέρειας της Αθήνας κ.λπ. Το 1939 η δημοκρατική αγωγή και η αγάπη της για την ανεξαρτησία του Οδηγισμού της δώσανε τη δύναμη να αρνηθεί στον Ιωάννη Μεταξά την ενσωμάτωση του Σ.Ε.Ο. στην Εθνική Οργάνωση Νέων. Σήμερα, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού τιμώντας τη μνήμη της έχει θεσπίσει το Έπαθλο Ειρήνη Καλλιγά και έχει δώσει το όνομα της στην Αίθουσα εκδηλώσεων των γραφείων μας.
Εκτός όμως από την προσφορά της στον Οδηγισμό, η Ειρήνη Καλλιγά, κατά την διάρκεια του πολέμου του 1940 υπηρέτησε εθελοντικά ως οδηγός ασθενοφόρων και μετά ως Αδελφή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε διάφορα νοσοκομεία. Το 1941 διέθεσε το σπίτι της στο κέντρο της πρωτεύουσας για να λειτουργήσει εκεί το Τμήμα Μαχόμενων και Πολεμοπαθών. Υπήρξε μέλος της κατοχικής αντιστασιακής οργάνωσης ΡΑΝ. Αξιοσημείωτη είναι η δράση της και κατά την διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου.
Την Ειρήνη Καλλιγά τίμησαν πολλοί φορείς για την προσφορά της και έργο της.
Μετά το τέλος του πολέμου, ως μέλος της Επιτροπής Εντεταλμένων κυριών της Βασιλικής Πρόνοιας, οργάνωσε την Οικοκυρική Σχολή «Αγία Όλγα» στην Φλώρινα, την οποία επισκεπτόταν συχνά για να παρακολουθεί την εξέλιξη της.
Η Ειρήνη Καλλιγά υπήρξε δραστήρια και σε άλλους πολιτισμικούς φορείς, όπως το Μουσείο Μπενάκη, του οποίου υπήρξε πρόεδρος και τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας, καθώς και μέλος των συλλόγων Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη, Φίλοι της Γενναδίου Βιβλιοθήκης, Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στην Θεσσαλονίκη, της Εταιρείας Μελέτης της Ελληνικής Ιστορίας, Φίλοι του Μουσείου Κοσμήματος, της Φιλοδασικής Εταιρείας, της Φιλοζωικής Εταιρείας, τους Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Όνομα παραγωγού

(1843 - 1929)

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Πολιτικός, εμπορος και μέγας εθνικός ευεργέτης.

Φορέας Διατήρησης Αρχείων

Ιστορικό ενότητας περιγραφής

Διαδικασία Πρόσκτησης

Προέλευση: Ειρήνη Καλλιγά

Πεδίο Περιεχομένου και Διάρθρωσης

Παρουσίαση Περιεχόμενου

Αποκόμματα τύπου για το θάνατο του Εμμανουήλ Μπενάκη (1929).

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες Υλικού

Σύστημα Ταξινόμησης

Πεδίο Όρων Πρόσβασης και Χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα των Τεκμηρίων

Γραφή του υλικού

Σημειώσεις γλώσσας και γραφής

Φυσικά Χαρακτηριστικά και Τεχνικές απαιτήσεις

Εργαλείο έρευνας

Συμπληρωματικές πηγές:

Εντοπισμός των πρωτότυπων

Εντοπισμός των αντιγράφων

Συνδεόμενες Ενότητες Περιγραφής

Σχετικές αρχειακές περιγραφές

Σημείωση δημοσίευσης

Πεδίο Παρατηρήσεων

Σημείωση

Σημείωση

Φωτογραφικό υλικό από το Οικογενειακό Αρχείο Μπενάκη (π. 1862-1920):
Πορτρέτα του Αντωνίου και της Λοξάνδρας Μπενάκη (π. 1880)ˑ του Εμμανουήλ και της Βιργινίας Μπενάκη σε νεαρή και ώριμη ηλικία (1862-1920)ˑ ατομικά και ομαδικά πορτρέτα των παιδιών του Εμμανουήλ Μπενάκη: Αλεξάνδρας, Αντωνίου, Πηνελόπης, Κωνσταντίνου, Αλέξανδρου και Αργίνης (1877-1891)ˑ οικογενειακή φωτογραφία (1887).
Οικογένεια Χωρέμη: Κωνσταντής και Πουλουδιά Χωρέμη (π. 1880), Γιάννης Χωρέμης, Μαριέττα και Ζενή Χωρέμη, Γεώργιος Χωρέμης, Αικατερίνη Χωρέμη, Κωνσταντίνος Ι. Χωρέμης κ.ά.
Φωτογραφίες του Αντωνίου Μπενάκη και της θαλαμηγού του "Αελλώ"ˑ η οικογένεια Στέφανου και Πηνελόπης Δέλτα στην Αλεξάνδρειαˑ Αλεξάνδρα Χωρέμη και Tom Daviesˑ Αργίνη Σαλβάγου, Λουκάς Μπενάκης, Άρτεμις Μπενάκη, Αλεξάνδρα Μπενάκηˑ οικογένεια Μηταράκηˑ οικογένεια Γιάννη Καλαμβοκίδη: Κλειώ Καλαμβοκίδη-Κούτση, Κατίνα Καλαμβοκίδη-Αγγελοπούλου, Εμμανουήλ Καλαμβοκίδης, Αλέκος Καλαμβοκίδηςˑ οικογένεια Σαρεγιάννη: Ιωάννης (1864, 1879), Μερόπη, Μαριέττα (1911), Μανόλης, Οδυσσέας.
Φωτογραφίες συγγενών και φίλων: Γεώργιος Μάξιμος, Ιωάννης και Χρήστος Κούτσης, Joseph Mellor (συνέταιρος του Εμμανουήλ Μπενάκη), Παντελής Σαλβάγος, Αλέξανδρος Καραθεοδωρής (1879), Μαρή Παπαρρηγοπούλου, Αντώνιος Σέπσης, Gambetta, Στεφ. Σκουλούδης, Σοφία Φοντριέ, Γεώργιος Ράλλης κ.ά.ˑ οικογένεια Σκυλίτση: Παντελής και Αμπρουζής Σκυλίτσης, Φανή Χαρτουλάρη (1893).
Ο τάφος της οικογένειας Μπενάκη στο Α' Νεκροταφείο.

Εναλλακτικοί Κωδικοί

Σημεία πρόσβασης

Θέματα ως Σημεία πρόσβασης

Τοποθεσίες ως Σημεία πρόσβασης

Είδος υλικού ως Σημεία πρόσβασης

Πεδίο ελέγχου εργασιών της περιγραφής

Αναγνωριστικό περιγραφής

Αναγνωριστικό φορέα τεκμηρίωσης

Χρησιμοποιούμενοι Κανόνες ή Πρότυπα Περιγραφής

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης και διαγραφής

Γραφή(ες)

Πηγές

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από Τσελίκα, Βαλεντίνη, Οδηγός Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη, 2006.

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Πεδίο Πρόσκτησης

Related subjects

Συνδεόμενα Φυσικά Πρόσωπα και Οργανιμοί

Συνδεόμενες Τοποθεσίες