Βασική επικοινωνία
Αμαλίας 4
Αθήνα, Αττική 105 57
Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού
Ο Άγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού ανήκαν στην πνευματική ελίτ της εποχής τους, τη λεγόμενη γενιά του ‘30, και λειτουργούσαν ταυτόχρονα ως πρεσβευτές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και ως εισηγητές των διεθνών τάσεων στην ελληνική πραγματικότητα.
Το διαμέρισμά τους στη λεωφόρο Αμαλίας ήταν ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της γενιάς του 30. Λειτουργούσε από το 1960, ως συνέχεια του πρώτης τους κατοικίας στην οδό Πινδάρου. Ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και επιστήμονες που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ελλάδα αλλά και πολλοί επιφανείς Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ήταν φίλοι τους και τους επισκέπτονταν συχνά για να απολαύσουν την ατμόσφαιρα, τη θέα και την παρέα. Στο στήσιμο του σπιτικού του το ζευγάρι προσπάθησε να ενσωματώσει όλα όσα αγαπούσε, όλα όσα αποτελούσαν πηγές έμπνευσης στην καθημερινότητά του.
Κυρίαρχα ήταν τα έργα τέχνης, σχεδόν όλα δώρα από φίλους όπως ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Γεώργιος Γουναρόπουλος, ο Σπύρος Βασιλείου, η Θάλεια Φλωρά-Καραβία, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Marc Chagall και δεκάδες άλλοι. Γλυπτά, βιβλία αλλά και ταπεινά αναμνηστικά, μαρτυρίες πολυκύμαντης ζωής, ολοκλήρωναν το γεμάτο ζεστασιά καταφύγιό τους.
Συλλογή Χειρογράφων του Ιδρύματος: περιλαμβάνει κυρίως την αλληλογραφία ανάμεσα στους Κατακουζηνούς και τους διάσημους αλλά και μερικούς λιγότερο γνωστούς φίλους. Τα χειρόγραφα ζωντανεύουν την κοινωνική και πνευματική ζωή της εποχής με ένα μοναδικό τρόπο και αποτελούν πηγή σπάνιων πληροφοριών.
Οι φωτογραφίες του Ιδρύματος: Η συλλογή φωτογραφιών αποτελεί συμπλήρωμα στα χειρόγραφα. Περιλαμβάνει σχεδόν 2.000 φωτογραφίες και 100 διαφάνειες που εικονογραφούν τη ζωή της Ελλάδας από τη δεκαετία του 1930 ως τη δεκαετία του 1970 καταγράφοντας γεγονότα και τόπους. Μια σπάνια σειρά φωτογραφικών πορτραίτων της Λητώς από τη Nelly, μια από τις σημαντικότερες γυναίκες φωτογράφους σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και αμέτρητες λήψεις απαθανατίζουν διάσημους φιλοξενούμενους του σπιτιού και φίλους των Κατακουζηνών (μερικές από τις φωτογραφίες είναι τοποθετημένες σε διάφορα σημεία του σπιτιού).
Διαθέσιμο στο http://katakouzenos.gr/