Εμφανίζει 7 αποτελέσματα

Αρχειακή περιγραφή
Γενικά Αρχεία του Κράτους - Κεντρική Υπηρεσία Αρχείο Παιδική πρόνοια
Προεπισκόπηση εκτύπωσης Προβολή:

Αρχείο Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

  • GRGSA-CSA- ADM372.02
  • Αρχείο
  • 1865 – 1991

Το αρχειακό υλικό αφορά διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου που άσκησαν τις λειτουργίες υγείας και πρόνοιας. Επίσης υπάρχει αρχειακό υλικό σχετικό με δοικητικά θέματα και την οικονομική διαχείριση. Υγεία: Δημόσια υγεία (λοιμώδη νοσήματα), νοσοκομειακή περίθαλψη (κυρίως μαιευτήρια), ψυχική υγεία, φαρμακεία (ευρετήρια, μητρώα) κ.ά. Πρόνοια: Κοινωνική πολιτική στέγασης (Λαϊκή Στέγη, προστασία παιδικής ηλικίας, πρόσφυγες Μέσης Ανατολής περιόδου 1940-1944 (μητρώα και ευρετήρια), επαγγελματική κατάρτιση (αγροτικές μεταβατικές οικοκυρικές σχολές), ορφανοτροφεία κ.ά. Μεγάλο μέρος του υλικού αφορά την αποκατάσταση των αστών προσφύγων μικρασιατικής καταστροφής, στο οποίο περιλαμβάνονται το διοικητικό αρχείο του Ταμείου Ανταλλαξίμων Κοινοτικών Περιουσιών, παραχωρητήρια, επιτάξεις και απαλλοτριώσεις, φάκελοι προσφυγικών συνοικισμών, οικονομικά στοιχεία για την αποκατάσταση αστών προσφύγων, κτηματολογικοί πίνακες και διαγράμματα συνοικισμών. Διοικητικά: Εμπιστευτική αλληλογραφία (φάκελοι και πρωτόκολλα), Υπηρεσιακά συμβούλια, Συμβούλια Νομιμοφροσύνης και γενικότερα θέματα προσωπικού, Οικονομικά θέματα, κ.ά.

Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Αρχείο Υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

  • GRGSA-CA- ADM372.01
  • Αρχείο
  • 1921 - 1990

Το αρχειακό υλικό αφορά διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου που άσκησαν τις λειτουργίες υγείας και πρόνοιας. Θέματα δημόσιας υγείας (λοιμώδη νοσήματα), νοσοκομεία, αιμοδοσίες, προμήθειες φαρμάκων, ζητήματα πρόνοιας, παιδικές κατασκηνώσεις. Διοικητικά: φάκελοι και πρωτόκολλα εμπιστευτικής αλληλογραφίας (1919-1972), θέματα προσφύγων, θέματα προσωπικού (προσλήψεις κ.ά) Οικονομικά: Προμήθειες κ.ά. Δημόσιες σχέσεις: Εορτασμοί, ανακοινώσεις, κοινοβουλευτικός έλεγχος. Εγκύκλιοι Υπουργείου, δελτία διερεύνησης μέθης. Το σημαντικότερο τμήμα του αρχείου, σε όγκο και σημασία είναι αυτό που αφορά την εμπιστευτική αλληλογραφία (1919-1972). Σημαντικό, αν και μικρότερο σε όγκο είναι επίσης το τμήμα που αφορά τις παιδικές κατασκηνώσεις (δεκαετία 1950). Τα υπόλοιπα τμήματα χαρακτηρίζονται από αποσπασματικότητα και χρονολογικά είναι νεώτερα (δεκαετίες 1970 και 1980).

Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Αρχείο Περιφερειακού Ιατρείου Πλατείας Αμερικής

  • Αρχείο
  • 1974-1980

Οικογενειακά δελτία: βρεφικά, προσχολικά, σχολικά δελτία.

Τα δελτία ασθενών και εμβολιασμών της δεκαετίας του 1970 περιλαμβάνουν στοιχεία όπως οικονομική κατάσταση της οικογένειας (ιδιόκτητο ή μη σπίτι, σύνδεση με σύστημα ύδρευσης ή όχι κ.ά.), ψυχολογικό – ψυχιατρικό οικογενειακό ιστορικό, μορφωτικό επίπεδο γονέων και επισυνάπτεται έκθεση κατ’ οίκον επίσκεψης – αυτοψίας προσωπικού του Π.Ι.Κ.Π.Α. προκειμένου να εξακριβωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών.

Από τη δεκαετία του 1980 και μετά τα δελτία περιορίζονται σε πληροφορίες στενά υγειονομικές και παραλείπονται τα λοιπά στοιχεία.

Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πλατείας Αμερικής

Αρχείο Πατριωτικού Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αντίληψης (Π.Ι.Κ.Π.Α.)

