Εμφανίζει 4 αποτελέσματα

Αρχειακή περιγραφή
Μόνο περιγραφές υψηλού επιπέδου Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κρήτης
Προεπισκόπηση εκτύπωσης Προβολή:

Αρχείο Άγγελου Παπακώστα

  • Αρχείο
  • c. 1766-1962

Το αρχείο Άγγελου Παπακώστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων :
1) Προσωπική αλληλογραφία Γιάννη Βλαχογιάννη,
2) Υλικό μελετών του Άγγελου Παπακώστα: για την έκδοση Άνθη Ευλαβείας, τις Παναγίες του Παπαδιαμάντη, την Ιστορία της πολιορκίας των Ιωαννίνων, τα Πολιτικά Απομνημονεύματα του Κωλέτη εξ ανεκδότου χειρογράφου Ψαλίδα αποκειμένου εις τα ιστορικα αρχεία Βλαχογιάννη. Επίσης, υπάρχει διάσπαρτο υλικό που αφορά στην ιστορία της Ηπείρου.
3) Ποικίλο υλικό που προέρχεται από τη Συλλογή Βλαχογιάννη. Ενδεικτικά, αντίτυπο της έκδοσης Άνθη Ευλαβείας (1708, ανατύπωση Λειψίας 1766), τα πρωτότυπα χειρόγραφα Ψαλίδα, Βηλαρά και Φιλητά, αντίτυπα της Ομήρου Βατραχομυομαχίας του 1864, της Ιστορίας της Ελληνικής Επαναστάσεως υπό Θωμά Γόρδωνος του 1849, υλικό για τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, καθώς και σπαράγματα από το προσωπικό αρχείο του Ανδρέα Καρκαβίτσα, το οποίο είχε περιέλθει στον Γιάννη Βλαχογιάννη.

Παπακώστας, Άγγελος

Αρχείο Βασίλη Κρεμμυδά

  • Αρχείο

Άρθρα, αποκόμματα τύπου, χειρόγραφες σημειώσεις, αλληλογραφία, του ίδιου του Βασίλη Κρεμμυδά και άλλων, ταξινομημένα θεματικά. Διακρίνονται οι ενότητες "Πανεπιστημιακά συγγράμματα", "Παιδαγωγικά Τμήματα", " Κοινωνία – Ιστορία", "Μέση Εκπαίδευση – Γενικές Εξετάσεις – Προπαιδευτικό Έτος", "Γνώση – Έρευνα – Πανεπιστήμιο", "Γλώσσα – Αρχαία", "Σπουδές - Μεταπτυχιακά", "Σχολικό Βιβλίο - Διδασκαλία Ιστορίας". Επίσης, πλήρης σειρά των δημοσιευμάτων του Βασίλη Κρεμμυδά σε εφημερίδες (κυρίως επιφυλλίδες).

Κρεμμυδάς, Βασίλης

Αρχείο Νεοελληνικής Τέχνης Αλέξανδρου Γ. Ξύδη

  • Αρχείο

Το Αρχείο Νεοελληνικής Τέχνης Αλέξανδρου Γ. Ξύδη αφορά την ιστορία της νεοελληνικής τέχνης και απαρτίζεται από δύο επιμέρους συλλογές: Έλληνες και Κύπριοι Καλλιτέχνες και Εκθέσεις των Ελληνικών Γκαλερί.

Αρχείο Παντελή Πρεβελάκη

  • Αρχείο

Το περιεχόμενο του αρχείου Πρεβελάκη

Στα κατάλοιπα του Παντελή Πρεβελάκη κατατίθενται κυρίως:

-H λογοτεχνική και επιστημονική του εργογραφία, σε χειρόγραφη, δακτυλόγραφη, κάποτε και έντυπη μορφή. Πλάι στο πρωτότυπο έργο αποταμιεύονται οι πολυάριθμες μεταφράσεις, πιστοποιήσεις της απήχησης και διάδοσης του συγγραφικού του έργου στο εξωτερικό.

-Συνυφασμένα με το συγγραφικό του έργο είναι τα λογής σημειώματα, γλωσσάρια, φυτολόγια, κ.ά., που στήριξαν την πρωτότυπη συγγραφή.

-Η αλληλογραφία αποτελεί μια άλλη κατηγορία υλικού, ποσοτικά την ογκωδέστερη. Στο μεγαλύτερο μέρος της σχετίζεται με την εργογραφία Πρεβελάκη, αφού αποτελεί άμεσο και ενδιαφέροντα σχολιασμό της. Επίσης σ' αυτήν αποταμιεύονται επιστολές και έγγραφα που αφορούν στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, φωτίζοντας κυρίως τη δράση του, ως Διευθυντή στη Διεύθυνση Γραμμάτων και Τεχνών του Υπουργείου Παιδείας, και ως καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών.
Ελάχιστη είναι η ιδιωτική αλληλογραφία και αφορά επιστολές που ο συγγραφέας αντάλλαξε με την οικογένειά του.

-Κατάλοιπα του Νίκου Καζαντζάκη. Η φιλία του Παντελή Πρεβελάκη με τον άλλο μεγάλο κρητικό συγγραφέα Ν. Καζαντζάκη, η οποία ξεκίνησε στα 1926 και διήρκεσε μέχρι και τον θάνατο του Καζαντζάκη, ανέδειξε τον Παντελή Πρεβελάκη στον κατεξοχήν βιογράφο και μελετητή του έργου του, τουλάχιστον για την αμέσως μετά το θάνατο του Καζαντζάκη εποχή. Στο αρχείο του διασώζονται πολύτιμα κατάλοιπα αυτής της φιλίας, όπως το σύνολο των 400 γραμμάτων του Καζαντζάκη στον Πρεβελάκη, φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες είναι άγνωστες, βιογραφικές καταθέσεις, μελέτες και έργα, υλικό που ο Πρεβελάκης συγκέντρωσε για να υποστηρίξει το προσωπικό, συγγραφικό του έργο για τη ζωή και το βίο του συντρόφου του. Ενδεικτικά αναφέρεται η Απολογία του Καζαντζάκη προς την Ανακριτική Αρχή Ηρακλείου, όταν τον συνέλαβαν ως κομμουνιστή, το χειρόγραφο της μελέτης του για τον Η. Bergson, το ανέκδοτο έργο, σε δακτυλόγραφη μορφή Ένας περίπατος στην Ελλάδα.

-Αποκόμματα από εφημερίδες και περιοδικά που αναφέρονται είτε στην συγγραφική είτε στην επαγγελματική δραστηριότητα του Πρεβελάκη θεματικά ταξινομημένα.

Πρεβελάκης, Παντελής