Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού

Identity area

Identifier

Authorized form of name

Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού

Parallel form(s) of name

Other form(s) of name

Type

  • Ιδιωτικός αρχειακός φορέας

Contact area

Type

Address

Street address

Αμαλίας 4

Locality

Αθήνα

Region

Αττική

Country name

Postal code

105 57

Telephone

Fax

Email

Note

Description area

History

Ο Άγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού ανήκαν στην πνευματική ελίτ της εποχής τους, τη λεγόμενη γενιά του ‘30, και λειτουργούσαν ταυτόχρονα ως πρεσβευτές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και ως εισηγητές των διεθνών τάσεων στην ελληνική πραγματικότητα.

Το διαμέρισμά τους στη λεωφόρο Αμαλίας ήταν ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της γενιάς του 30. Λειτουργούσε από το 1960, ως συνέχεια του πρώτης τους κατοικίας στην οδό Πινδάρου. Ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και επιστήμονες που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ελλάδα αλλά και πολλοί επιφανείς Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ήταν φίλοι τους και τους επισκέπτονταν συχνά για να απολαύσουν την ατμόσφαιρα, τη θέα και την παρέα. Στο στήσιμο του σπιτικού του το ζευγάρι προσπάθησε να ενσωματώσει όλα όσα αγαπούσε, όλα όσα αποτελούσαν πηγές έμπνευσης στην καθημερινότητά του.

Κυρίαρχα ήταν τα έργα τέχνης, σχεδόν όλα δώρα από φίλους όπως ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Γεώργιος Γουναρόπουλος, ο Σπύρος Βασιλείου, η Θάλεια Φλωρά-Καραβία, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Marc Chagall και δεκάδες άλλοι. Γλυπτά, βιβλία αλλά και ταπεινά αναμνηστικά, μαρτυρίες πολυκύμαντης ζωής, ολοκλήρωναν το γεμάτο ζεστασιά καταφύγιό τους.

Geographical and cultural context

Mandates/Sources of authority

Administrative structure

Records management and collecting policies

Buildings

Holdings

Συλλογή Χειρογράφων του Ιδρύματος: περιλαμβάνει κυρίως την αλληλογραφία ανάμεσα στους Κατακουζηνούς και τους διάσημους αλλά και μερικούς λιγότερο γνωστούς φίλους. Τα χειρόγραφα ζωντανεύουν την κοινωνική και πνευματική ζωή της εποχής με ένα μοναδικό τρόπο και αποτελούν πηγή σπάνιων πληροφοριών.

Οι φωτογραφίες του Ιδρύματος: Η συλλογή φωτογραφιών αποτελεί συμπλήρωμα στα χειρόγραφα. Περιλαμβάνει σχεδόν 2.000 φωτογραφίες και 100 διαφάνειες που εικονογραφούν τη ζωή της Ελλάδας από τη δεκαετία του 1930 ως τη δεκαετία του 1970 καταγράφοντας γεγονότα και τόπους. Μια σπάνια σειρά φωτογραφικών πορτραίτων της Λητώς από τη Nelly, μια από τις σημαντικότερες γυναίκες φωτογράφους σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και αμέτρητες λήψεις απαθανατίζουν διάσημους φιλοξενούμενους του σπιτιού και φίλους των Κατακουζηνών (μερικές από τις φωτογραφίες είναι τοποθετημένες σε διάφορα σημεία του σπιτιού).

Finding aids, guides and publications

Access area

Opening times

Access conditions and requirements

Accessibility

Services area

Research services

Reproduction services

Public areas

Control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Status

Level of detail

Dates of creation, revision and deletion

Language(s)

Script(s)

Sources

Διαθέσιμο στο http://katakouzenos.gr/

Maintenance notes

Access points

Access Points

  • Clipboard

Primary contact

Αμαλίας 4
Αθήνα, Αττική 105 57