Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυκόνου

Identity area

Identifier

Authorized form of name

Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυκόνου

Parallel form(s) of name

Other form(s) of name

Type

  • Βιβλιοθήκη

Contact area

Type

Address

Street address

Καμπάνη 2, (Πλατεία Αγίας Κυριακής)

Locality

Μύκονος

Region

Κυκλάδες

Country name

Postal code

846 00

Telephone

22890. 22614

Fax

Email

URL

Note

Description area

History

Η Βιβλιοθήκη του Δήμου Μυκόνου ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1957 με την πρωτοβουλία και δωρεά του Μυκονιάτη κ. Ιωάννη Αλεξάνδρου Μελετόπουλου, πρώην Εφόρου του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου Αθηνών.

Geographical and cultural context

Mandates/Sources of authority

Administrative structure

Records management and collecting policies

Buildings

Έως τον Μάϊο του 1972 στεγαζόταν στο Δημαρχείο της Μυκόνου. Λόγω επισκευής του χώρου, μεταφέρθηκε στην οικία Ιγγλέση (ιδιοκτησία του Δήμου Μυκόνου από κληροδότημα της Ειρήνης Ιγγλέση, εις μνήμην του συζύγου της και μεγάλου ποιητή Ιωάννου Γρυπάρη). Λίγο αργότερα, μεταφέρθηκε σ' ένα ιδιόκτητο οίκημα παραχωρούμενο από τον ιδρυτή της κ. Ιωάννη Αλεξ. Μελετόπουλο, όπου και στεγάζεται μέχρι σήμερα.

Holdings

Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού της βιβλιοθήκης προέρχεται από τη δωρεά του κ. Ιωάννη Μελετόπουλου, όπως επίσης και από δωρεές φορέων και προσώπων, φίλων της Μυκόνου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Επίσης, διαθέτει μεγάλη συλλογή από παλιό πληροφοριακό υλικό, που αποτελείται από Εγκυκλοπαίδειες και λεξικά. Το σημαντικότερο τμήμα αποτελεί το Ιστορικό Αρχείο Μυκόνου, το οποίο συστεγάζεται στο χώρο της Βιβλιοθήκης όπου και πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση ταξινόμησής του σε φακέλους. Περιλαμβάνει έγγραφα και χειρόγραφα των προηγούμενων αιώνων σχετικά με την ιστορία του νησιού και των Κυκλάδων. Επίσης, σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις και φωτογραφίες.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα έγγραφα με την αλληλογραφία την ηρωίδας μας του 1821 Μαντώ Μαυρογένους. Το τμήμα αυτό είναι κλειστό προς το κοινό με εξαίρεση τη μελέτη και έρευνα επάνω στα έγγραφα που αφορούν την ιστορία της νήσου. Οτιδήποτε αφορά τα έγγραφα επάνω στην αλληλογραφία της Μαντώς, αποτελεί τμήμα της δωρεάς Μελετόπουλου.

Η Βιβλιοθήκη επίσης έχει στη κατοχή της μια μοναδική συλλογή νομισμάτων των Κυκλάδων, μια συλλογή σφραγίδων επίσης των Κυκλάδων, παλιές γκραβούρες και χάρτες.

Finding aids, guides and publications

Access area

Opening times

Access conditions and requirements

Accessibility

Services area

Research services

Reproduction services

Public areas

Control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Status

Level of detail

Dates of creation, revision and deletion

Language(s)

Script(s)

Maintenance notes

Access points

Access Points

  • Clipboard

Primary contact

Καμπάνη 2, (Πλατεία Αγίας Κυριακής)
Μύκονος, Κυκλάδες 846 00