  • GRGSA-CSA- ADM026.01
  • Αρχείο
  • 1927 - 1995

Αρχειακό υλικό από τις Υπηρεσιακές μονάδες της Κεντρικής Υπηρεσίας και Παραρτημάτων του Ιδρύματος. Αφορά κυρίως τη λειτουργία και τη διοίκηση των Υπηρεσιών τόσο στον τομέα της παιδικής πρόνοιας όσο και στον τομέα της διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης. Περιλαμβάνονται: αλληλογραφία, αποφάσεις διοικητικών επιτροπών, φάκελοι διοικητικών συμβουλίων Παραρτημάτων, δελτία κατασκηνωτών, εγκυκλίους κ.ά. Τα βιβλία του αρχείου που αφορούν τη λειτουργία της παιδικής πρόνοιας περιλαμβάνουν κυρίως: Μητρώα παιδικών ιατρείων των Παραρτημάτων, παρακολουθουμένων παίδων, ευρετήρια εισερχομένων παίδων, βιβλία τροφών, βιβλία ελέγχου συσσιτούντων, προσωπικού και τροφίμων, δεομένων πρεβεντορικής περιθάλψεως, φαρμάκων. Τα διοικητικά / λογιστικά βιβλία περιλαμβάνουν: Μισθολόγια, αποθήκης, ταμείου, προσωπικού, πρωτοκόλλου, ημερησίας κινήσεως κ.ά. Ο μεγαλύτερος όγκος του υλικού καλύπτει τις δεκαετίες 1950, ’60, ’70, ’80.

Πατριωτικό Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αντίληψης

Αρχείο Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία»

  • Αρχείο
  • 1993 - 1997

Δελτία ασθενών ασφαλιστικών ταμείων, εξιτήρια ασθενών, διαγωνισμοί, καταστάσεις μισθοδοσίας, δικαιολογητικά ασθενών απορίας, αποφάσεις παρατάσεως συμβάσεων

Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»

Αρχείο Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών

  • GRGSA-CA- ADM373.01
  • Αρχείο
  • 1906-1985

Τα έγγραφα του αρχείου παρήχθησαν από τα Τμήματα του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών στο πλαίσιο άσκησης σχετικών αρμοδιοτήτων, κατά την περίοδο 1906-1985. Τα περισσότερα από αυτά είναι σχέδια εξερχομένων απαντήσεων σε εισερχόμενες αιτήσεις και αναφορές ιδιωτών που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν βρέφος ή ζητούν πληροφορίες για το βρέφος που άφησαν εκεί. Συνήθεις τύποι εγγράφων του αρχείου αποτελούν φάκελοι αίτησης για υιοθεσία, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις, επιστολές ή αιτήσεις ιδιωτών, πρακτικά και αποφάσεις Αδελφάτου, υπηρεσιακά σημειώματα προς το Πρωτοδικείο Αθηνών, αλληλογραφία με αστυνομικά τμήματα και δήμους, ατομικοί φάκελοι, διαβιβαστικά ενταφιαστηρίων κ.ά.

Στο αρχείο αποτυπώνεται η διοικητική λειτουργία του Ιδρύματος, η διαχείριση υπηρεσιακών ζητημάτων σε συσχετισμό με τις Υπηρεσίες του Δήμου και το Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών. Βασικός άξονας της διακίνησης των εγγράφων είναι η διεκπεραίωση υποθέσεων υιοθεσίας και επομένως το πληροφοριακό εύρος του αρχείου είναι πολύ συγκεκριμένο και μάλλον περιορισμένο με δεδομένο ότι το κυρίως αρχείο φυλάσσεται στο ίδιο το Δημοτικό Βρεφοκομείο.

Ωστόσο, η αξία του αρχείου συνίσταται στο γεγονός ότι παρέχει πληροφορίες –αν και αποσπασματικές σε μεγάλο βαθμό- σχετικά με το ζήτημα των υιοθεσιών στην Ελλάδα που σημείωσε μεγάλη έκρηξη κατά την περίοδο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δήμος Αθηναίων, Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών

Αρχείο Βασιλικών Ανακτόρων

  • GRGSA-CSA- ADM360.01
  • Αρχείο

Αρχείο της ελληνικής βασιλικής οικογένειας (1863-1974). Περιλαμβάνει αρχειακό υλικό από τις υπηρεσίες που συγκροτούσαν συνολικά την Αυλή. Α. «Οίκος της Α.Μ. του Βασιλέως» Α.1. «Πολιτικός Οίκος της Α.Μ. του Βασιλέως» Α.1.1. «Μέγα Βασιλικόν Αυλαρχείον» Α.1.2. «Γραφείον Α.Μ. Βασιλέως» Α.2. «Στρατιωτικός Οίκος της Α.Μ. του Βασιλέως» Β. «Οίκος της Α.Μ. της Βασιλίσσης» Γ. «Οίκος της Α.Β.Υ. του Διαδόχου» Δ. «Οίκος των Α.Α.Β.Β.Υ.Υ. Πριγκίπων και Πριγκιπισσών» Το αρχείο αποτελείται από φακέλους εγγράφων (αλληλογραφία, διάφορες υποθέσεις), υπηρεσιακά βιβλία, οπτικοακουστικό υλικό. Το αρχείο καλύπτει τόσο διοικητικά, οικονομικά ζητήματα, όσο και και τη ζωή και τη δράση των βασιλέων: κυρίως του Παύλου και της Φρειδερίκης, υπάρχει όμως υλικό και για τα παλαιότερους βασιλείς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας καθώς και τον διάδοχο και μετέπειτα βασιλιά Κωνσταντίνο.

Ελληνική Βασιλική Οικογένεια (1863-1974)