Fonds αρ. comp.257 - Μπούσιος, Γεώργιος

Identity area

Reference code

GR ELIA-MIET αρ. comp.257

Title

Μπούσιος, Γεώργιος

Date(s)

  • 1908-1962 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

1 φάκελος

Context area

Name of creator

(1875 – 1929)

Biographical history

Ο Γεώργιος Μπούσιος (Γρεβενά, 1875 – Αθήνα, 1929) ήταν από τους πρωτοπόρους του Μακεδονικού Αγώνα στην περιφέρειά του. Βουλευτής στο οθωμανικό κοινοβούλιο το 1908, μέλος της «Οργανώσεως Κωνσταντινουπόλεως» υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των εθνοτήτων της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το 1915 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Κοζάνης στο ελληνικό κοινοβούλιο, ως ηγετικό στέλεχος του ανεξάρτητου συνδυασμού του Ίωνα Δραγούμη. Ανέλαβε μάλιστα την ηγεσία του συνδυασμού μετά τη δολοφονία του τελευταίου. Βουλευτής για μακρύ χρονικό διάστημα (1915-1922, 1926-1928) φιλοβασιλικός αλλά αντίθετος του Γούναρη, αρνήθηκε την πρόταση να σχηματίσει κυβέρνηση τον Μάρτιο του 1922. Ανέλαβε ωστόσο υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Τριανταφυλλάκου, μετά την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου. Η οικογένεια Μπούσιου κατείχε κτήματα στην περιοχή των Γρεβενών, όπου καλλιεργούσε καπνά, σιτηρά, οπωροκηπευτικά κ.ά.

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Αγορά (;)

Content and structure area

Scope and content

Το αρχείο περιλαμβάνει υπομνήματα, αναφορές, σημειώματα και αλληλογραφία που αφορούν την πολιτική δραστηριότητα του Γεωργίου Μπούσιου καθώς και την οικογενειακή και προσωπική αλληλογραφία των αδελφών Μπούσιου (Γεωργίου, Δημητρίου, Βασιλείου, Ελισάβετ, Αγγελικής).

Το υλικό το σχετικό με την πολιτική δραστηριότητα του Γεωργίου αφορά την θητεία του στο οθωμανικό και ελληνικό κοινοβούλιο και τις βουλγαρικές ακρότητες στη Μακεδονία μετά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο.

  • Οθωμανικό κοινοβούλιο: Πολιτική του κόμματος «Ενώσεως και Προόδου», αιτήματα Αλβανών Λαμπουριάς προς την κυβέρνηση, κτηματικά ζητήματα μονής Ολυμπιώτισσας Ελασόνας, φυλλάδιο Le diagnostique de la Turquie actuelle, έγγραφα στα οθωμανικά κ.ά. [1908-1910]. Χειρόγραφη αναφορά για τις βουλγαρικές ακρότητες στη Μακεδονία μετά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και επιστολή του πρίγκιπα Νικολάου προς τον βούλγαρο στρατηγό Hessaptcief για το θέμα (1913).

  • Ελληνικό κοινοβούλιο: Υπομνήματα και επιστολές των: νομάρχη Πέλλας, μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανού, Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, υποδιοικητή Γρεβενών Εμμ. Κωνσταντινίδη, ηγουμένων μονών Σπηλαίου και Ζάβορδας, Σπ. Ευθυμιάδη, Στέφανου Λαδά, Στέφανου Σταματόπουλου, διαφόρων δασκάλων, ακτημόνων και μακεδόνων στρατιωτών σχετικά με το κίνημα Εθνικής Αμύνης Θεσσαλονίκης και τη συμπεριφορά των Γάλλων στρατιωτών στο Κηπουριό Γρεβενών (1916-1917) (βλ. επιστολές του Σπ. Ευθυμιάδη στον υποφ. 1.3). Επίσης υπομνήματα και επιστολές για την εκπαίδευση των ελληνικών και ξενόφωνων πληθυσμών της Μακεδονίας και την κατάσταση των δασκάλων της περιοχής, την αποκατάσταση ακτημόνων, τα κτηματικά ζητήματα των μονών Σπηλαίου και Ζάβορδας, τη Μικρασιατική Εκστρατεία (κίνημα Εθνικής Αμύνης στη Σμύρνη, απόψεις για την πολιτική κατάσταση και την εξωτερική πολιτική, αποστράτευση μακεδόνων στρατιωτών κ.ά.), την πολιτική δραστηριότητα Μπούσιου, τη λειτουργία του Ωδείου Εθνικής Μουσικής κ.ά.

Αλληλογραφία μελών της οικογένειας:

Οικογενειακή του Γεωργίου με τους αδελφούς του Δημήτριο (σχετικά με την καλλιέργεια των κτημάτων της οικογένειας, 1925-1927), Βασίλειο και Αγγελική, προσωπική του Γ. Μπούσιου με την «Ανώνυμη Οθωμανική Συνεργατική Εταιρία Τυρεμπόρων» στην Κωνσταντινούπολη της οποίας φαίνεται ότι ήταν σημαίνων στέλεχος και άλλους (1913-1927). Αλληλογραφία του Βασίλειου Μπούσιου με τους Αθανάσιο Μπούσιο και τον Ιωάννη Μακρή (1908-1911). Αλληλογραφία του Δημητρίου, της Ελισάβετ και της Αγγελικής Μπούσιου (1914-1962) και ποικίλα.

Appraisal, destruction and scheduling

Δεν αναμένονται.

Accruals

Δεν αναμένονται.

System of arrangement

Το αρχείο είχε ταξινομηθεί το 1997 από την Έφη Κάννερ στο πλαίσιο του προγράμματος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για την καταγραφή των μικρασιατικών αρχείων του Ε.Λ.Ι.Α. (βλ. Μιχάλης Βαρλάς, Έφη Κάννερ, Αιμιλία Σαλβάνου (ερευνητική ομάδα), Κατάλογος των μικρασιατικών αρχείων του Ε.Λ.Ι.Α., Αθήνα, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, [1997], σ. 17-19). Σε γενικές γραμμές διατηρήθηκε η δομή της παλιάς ταξινόμησης που συνίστατο στο διαχωρισμό της αλληλογραφίας του Γεωργίου Μπούσιου σε πολιτική, οικογενειακή και φιλική αλληλογραφία και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας κατά πρόσωπα.

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Ελληνικά, οθωμανικά, γαλλικά.

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Publication note

Notes area

Note

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιστολές του Στέφανου Σταματόπουλου από την Κωνσταντινούπολη και τη Χάλκη στις οποίες περιγράφεται η ζωή των Ελλήνων την περίοδο 1920-1924 (υποφ. 1.4) και οι επιστολές του Ιωάννη Μακρή προς τον Βασίλειο Μπούσιο σχετικά με την εργασία του πρώτου στην αγγλική χαρτογραφική εταιρεία στο Σουδάν (1909-1911). Τέλος υπάρχουν τρεις επιστολές του Παντελή Λέτσιου, ανιψιού της Ελισάβετ και της Αγγελικής, από το Μπουένος Άυρες,

Note

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Dates of creation revision deletion

Script(s)

Sources

Archivist's note

Γ.Χαρωνίτης

Archivist's note

6/6/2001

Accession area

Related subjects

Related people and organizations

Related genres

Related places