Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

Καθιερωμένες μορφές του ονόματος

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών

Παράλληλες μορφές του ονόματος

Άλλες μορφές του ονόματος

Τύπος

  • Βιβλιοθήκη

Περιοχή επαφής

Τύπος

Διεύθυνση

Οδός

Μαιζώνος 110

Τοποθεσία

Πάτρα

Περιοχή

Αχαΐα

Όνομα Χώρα

Ταχυδρομικός Κωδικός

Τηλέφωνο

2610 224813

Fax

Email

Σημείωση

Περιοχή περιγραφής

Ιστορικό

Την απαρχή για τη δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών αποτέλεσε η αποδοχή της Βιβλιοθήκης της «Βιοτεχνικής Εταιρείας Πατρών» εκ μέρους του Δήμου Πατρέων, η οποία διαλύθηκε σύμφωνα με το καταστατικό της το 1903. Οι 5000 τόμοι της Βιβλιοθήκης παραδόθηκαν προσωρινά στη «Σχολή του Λαού», η οποία ιδρύθηκε το 1877 από τον «Αχαϊκό Σύλλογο» και ήταν ένα είδος «Λαϊκού Πανεπιστημίου».

Στις 14 Μαίου 1908, μετά από πλήθος εκκλήσεων στον τοπικό τύπο για την ανάγκη δημιουργίας Δημόσιας Βιβλιοθήκης, επί Δημάρχου Πατρέων Δημητρίου Βότση, ψηφίζεται η ίδρυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών και δημιουργείται η πρώτη Εφορευτική Επιτροπή αποτελούμενη από τους Δ. Βότση ως Πρόεδρο και τους Σακελλαρίου, Θεοχάρη, Δριβελόπουλο και Γριμάνη. Στεγάστηκε στο διδακτήριο που υπήρχε επί των οδών Γούναρη και Καραϊσκάκη. Δύο χρόνια μετά , στις 28 Ιουνίου 1910 τελέστηκαν τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης τα οποία περιγράφονται λεπτομερώς στο χειρόγραφο κατάστιχο με τίτλο «Χρονικόν της Δημοτικής Βιβλιοθήκης»[1], καθώς και η διαδρομή της Βιβλιοθήκης από το 1910 μέχρι το 1919.

Η λειτουργία της Βιβλιοθήκης διακόπηκε το 1926 εξαιτίας της εγκατάλειψης που υπέστη και το υλικό της μεταφέρθηκε στο υπόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1944, όταν, χάρη σε μια κίνηση ομάδας βιβλιόφιλων της πόλης, τους Κώστα Τριανταφύλλου, Μάριο Πραπόπουλο, Αιμίλιο Μπεντερμάχερ – Γερούση, Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο και Πελία Σαγρή, μεταφέρθηκαν τα κιβώτια με τους τόμους της παλιάς Βιβλιοθήκης από το υπόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου στην οικία του τέως Δημάρχου Ιωάννου Βλάχου και στη συνέχεια στο Μέγαρο Καραμανδάνη, Μαιζώνος 42.

Στις 30 Νοεμβρίου 1947, επί Δημάρχου Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου, εγκαινιάσθηκε η μεταπολεμική Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία αριθμούσε περί τους 18.200 τόμους, στην πλειονότητά τους δωρεές των Ανδρέα Μιχαλοκόπουλου, Δημητρίου Γούναρη, Δημητρίου Μάξιμου, Θάνου Βουρλούμη, κ.ά.

Με το Βασιλικό διάταγμα (ΦΕΚ 45 Α/ 21.2.1948), η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών αποτέλεσε ίδιο ΝΠΔΔ.

Στις 20 Μαΐου 1955 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Βιβλιοθήκης και η μεταφορά των βιβλίων της πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1955 όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

Από τον Απρίλιο του 2011, η Βιβλιοθήκη αποτελεί τμήμα του νεοσυσταθέντος ΝΠΔΔ με την επωνυμία "Δημοτική Βιβλιοθήκη - Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων" το οποίο διοικείται από 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών διαθέτει σήμερα περίπου 200.000 τόμους βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών. Εξέχουσα θέση κατέχουν οι συλλογές των σπάνιων και πολύτιμων βιβλίων, των αρχείων και των εικαστικών (Πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά και γλυπτά).

Ο εμπλουτισμός της Βιβλιοθήκες προέρχεται από δωρεές πατρινών συμπολιτών, φορέων και εκδοτικών οίκων, αλλά και από προγραμματισμένες αγορές σύμφωνα με τις ανάγκες των χρηστών.

Γεωγραφικό και πολιτιστικό πλαίσιο

Νομικό/κανονιστικό πλαίσιο

Διοικητική δομή

Διαχείριση ενεργών και ημιενεργών αρχείων και πολιτική προσκτήσεων

Κτίρια

Συλλογές

Εργαλεία έρευνας, κατάλογοι και δημοσιεύσεις

Περιοχή πρόσβασης

Ωράριο λειτουργίας

Συνθήκες και όροι πρόσβασης

Συνθήκες προσπέλασης

Περιοχή παρεχόμενων υπηρεσιών

Υπηρεσίες έρευνας

Υπηρεσίες αναπαραγωγής

Χώροι ανοικτοί στο κοινό

Περιοχή ελέγχου

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Κατάσταση επεξεργασίας της εγγραφής

Επίπεδο λεπτομέρειας της περιγραφής

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Γλώσσα(ες)

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Επισήμανση: https://patraslibrary.weebly.com/ (τελευταία επίσκεψη: 22/01/2019).

Πληροφορίες για τη σύνταξη/ενημέρωση της περιγραφής

Σημεία πρόσβασης

Σημεία Πρόσβασης

  • Clipboard

Βασική επικοινωνία

Μαιζώνος 110
Πάτρα, Αχαΐα