Αρχείο Κωνσταντίνου Σημίτη

Πεδίο Αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

Τίτλος

Αρχείο Κωνσταντίνου Σημίτη

Ημερομηνία(ες)

  • 1941- (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Μέγεθος και Υπόστρωμα

1215 φάκελοι (37.000 περίπου τεκμήρια)

Πεδίο Πλαισίου Παραγωγής

Όνομα παραγωγού

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Ο Κωνσταντίνος Γ. Σημίτης (1936) είναι καθηγητής πανεπιστημίου και πολιτικός, πολλές φορές υπουργός και πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1996 ως το 2004. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στη Γερμανία και την Αγγλία. Δίδαξε ως υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κόνσταντς Δυτ. Γερμανίας (Κωνστάντια) το 1971 και ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γκίσσεν την περίοδο 1971-1975. Το 1977 εκλέχτηκε καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το 1965 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ομίλου «Αλέξανδρος Παπαναστασίου». Στη διάρκεια της δικτατορίας διέφυγε παράνομα στο εξωτερικό και από το 1970 συμμετείχε στο Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ) ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος. Διετέλεσε Υπουργός Γεωργίας (1981-1985), Υπουργός Εθνικής Οικονομίας (1985-1987) και Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου (1993-1995). Παράλληλα εκλεγόταν βουλευτής της Α’ εκλογικής περιφέρειας Πειραιά συνεχώς από το 1985 έως το 2009. Στις 18 Ιανουαρίου 1996 εξελέγη πρωθυπουργός και στις 30 Ιουνίου 1996 πρόεδρος του Κινήματος, θέσεις τις οποίες διατήρησε μέχρι τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 και μέχρι το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ της 8ης Φεβρουαρίου 2004, αντίστοιχα.

Φορέας Διατήρησης Αρχείων

Ιστορικό ενότητας περιγραφής

Διαδικασία Πρόσκτησης

Πεδίο Περιεχομένου και Διάρθρωσης

Παρουσίαση Περιεχόμενου

Το αρχείο του Κωνσταντίνου Σημίτη περιλαμβάνει πολιτικού ενδιαφέροντος τεκμήρια με αφετηρία την δεκαετία του 1960, οπότε ο ίδιος άρχισε να δραστηριοποιείται πολιτικά. Σε αυτά συγκαταλέγονται χειρόγραφα κείμενα και σημειώσεις, δημόσιες ομιλίες, άρθρα, φάκελοι προετοιμασίας και υλικού των βιβλίων του, αλληλογραφία, αντιστασιακά κείμενα και τεκμήρια της πολιτικής του διαδρομής, καθώς και φάκελοι και εισηγήσεις συνεργατών του. Το αρχείο αποτυπώνει την πορεία της πολιτικής σκέψης, των ιδεολογικών αναφορών και τη διαδρομή του προβληματισμού του πρώην πρωθυπουργού για τα εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες Υλικού

Αναμένονται νέες προσθήκες. Πρόκειται για ενεργό αρχείο, δεδομένου ότι η ροή εγγράφων, εκθέσεων, φωτογραφικού και άλλου υλικού συνεχίζεται. Το υλικό εξακολουθεί να συγκεντρώνεται σε αυτό, να οργανώνεται, να τεκμηριώνεται και να ψηφιοποιείται -όταν δεν είναι ήδη σε ψηφιακή μορφή- και να διατίθεται στο κοινό μέσα από το δυναμικό περιβάλλον του αποθετηρίου.

Σύστημα Ταξινόμησης

Προδικτατορικά χρόνια (1941-1967, 8 φάκελοι) Δικτατορία (1967-1974, 26 φάκελοι) Μεταπολίτευση (1974-1981, 97 φάκελοι) Βουλευτικά και υπουργικά χρόνια (1981-1996, 196 φάκελοι) Πρωθυπουργία (1996-2004, 351 φάκελοι) Μετά την πρωθυπουργία (2004- , 537 φάκελοι)

Πεδίο Όρων Πρόσβασης και Χρήσης

Όροι πρόσβασης

Η πρόσβαση, μέσω του ψηφιακού αποθετηρίου είναι μερική. Απαιτείται εγγραφή στο αποθετήριο του Αρχείου, το υλικό παρέχεται κατά περίπτωση.

Όροι αναπαραγωγής

Το υλικό στο αποθετήριο δίδεται με την εξής άδεια χρήσης: Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή

Γλώσσα των Τεκμηρίων

Γραφή του υλικού

Σημειώσεις γλώσσας και γραφής

Φυσικά Χαρακτηριστικά και Τεχνικές απαιτήσεις

Εργαλείο έρευνας

Συμπληρωματικές πηγές:

Εντοπισμός των πρωτότυπων

Εντοπισμός των αντιγράφων

Μέρος του υλικού διατίθεται στο http://repository.costas-simitis.gr/sf-repository/. Το αρχείο είνια ψηφιοποιημένο στο http://repository.costas-simitis.gr/sf-repository/

Συνδεόμενες Ενότητες Περιγραφής

Το αρχείο που παρήγαγε ο Κ. Σημίτης υπό τον θεσμικό ρόλο του πρωθυπουργού της Ελλάδας είναι κατατεθειμένο στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, Ειδική Υπηρεσία Αρχείων Πρωθυπουργού, Υπουργών, Υφυπουργών και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης

Σχετικές αρχειακές περιγραφές

Πεδίο Παρατηρήσεων

Εναλλακτικοί Κωδικοί

Σημεία πρόσβασης

Θέματα ως Σημεία πρόσβασης

Τοποθεσίες ως Σημεία πρόσβασης

Όνοματα ως Σημεία πρόσβασης

Είδος υλικού ως Σημεία πρόσβασης

Πεδίο ελέγχου εργασιών της περιγραφής

Αναγνωριστικό περιγραφής

Αναγνωριστικό φορέα τεκμηρίωσης

Χρησιμοποιούμενοι Κανόνες ή Πρότυπα Περιγραφής

ΔΙΠΑΠ 2η έκδοση

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης και διαγραφής

2018-04-13

Γραφή(ες)

Πηγές

Πεδίο Πρόσκτησης

Related subjects

Συνδεόμενα Φυσικά Πρόσωπα και Οργανιμοί

Related genres

Συνδεόμενες Τοποθεσίες