Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών

Identity area

Identifier

Authorized form of name

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών

Parallel form(s) of name

Other form(s) of name

Type

  • Βιβλιοθήκη

Contact area

Type

Address

Street address

Μαιζώνος 110

Locality

Πάτρα

Region

Αχαΐα

Country name

Postal code

Telephone

2610 224813

Fax

Email

Note

Description area

History

Την απαρχή για τη δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών αποτέλεσε η αποδοχή της Βιβλιοθήκης της «Βιοτεχνικής Εταιρείας Πατρών» εκ μέρους του Δήμου Πατρέων, η οποία διαλύθηκε σύμφωνα με το καταστατικό της το 1903. Οι 5000 τόμοι της Βιβλιοθήκης παραδόθηκαν προσωρινά στη «Σχολή του Λαού», η οποία ιδρύθηκε το 1877 από τον «Αχαϊκό Σύλλογο» και ήταν ένα είδος «Λαϊκού Πανεπιστημίου».

Στις 14 Μαίου 1908, μετά από πλήθος εκκλήσεων στον τοπικό τύπο για την ανάγκη δημιουργίας Δημόσιας Βιβλιοθήκης, επί Δημάρχου Πατρέων Δημητρίου Βότση, ψηφίζεται η ίδρυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών και δημιουργείται η πρώτη Εφορευτική Επιτροπή αποτελούμενη από τους Δ. Βότση ως Πρόεδρο και τους Σακελλαρίου, Θεοχάρη, Δριβελόπουλο και Γριμάνη. Στεγάστηκε στο διδακτήριο που υπήρχε επί των οδών Γούναρη και Καραϊσκάκη. Δύο χρόνια μετά , στις 28 Ιουνίου 1910 τελέστηκαν τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης τα οποία περιγράφονται λεπτομερώς στο χειρόγραφο κατάστιχο με τίτλο «Χρονικόν της Δημοτικής Βιβλιοθήκης»[1], καθώς και η διαδρομή της Βιβλιοθήκης από το 1910 μέχρι το 1919.

Η λειτουργία της Βιβλιοθήκης διακόπηκε το 1926 εξαιτίας της εγκατάλειψης που υπέστη και το υλικό της μεταφέρθηκε στο υπόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1944, όταν, χάρη σε μια κίνηση ομάδας βιβλιόφιλων της πόλης, τους Κώστα Τριανταφύλλου, Μάριο Πραπόπουλο, Αιμίλιο Μπεντερμάχερ – Γερούση, Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο και Πελία Σαγρή, μεταφέρθηκαν τα κιβώτια με τους τόμους της παλιάς Βιβλιοθήκης από το υπόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου στην οικία του τέως Δημάρχου Ιωάννου Βλάχου και στη συνέχεια στο Μέγαρο Καραμανδάνη, Μαιζώνος 42.

Στις 30 Νοεμβρίου 1947, επί Δημάρχου Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου, εγκαινιάσθηκε η μεταπολεμική Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία αριθμούσε περί τους 18.200 τόμους, στην πλειονότητά τους δωρεές των Ανδρέα Μιχαλοκόπουλου, Δημητρίου Γούναρη, Δημητρίου Μάξιμου, Θάνου Βουρλούμη, κ.ά.

Με το Βασιλικό διάταγμα (ΦΕΚ 45 Α/ 21.2.1948), η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών αποτέλεσε ίδιο ΝΠΔΔ.

Στις 20 Μαΐου 1955 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Βιβλιοθήκης και η μεταφορά των βιβλίων της πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1955 όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

Από τον Απρίλιο του 2011, η Βιβλιοθήκη αποτελεί τμήμα του νεοσυσταθέντος ΝΠΔΔ με την επωνυμία "Δημοτική Βιβλιοθήκη - Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων" το οποίο διοικείται από 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών διαθέτει σήμερα περίπου 200.000 τόμους βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών. Εξέχουσα θέση κατέχουν οι συλλογές των σπάνιων και πολύτιμων βιβλίων, των αρχείων και των εικαστικών (Πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά και γλυπτά).

Ο εμπλουτισμός της Βιβλιοθήκες προέρχεται από δωρεές πατρινών συμπολιτών, φορέων και εκδοτικών οίκων, αλλά και από προγραμματισμένες αγορές σύμφωνα με τις ανάγκες των χρηστών.

Geographical and cultural context

Mandates/Sources of authority

Administrative structure

Records management and collecting policies

Buildings

Holdings

Finding aids, guides and publications

Access area

Opening times

Access conditions and requirements

Accessibility

Services area

Research services

Reproduction services

Public areas

Control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Status

Level of detail

Dates of creation, revision and deletion

Language(s)

Script(s)

Sources

Επισήμανση: https://patraslibrary.weebly.com/ (τελευταία επίσκεψη: 22/01/2019).

Maintenance notes

Access points

Access Points

  • Clipboard

Primary contact

Μαιζώνος 110
Πάτρα, Αχαΐα